Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hamileler yüzmeli mi?

Hamileler yüzmeli mi?
 

Hamilelikte yüzme öğrenmenizi önermem; ama yüzme biliyorsanız da hamilelikte bunun avantajını yaşayın. Hamilelere doktorların önerdiği sporların başında yürüyüş ve yüzme geliyor. Peki neden?

Sabah erken saatlerde yüzmenin, hamileliğin ilk aylarında gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları azalttığı gözlenmektedir. Yüzmeyle kan dolaşımının ve solunumun hızlanması, günün geriye kalanında daha zinde olmanızı sağlar. Ayrıca yine bu nedenlerle bebeğe giden oksijen miktarında da artışın söz konusu olduğu kaydediyor. Gebeliğin sonraki dönemde ise yüzme sayesinde eklem ve kaslarınız güçlenerek bel ve sırt ağrılarınız azalır. Yüzmenin bir başka avantajı ise kişinin kendisini ağırlıksız hissetmesidir. Bu his, özellikle gebeliğinin son dönemlerindeki kadınlar için psikolojik açıdan oldukça önemlidir. Ayrıca su içerisinde terleme ve vücudun çok fazla ısınması mümkün olmadığından, egzersizin bu tür olumsuz etkilerini ortadan kaldırması da bir diğer avantajıdır.

Peki nelere dikkat etmelisiniz? Özellikle sıkça kramp problemi yaşıyorsanız boy hizasını geçmeyecek derinlikte veya havuzun duvarına yakın kulvarda yüzün. Kramp durumunda ani hareketlerden kaçının, havuzun kenarına tutunup gerekirse yardım isteyin. Krampı açmak için en iyi yol üst üste 10-15 kere derin nefes alıp vermektir. Yüzerken suyun dibine dalmayın, dibe indikçe basınç artar ki bu hamileler için istenecek bir durum değil. Sizin işiniz suyun yüzeyiyle. En iyi hamile egzersizi suya girmeden önce kasları ısıtmak, daha sonra yavaş yüzmektir. Hamileler yüzerken kısa ve yavaş kulaçlar atmalı, kulvarına girenleri hamile olduğu konusunda uyarmalı. Suya balıklama atlamamalı, kelebek stilde yüzmeye kalkışmamalı, kendisini iyi hissetmediği günler suya girmemeli, yürüyüşle yetinmeli. Sudaki egzersizini 20-30 dakikayla sınırlayıp 50-100 metrede bir durup dinlenmeli.

Yüzme esnasında hamileler için tasarlanmış olan ve vücudu sıkmayan mayolar kullanılmalı. Sudan çıkınca hemen duş alınıp tüm vücut ve özellikle enfeksiyon riskine maruz bölgeler iyice kurulanmalı. Temizliğinden emin olmadığınız havuzlara hamile olsanız da olmasanız da zaten girmeyin. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de yüzmeye devam edebilirsiniz; doktorunuz izin verdiği sürece. Bebeğiniz doğduktan sonra da ilk fırsatta ona yüzme öğretin.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..