Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '17

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Hamilelik ve Varis

Hamilelik durumunda tüm vücut dengesi ve hormonal denge değişir. Tüm vücut damarlarımızın duvarı gevşer. Ayrıca karın içinde yavaş yavaş büyüyen çocuk ile beraber karın içi toplardamarlara kitlesel, mekanik bir baskı olur. Bunun sonucunda bacak toplardamarları ile kalbe yönlendirilen kirli kan karın içindeki mekanik basınç nedeniyle kalbe yönlendirilemez ve kirli kanın bacak damarlarında birikir. İçinde atık maddeler içeren kirli kan toplardamar içinde birikerek zamanla ciltaltı dokuya sızar ve bunun sonucunda ağrı, kramp, yorgunluk belirtileri otaya çıkar, toplar damarlar şişer ve varisler oluşur.

Hamilelik sırasında basınçlı soğuk su ile ayaklardan bacaklara doğru yıkama işlemi, yürüyüş yapmak ve varis çorabı giymek varis oluşumunu engeller ve varis belirtilerini azaltır.

Hamilelik sırasında varis olan bacaklara el ile masaj yapmak önerilmez çünkü hamilelik hormonları nedeniyle kan daha çok pıhtılaşmaya meyillidir ve varisli damar içinde biriken kanın pıhtılaşma riski artmıştır. Masaj ile olası bir pıhtı kalbe ve akciğerlere gidebilir bu nedenle önerilmez.

Hamilelik sırasında oluşan varisler doğum sonrası hormon yükü azalınca %80 arasında varisler geriler. Bu varisler gerileme ve ortadan kalkma süreci 1 yıl sürebilir.

Ancak sık tekrarlayan gebelik geçiren kadınlarda eğer varis mevcut ise mutlaka hamile kalmadan önce bu varislerin tedavi edilmesi rahat ve güvenli bir hamilelik geçirilmesi ve güvenli doğum yapmayı sağlar.

 
Toplam blog
: 8
: 230
Kayıt tarihi
: 24.10.17
 
 

tıp cerahi ..