Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '13

 
Kategori
Bilim
 

Ham Elmas

Ham Elmas
 

De Beer's Botswana'dan


Bana meslek hayatım boyunca en çok sorulan sorular hep ham elmas üzerine oldu. Nedeni biraz da ham elmas bulup zengin olma hayali bence...

Kötü haberi hemen vereyim! Türkiye topraklarında bahçemizi kazıp elmas bulma olasılığımız yaklaşık %0 :). Çünkü ülkemizde çok çeşitli ve ekonomik madenler bulunmasına karşın elmas bulunmuyor. Elmas oluşturacak bir yer yapısı yok maalesef. Afrika'da, Kanada'da, Avusturalya ve Rusya'da elmas madenlerinin bulunması buna karşın Türkiye'de olmaması tamamen bilimsel verilerle açıklanmış durumda (olsun bizim de bor madenimiz var mesela!). Elmas bulma hayali ile yanıp tutuşanlar şu an bu satırları okuyorlarsa bana çok kızıyorlardır eminim. Zaman zaman falanca yerde elmas bulmuşlar haberleri kulağıma çalınsa da, sorduğum sorular karşısında hep sessiz kalındı. Çünkü her şeyden önce bu konuda ısrarcı davrananların bilimsel tetkikler yapılması konusunda da ısrarcı davranmaları gerekir. Bulanlar bilim çevrelerinden ise şayet, oluşum mekanizmasını bir zahmet açıklasınlar! Elmas hakkında biraz (!) bilgi edinmek isteyenler için şu kitabı tavsiye edebilirim: "Ekstraordinary world of diamonds".

Ham elmaslar ile ilgili başka bir konu ise "kanlı elmaslar". Hatırlayanlar olacaktır bu konu, Leonardo Di Caprio'nun oynadığı aynı adlı filmden sonra çok konuşuldu. Kanlı elmas tanımının global anlamı şu: Elmas madenlerinin olduğu ama devletin olmadığı ülkelerde, kaba kuvvet ile ülkeyi ele geçirmiş güçlerin yaptığı elmas ticareti ile piyasaya sürülen elmaslar. Yani bu elması satıp, silah ve uyuşturucu ticareti yapmak ve terör demek. Şu an dünyada üretilen tüm elmasların yaklaşık %4'ü kanlı elmas ve nerede oldukları, nereden nereye taşınmak istendikleri biliniyor.

Kanlı elmasların endüstriye girmemesi için uygulanan prosedür ise "Kimberly Process" ve diğer elmas üreticileri bu konuda çok hassas. Çok ayrıntılı bilgi için http://www.diamondfacts.org/ sitesini ziyaret edebilirsiniz (sitenin Türkçesi vardı eskiden ama ben bulamadım). Ancak kanlı elmaslar hakkında düşünen, konuşan insanların genel algısı, bütün elmasların, pırlantaların kökeninin böyle olduğu yönünde...Hatta bu konuda saldırganca davrananlar bile var.
 
Biraz okumaya, inceleyip, araştırmaya ihtiyacımız var. Kulaktan dolma bilgiler ve asılsız haberler sadece olduğumuz yerde saymamıza neden olur...

 

Sevgiler,

http://lussostyle.blogspot.com/2013/12/ham-elmas.html

 
Toplam blog
: 45
: 3532
Kayıt tarihi
: 08.07.12
 
 

Jeoloji yüksek mühendisi, Lusso Danışmanlık kurucusu, doktora öğrencisi, fotograf, moda, luks, mü..