Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '10

 
Kategori
Siyaset
 

Halktan Biri Ama Lider mi?

Halktan Biri Ama Lider mi?
 

Lider olabilmek için mücadele ile ve kendi ayakları üzerinde liderlik makamına gelmelidir. Kılıçtaroğlu halktan biri gibi ama lider gibi gözükmüyor. Tipik bir dürüst vatandaş.

Liderliğe giden yollardan biri de saygın ve saygılı nutuk'tan geçer. Propaganda mitinglerinde halkın anlayacağı ve onun ağzından konuşulabilir ama kelimeleri argo ve seviyesizleştirmeden değil, daha anlamlı ve seviyeli saygılı söylemlerle sıralamalıdır. Saygı duyarsanız ağılık ve saygınlık kazanırsınız. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Taş atana taş atmazsanız o taş atana döner. Miting konuşmaları ayrı kentlerde yapılsa da liderler her yerde aynı konuları dile getirmekte aynı cümleleri söylemekteler. Oysa meydanlar yeni birşeyleri dinlemek için gider ve TV lerinin başına o nedenle oturur. İzleyenleri seyircileri havadan, sudan benzer sözlerle nakarat gibi yinelenen konuşmalar kaçırır, sıkar.

Lider basamakları çıkarken normal genelkurullarda payanda desteği almadan boşluktan yararlanmadan liderliğe tırmanmalıdır. Çağdaş demokrasilerde esen tozan liderler olmaz ama toparlayan üstüne gölge düşürmeyen bilge kişilikle karizma sahibi olmalıdır. Destekleyen üyeler veya kadro kişi veya kişiler olarak ortaya çıkmadan toplu kabul görerek kendini makama taşımalıdır.

Ancak kişisel egoizmi öne çıkan değil, kadro yöneten ve kadro - ekip çalışmasını çalıştırmasını bilen bir kapasite sahibi olmalıdır. Aslında liderlik ortadoğulu coğrafyalarda oryantalist kültür etkisi ile kabullenilmektedir. Bu da demokratlık ve kültürel kariyer yeterliliği değil, fiziki ve davranış görünümü feodalist kültürel altyapı ve önyargı etkisi ile kabullenilmektedir.

Baykal da liderliği fikirleri ve ideolojisi ile özdeşleştirmemiştir. Onca yıl iktidara yürüyememiş, özel ilişkileri ile kariyerini alaşağı edecek davranışların içinden çıkamamıştır. Aslında bütün siyasi partilerde ki başkanlar doğal olarak liderlik pozisyonunda sayılamazlar. Onun için gerçekten liderim diyorlarsa öncelikle siyasi partiler ve seçim yasalarının demokratikleştirilmesi gerekir. Bütün siyasi partilerin gurup toplantılarında lidere yönelik eleştiri konuşması duyan var mı?

Ülkemiz coğrafi olarak köprü olduğu gibi bunun etkisi ile kültürel ve siyasi köprü olarak stratejik söylemlerle her demeçte dile getirildiği gibi, uygulamada da köprü olmanın etkisi ile kendine münhasır lider tipleri de oluşturmaktadır.

Not: 05.11.2010 Son tüzük uygulaması ile liderlik basamağına çıkmıştır. Lider şiltini alması için merdivenleri seçim sonuçlarına kadar çıkmaya devam etmelidir.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..