Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '12

 
Kategori
Dünya
 

Hamas Arap dünyasını test ediyor

Hamas Arap dünyasını test ediyor
 

eser,Figen Aydoğmuş, fotoğraf H.S


Son birkaç gündür dünya kamu oyununun dikkati yine Ortadoğu’nun merkezine İsrail ve Filistin’e yöneldi. İsrail ve Filistin birbirinin önemli yerleşim yerlerini ve önemli binalarını bombalamaya devam ediyor.  Aslında bombalamalar yeni değil, aylardır devam ediyordu. Geçtiğimiz ekim ayında Gazze tarafından 60 roket atıldığı ve İsrail’in de buna misilleme yaparak dört  Filistinli militanı öldürdüğü verilen haberler arasında.

Gazze’nin uzun zamandır abluka altında izole edilmiş olması Filistin için en büyük sıkıntı. Huzursuzluğun  bir nedeni de % 30’ların üstünde işsizliğin yanında  Gazze’nin abluka edilmiş olmasından dolayı ekonomik ve sosyal problemlerin artması.

İsrail’in, Hamas’ın en üst düzey komutanı Ahmed el Jabbar’ı öldürmesi üzerine olaylar şiddetlendi. Jabbar, Hamas ordusunu disipline ederek en iyi şekilde eğitmesinin yanında uzun menzilli füzeleri orduya kazandırmış olması ve yer altında silah sanayinde insansız hava araçları dahil önemli projeleri yürürlüğe koyması olarak tanıtılıyor. 

Ortadoğu eski Ortadoğu değil.  Arap Baharları değişim amacı ile geldi, bölgeyi değiştirdi, değiştiriyor.

Mısır değişti. Yıllardır yasaklanan ve yer altında çalışan Müslüman Kardeşler iktidar oldu. Hüsnü Mübarek zamanında izlenen İsrail politikası değişecek mi?

Suriye’nin iç savaştan dolayı başını kaldırıp çevre ile ilgilenecek hali kalmadı. Ülkenin her yanı ateş içinde. Ortadoğu’da yeni gelişmeler Suriye’nin durumunu değiştirebilir.

Hamas’ın değişen yeni Arap dünyasının dostluğunu ve bağlılığını test ettiği yorumları yapılıyor.

Amerika en güçlü bir şekilde İsrail’i desteklediğini birkaç kez açıklamış oldu.

Türkiye’nin eskiden olduğu gibi İsrail ile araya girecek durumu olmadığı bizzat Başbakan  Erdoğan tarafından açıklanmasına karşın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın İsrail ile görüşülmesi gerektiği hakkında açıklamaları ilgi çekti.

Mısır’da, 16 Kasım Cuma günü halk yine meydanlara döküldü. Bu kez kendi iç siyasi çatışmalardan dolayı değil, İsrail’e karşı Filistin halkını desteklemek için. Halk, İsrail ve Amerika aleyhine sloganlar attı. Mısır Devlet  Başkanı Mursi Cuma namazı için gittiği kenar mahallede bir cami çıkışı verdiği söylevde, “ İsrail’i tekrar uyarıyorum. Hiçbir zaman Gazze halkı üzerinde baskı kullanamayacak, Burada Mısır halkı adına konuşuyorum,  Mısır dünkü Mısır’dan çok farklı, Araplar da dünkü Arap değil.”

İsrail Türkiye ilişkileri soğuk. Amerika Türkiye ilişkilerinde şimdilik önemli bir sorun görünmüyor.  Amerika, Mısır ile birlikte Türkiye’ye,  Hamas’ın saldırıları durdurması yönünde yardımcı olmalarını istiyor. Türkiye ise Amerika’ya saldırıların durması için araya girmesini istiyor. Amerika açık bir şekilde İsrail’i destekliyor. Bu durumda işler karışık. Kim kime yardımcı olacak?

Ortadoğu düğümü gittikçe karmaşıklaşıyor.

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..