Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '16

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Hamilelik sırasında ne kadar kilo alınmalıdır ?

Hamilelik sırasında ne kadar kilo alınmalıdır ?
 

Ne olacak bu kilolar?


Kadınların korkulu rüyası olmaktan çıkmalı bu hamilelik süreci. Doğumdan önceki fiziklerimiz bir hayal olmamalı. Bilinen ünlü isimler başarabiliyorsa biz de yapabiliriz diyerek hamilelik sırasında kaç kilo almalıyız, aşırı kilo almamak için neler yapmalıyız başlıklı bir yazı hazırlamak istedik. 

İşin uzmanından sizler için bilgiler edindik. Sevgili :Prof. Dr. Melih Atahan Güven' e desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Canımızın istediğini düşündüğümüz her besinin, yalnızca sevdiğimiz yiyecekler olduğunu unutmadan, sınırları aşmadan beslenmek en doğrusu sanırım.

Eskiden annelerimizin yaşadığı hamilelikler yok artık. Anne adayları daha bilinçli. Yoga, pilates gibi hamilelik sürecinde hareketlendirecek, hatta doğumu kolaylaştırabilecek esnekliği sağlayacak spor şekilleri var. 

Beslenmemize önem verdiğimiz bir süreçteyiz. Hamile olmak, iki kişilik beslenilmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Bedenimizde yaşayan bebeğimizin, hamur işleri ve tatlılarla tanışmadığını düşünürsek bu taleplerin sadece bize yarayarak, yağa ve kiloya dönüşeceğini anlamak zor olmasa gerek.

Düzenli uyku, düzenli olarak hamilelikte yapılabilecek egzersizler, uygun ve abartısız bir beslenme şekli ile eminim olması gerektiği kadar kilo alınacak, doğumdan sonra da eski formumuza hızla kavuşacağız.

Dünyadaki bir çok ülkede yaşayan hamile kadınların, birden fazla çocuk sahibi olmalarına rağmen, doğum sonrası hızlıca eski fiziklerine kavuşmalarını fark etmişsinizdir. Bu hamilelik kilosu kader değil dostlar. Kendimizi kandırmayalım. Elbette makul ölçüde bedensel olarak büyüme yaşayacağız ama bunun sınır üstü seviyeye taşınması, doğum sonrasında eski halimize dönebilme aşamasına etki etmek te bizim elimizde.

Şimdi arkanıza yaslanın ve gerçekleri aşağıdaki detaylardan gözlemleyin. Bir bebek bedenimize ne kadar yük yüklüyor hep birlikte görelim.

Hamilelikte ne kadar kilo alınmalı? 

Öncelikle her anne adayının fiziki yapısının aynı olmadığını ve gebelik sonunda herkesin aynı kiloyu alamayacağını bilmek önemlidir.

Kilo alımı kişinin vücut-kitle endeksine göre kişisel farklılıklar gösterebilmektedir. Ortalama bir anne adayı gebeliği boyunca 12-13 kg alır. Bu kilo alımı, gebelik öncesi zayıf olanlarda 20 kg dolaylarına kadar çıkabildiği gibi, gebelik öncesi obez (kilolu) olanlarda 7-8 kg ile sınırlı olabilmektedir. Bu verilen ortalamaların tekil bir gebelik için geçerli olduğunu ve ikiz gebelikte bu ortalama değerlerin %50 artış gösterdiğini de bilmek gerekir.

Gebelik sonunda elde edilen kilonun sadece size ait olmadığını da hatırlatmak isterim. Doğum öncesi sadece bebek 3-3.5 kg, plasenta (eş) 500gr, amniyon mayi 1 kg, göğüslerde oluşan süt birikimi ortalama olarak 500 gr civarındadır. Ek olarak anne adayının kan volümünün artması ve ödem nedeni ile gelen kilo artışını da eklersek anne adayının yağ depolamasına bağlı kilo alışı oldukça sınırlı olacaktır.

Tüm bu anlatılanlar; ideal şartlar altında oluşan ortalama 12-13 kg kilo artışının normal olduğunu ve doğum sonrası ideal kiloya yeniden en kısa sürede ulaşılabilineceğini göstermektedir.

 
Prof. Dr. Melih Atahan Güven'in fotoğrafı.


 

 
Toplam blog
: 158
: 253
Kayıt tarihi
: 22.08.15
 
 

Karşı kıyıdan kendi topraklarına geri dönmüş bir ailenin İstanbul'daki bolca edebiyat kokan evinde ..