Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '08

 
Kategori
Mizah
 

Hamburger restaurantları umumi tuvaletlere karşı

Hamburger restaurantları umumi tuvaletlere karşı
 

Geçenlerde oğlumla birlikte hani şu her köşe başını tutmuş hamburger zincirlerinden birinde yemek yiyorduk. Konum gereği giriş kapısına yakın olduğumuzdan mıdır nedir, bir süre sonra kapıdan girişte sol taraftan aşağı inen merdivenlere olan yoğun talep ilgimi çekti. İşte bu sayede, İstanbul’da umumi tuvaletlerin neden gereksiz bir mekanizma olduğunu anlamış bulundum.

İçeri giren on kişiden abartısız beşi hiç kasa tarafına uğramadan, doğrudan merdivenlerden aşağı iniyor ve “iş”ini hallediyor. Bu grup kendi aralarında ikiye ayrılıyor:

Birinci grup önce ürkekçe kasa tarafına doğru bir göz atıyor, arkasından oturan müşterileri kesiyor, kimsenin onunla ilgilenmediğine ikna olunca aşağı süzülüyor. Bunlar umumi tuvaletler yerine tercihini bu mekanlardan yana kullanmayı yeni akıl etmiş veya birilerinden duymuş grup olmalı.

İkinci grup ise daha pervasız ve kendinden emin hareket ediyor. Sanki mekanın müşterisiymiş ve tuvaletini de kullanmak en doğal hakkıymış gibi sağına soluna bakmadan doğrudan aşağı iniyor, işi bitince de yine aynı edayla kapıdan çıkıp kayıplara karışıyor.

Ben de hep merak ederdim, hamburger restaurantlarının tuvaletleri neden sürekli temizlik yapıldığı uyarısıyla kapalı olur diye. Haklı adamlar; servis verdikleri müşterinin iki katı tarafından kullanılmak üzere tasarlanmamış ki tuvaletleri. Hatta belki de sırf bu tip davetsiz misafirleri önlemek için devamlı temizlik var uyarısı asıyorlar ama nafile. Yurdum insanı levhanın üstünden 100 metre engelli yarışındaki atlet edasıyla atlayarak hedefe varmanın her yolunu zorluyorJ

Yemek boyunca insanlarımızın bu pratik çözümünün sebeplerini düşündüm. Para tasarrufu desem, umumi tuvaletler kaç paradır ki, dolayısı ile bu gerçek sebep olamaz. Hijyen takıntısı desem, hamburgercilerin tuveletlerinin daha temiz olduğunu kimse iddia edemez. Geriye tek bir sebep kalır ki bence bu davranış türünün tek açıklaması da bu olabilir:

Her köşe başında bir hamburgerci var. Üç aşağı beş yukarı tuveletlerin yerleri de belli. Fast food dışındaki restaurantlardan farklı olarak sizi kapıda karşılayan ve masaya oturana kadar peşinizden ayrılmayan garson adı altında gözlemci tehlikesi de yok. Bu hamburgerci bolluğunda kim arayacak umumi tuvalet, gir birine hallet işini. Bir gün yemek yemeye de uğrarsın gönülleri olur. Uğramazsan da canın sağolsun, nasılsa karışan görüşen yok. Ama o gün tuvalete giren siyah paltolu beyefendi size bir çift lafım olacak. Bari yarısına kadar içtiğiniz sigaranızın kalanını avcunuzun içinde saklamaya çalışarak inmeseydiniz aşağıya. Tamam, ses eden yok ama kurallar gereği içeride sigara içilmiyor ve tuvaletler de iç mekan olarak kabul ediliyor. Kurallara uyun, risk almayın.

Ben daha hijyenik olduğunu düşündüğüm için hamburgercileri tercih ediyorum diyenlere de daha iyi bir alternatif önereyim bari. Ama bu itiraf etmeliyim ki daha riskli. Bir kere mekan büyüktür ve eğer tuvaletlerin yerini ezbere bilmiyorsanız, yerini keşfetmek için bakınarak dikkat çekersiniz. Ayrıca kapıcının “Ben ne yapmaya çalıştığının farkındayım, gözüm üzerinde” tavırları da cesaret kırıcı olabilir. O yüzden buranın müdavimi olacaklar hamburgercideki gibi iki gruba ayrılamaz. Ya kararlı ve kendinden emin ilerleyecekler ya da hiç bulaşmayacaklar bu mekanlara.

Bu mekanlar neresi mi? 5 yıldızlı otellerin lobi katındaki tuvaletler tabii ki.

Hamburger parası vermeden tuvalete girmeyi herkes beceriyor artık, sıkıysa otel parası vermeden yapın da görelimJ

 
Toplam blog
: 11
: 614
Kayıt tarihi
: 08.04.07
 
 

1969’da İstanbulda doğdum. Şişli Terakki Lisesi’nin ardından, İstanbul Üniversitesi Turizm ve Ote..