Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '12

 
Kategori
Güncel
 

Halvet etmek

Halvet etmek
 

Halvet Odası


Genel anlamda Halvet nedir? Halvet, Arapça bir kelime olan halvet, tenha, tenhaya çekilme, yalnızlık ve yalnız kalma anlamlarına gelir. Halvet etmek, istenilen tenha ve her şeyden boş bir mahalde, zihne takılan ve takılacak olan şeylerden kurtularak feragat köşesini her şeye tercih etmektir

Bir başka ifade ile büsbütün yalnız durmak, biri ile tenhaca konuşmak üzere yalnız kalıp kimseyi içeri almamaktır. Halvete girmek, ibadet, zikir, riyazet ve murakabe ile meşgul olmak üzere yalnız başına tenha bir odaya, tekkelerde halvethane denilen bir hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır.

Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir. Bilindiği gibi "Çile" sözü, Farsça'daki çihil (kırk) kelimesinden alınmıştır. Bu deyim zamanla zorluk ve ızdırabı göğüslemek anlamında "Çile doldurmak" ya da "Çile çekmek" şeklinde kullanılmış; tekkelerdeki halvethanelere çilehane de denilmiştir.

Tasavvufi bir ıstılah olarak halvet, Hak ile gizli konuşmak şeklinde tanımlanabilir. Sofiyyede halvet ise, şeyhin emir ve tensibi ile müridin karanlık ve dar bir hücreye çekilip ibadet, riyazet, murakabe, zikir ve fikirle vakit geçirmesi yerinde kullanılan bir tabirdir. Bununla birlikte tekkelerde halvet, genellikle kırk gün sürdüğü için buna "erbain çıkarmak" da denir.

Peki bizim konu ettiğimiz ise Sahih halvet nedir?

Eşlerin, sahih olan nikah aktinden sonra kapısı kapalı ev veya oda gibi başkalarının kendilerini görmeyeceklerinden emin olabilecekleri bir yerde beraber olmaları ve baş başa kalmalarıdır. Eğer beraber olma, bir caddede, yolda, mescitte, perdesi olmayan bir yerde, kapısı ve pencereleri açık bir evde olursa halvet gerçekleşmez. Ayrıca sahih halvetin gerçekleşmesi için şer’i, hissi ve tabii bir engelin de bulunmama şartı aranır.

Halvet sözlükte ne anlama gelmektedir ?

1- Issız yerde yalnız kalma.

2- Issız ve kapalı yer.

3- Hamamlarda çok sıcak küçük yer.

Cezaevlerinde;

1-Ciddi bir şekilde yer sıkıntısı yaşanmakta, kapasitenin yüzde yüzüne varan bir doluluk görülmektedir. Koğuşlarda sayının üstünde kişinin tutulması beraberinde çok ciddi sıkıntılar getirmektedir.

2-Bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkması, temel ihtiyaçların giderilmemesi vs. Bakanlığın 10 saat ortak alan kullanım hakkı uygulanmamaktadır.

3-Ciddi sağlık sorunu yaşayan tutuklu-hükümlülerin tedavileri aksatılmakta ya da zamanında yapılmadığı gibi verilen sağlık hizmetleri yetersiz olmaktadır. Muayene esnasında eller kelepçeli tutulmakta, ilaçlar zamanında verilmediği gibi yanlış ilaç verilebilmektedir.

4-Spor ve sosyal etkinlikler yapılmamakta, temel ihtiyaçlar karşılanmamaktadır. Örneğin, temizlik maddeleri, nevresim, çarşaf vs. sağlık sorunu yaşayanlara diyet yemeği verilmesi gerekirken, günlük çıkan yemek verilmektedir.

İnsan Hakları Temsilcileri, Adalet bakanlığının acilen uygulanan sürgünlerin durdurulması, olayın ivedilikle araştırılmasını ve mağduriyetinin giderilmesini, yeni cezaevleri inşa ederek, hükümlü ve tutukluları sürgüne göndererek sorunların çözülemeyeceği, Türkiye de bulunan tüm cezaevlerin patlamaya hazır bir volkan durumuna geldiği, bu nedenle yetkililerle ve kamuoyunun duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade etmektedirler.

“2011 Hapishaneler Hak İhlalleri Raporu” TTB, KESK, DİSK, ÇHD, TİHV, İHD, TAYAD’a bildirilen hak ihlallerinden oluşmaktadır. İşkence ve ağır tecrit uygulamaları, ciddi sağlık hakkı ihlalleri, ağır disiplin cezaları, iletişim ve sohbet hakkı engellemeleri sorunların üzerine tuz biber olmaktadır.

Nitekim cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 2005 yılında 55.870 iken 31 Mart 2012 tarihinde 132.369’a yükselmiş ki, Türkiye yakın tarihi bu denli keskin bir artışa tanık olmamıştır.

NTV ve Star TV ortak yayınında Başbakan mahkûmlara müjdeli bir haber verdi. Yaptığı açıklamada, mahkûmların özel odalarda eşleriyle görüşebileceğini belirterek “Türkiye de böyle bir uygulama yok, biz başlatacağız. Aile görüşmesi olarak adım atacağız. Eşler birbirleriyle cezaevi dışında hazırlanmış odalarda 24 saat görüşebilecekler. Ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptıranlar için de geçerli olacak.” dedi.

Terör, ekonomi, dış sorunların yoğun olarak yaşandığı Ülkemizde, Cezaevlerinde oluşturulacak halvet Odaları Vatana, Millete hayırlı olsun.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..