Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Hamile Babalar

Hamile Babalar
 

Hamile babalar


Doğum yolculuğunun  başlamış olduğunu fark eden babaların  çoğunluğu telaşlanır. Babalar birçok nedene bağlı olarak telaş yaşamaktadır. Mesela;

Hastaneye yetişip yetişemeyeceğinden

Doğumda bir şeylerin ters gidebileceğinden

Eşine olumsuz bir şey olmasından korktuğundan

Bebekte sağlık açısından bir sorun olabileceğinden

Bebekten sonra pabucunun dama atılacağından

Bebeğe karşı sevgi bağlarının kuvvetli olmayacağı endişesi ve korkusu ile ciddi şekilde heyecana kapılarak korku hissedebilirler.

BABA ADAYLARINA DOĞUM TELKİNLERİ

 
hamile babalarSon zamanlarda baba adayları da anne adayları ile birlikte birçok bilinçlenme seminerlerine katılmaktadır. Bu sayede gebelik ve doğum hakkında birçok bilgiye sahip olmaktadırlar. Bu seminerler doğum süreci ile ilgili oldukça sağlıklı bilgiler vermekte ve çiftlere büyük yarar sağlamaktadır.
 
Bu seminerler sayesinde babalar, doğum yolculuğu    başladığında neler yapabileceğinden, muhtemel bir erken doğum oluşabildiğinde eşine karşı nasıl bir davranış sergileyeceği hakkında her şeyi öğrenerek daha sakin ve endişelerinden arınmış oluyor.
 
Seminerlere katılan baba adayları eşlerinin en büyük destekçi olmaktadır. Doğum anı geldiği zaman sakin olması gereken en önemli ikinci  kişi babadır.
 
BABA OLMAK KOLAY  MI?
 
Genellikle hamilelik döneminde kadınlarda oluşan fiziksel ve duygusal değişimlerden dolayı anne adayları yakınlarından bilhassa eşinden sonsuz bir anlayış sergilenmesini bekler. Ancak burada önemli olan kadının, eşininin sürece katılmasını destekleyecek   davranışlarıdır. Kadın hamilelik döneminde değişen hormonlar nedeni ile tutumsuz davranışlar sergileyebilir.Bu dönemde ki hislerini ve beklentilerini eşine açıkça ifade etmeli,  eşi ile her şeyi paylaşmalı, doktor kontrollerine eşi ile birlikte gitmeli ve bu yolculuğun her aşamasına eşini dahil etmelidir.
 
Doğum başladığında baba adayının  heyecanı tavan yapmış durumdadır. Aklından bin bir türlü şey geçer. Eşinin ve bebeğin sağlık durumu, her şeyin yolunda gidip gitmediği gibi hiç de bir işe yaramayan bir çok olumsuz düşünce …
 
Bu gibi düşüncelerden arınmak için son yıllarda birçok baba adayı doğum esnasında eşinin yanında olmayı tercih etmektedir,dışarıda dokuz doğurmak yerine.Bu birliktelik babayı rahatlattığı gibi anne ve bebekte de  oluşan güven duygusunu oluşturur.
 
DOĞUM SONRASI  BABA DESTEĞİ
 
hamile babaBebeğin doğumuna şahitlik etmek babalar için oldukça heyecan verici bir tecrübe hele de göbeği kesme görevini babaya verdiysem.Anne o an eşinin gözünde bir kahramandır.O na baba olma duygusunu yaşatmıştır.Ve bu duygularla baba,eşinin tek ihyiyacı olan sevgi  ve desteyi kolaylıkla, zevkle vazife bilinciyle verir.
 
Doğum bittikten sonra  bir diğer önemli nokta da eve dönüş. Dünyaya gelen bebek ile çiftlerin düzeninde büyük değişimler oluşmaya başlar. Özellikle annede başlayan yorgunluk hissi, dinlenme ihtiyacı ilk günlerde çok daha fazladır. Bu durumda en büyük görev yine babaya düşmektedir.
Op. Dr. Ayşe Duman
 
Baba annenin omzundan yükü biraz da olsun alarak anneye nefes alma hakkı vermelidir. Uykusuzluk problemi ufak sorunların bile artmasına neden olacağından, annenin uyuyabilmesi için destek sağlanmalıdır.. Özellikle doğum sonrası dönemde annenin dinlenmeye çok ihtiyacı olacaktır. Anne bir canın sorumluluğunu taşımaya başladığı bu dönemde,  daha sinirli, alıngan ve depresif olabilir. Babanın sorumlukları paylaşıcı tavrı anneyi rahatlatıcak ve rahatlık bebeğede huzur verecektir.
 
Toplam blog
: 15
: 3054
Kayıt tarihi
: 21.01.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı / Hipnoterapist / Cinsel Terapist   ..