Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '16

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Hamilelikle İlgili Doğru Bilinen 10 Yanlış

Hamilelikle İlgili Doğru Bilinen 10 Yanlış
 

Hamile kalmak için yapılanlardan hamilelikte beslenme düzenine kadar, hamilelik öncesi ve hamilelik ile ilgili doğru bilinen 10 yanlış.


1. Günde 3 öğün yemeniz gerekir.

Yanlış! Hamileyken her 2-3 saatte bir, yani günde 6-7 kez küçük öğünlerle beslenmeniz gerekir. "Korkusuz Hamilelik" kitabının yazarı Dr. Stuart Fischbein kitabında farklı besin gruplarından sık ve küçük öğünler yemenin kan şekeri daha dengeli tuttuğunu ve bunun hem siz hem bebeğiniz için iyi olduğunu söylüyor.

2. Abartmamak şartıyla alkol alınabilir.

Yanlış! Bir kutlama sırasında bir kaç yudum içmek ya da hamilelik boyunca içki içmemek tamamen kişisel bir karar. Ancak Fötal Alkol Sendromu olarak bilinen ve hamilelikte alkol kullanan annelerin çocuklarında görülen çeşitli rahatsızlıklar sadece yoğun alkol kullanımına bağlanmamaktadır. Az miktarlarda tüketilen alkol dahi bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir. Fötal Alkol Sendromu hamilelik boyunca alkol kullanımını keserek önlenebilmektedir.

3. Sadece decaf kahve içilmelidir.

Yanlış! Hamileyken 1 bardak kahve içmenin bir zararı yoktur. Kahvenin demleme metodu elbette önemlidir, sert hazırlanmış bir bardak kahve ile hafif hazırlanmış 2-3 bardak kahvenin kafein içeriği aynı olabilir. Kontrollü kafein tüketiminin bir zararı yoktur. Aynısı kafein içeren gazlı içecekler için de geçerlidir.

4. Peynir yemeyi kesmeniz gerekir.

Yanlış! Cheddar gibi pastörize edilerek hazırlanan peynirlerin bir zararı yoktur. Beyaz peynir gibi ülkemizde çok tüketilen peynirler ise her zaman pastörize olmayabiliyor. O yüzden biraz daha fazla etiket okumanız gerekecek. Pastörize edilerek hazırlanan peynirleri gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

5. İki kişilik yemeniz gerekir.

Yanlış! Hamileyken günlük kalori tüketimi ortalama olarak 300 kalori artmaktadır. O yüzden günlük beslenme rutininize 300 kalorilik besin eklemeniz gerekir. Ancak bunun fazlasına ihtiyacınız olmadığı gibi fazla kilo almanıza sebep olacaktır.

6. Deniz ürünlerine veda etmeniz gerekir.

Yanlış! Deniz ürünlerine tamamen veda etmeniz gerekmez. Ancak bazı deniz ürünleriyle vedalaşmanız gerekebilir. Öncelikle çiğ olarak tüketilen sushi gibi deniz ürünlerini bazı bakteriler taşıyabileceği için tüketmemenizde fayda var ancak hamile olduğunuzu bilmeden yediyseniz endişelenmenize gerek yok. Bazı balık türleri ise yüksek civa içerdiği için dikkatle yenmelidir. Ton balığı yüksek civa içerebileceği için çok sık tüketmeden, örneğin haftada 1 kez yenebilir. Somon gibi balıklar ise civa seviyesi düşük balıklardır. Civa seviyesi en yüksek balık ise kılıç balığıdır ve hamilelik sırasında yenmemelidir.

7. Spermin yumurtaya ulaşmasına yardımcı olmak için bacaklarınızı kaldırın.

Yanlış! Cinsel ilişki sonrası yerçekiminden faydalanmak üzere bacaklarınızı havaya kaldırmanızın kanıtlanmış hiçbir faydası yoktur. O yüzden rahatlayın ve dinlenin.

8. Kesinlikle herhangi bir ilaç kullanmamalısınız.

Yanlış! Öncesinde jinekoloğunuza danışmak koşuluyla ilaç kullanabilirsiniz. Hamilelik için güvenli ilaç tiplerini önereceklerdir. İlaç kullanmaktan kaçınmak amacıyla içeriğinden emin olmadığınız çaylar ve otlar ise hamilelikte sizin için ya da bebeğiniz için zararlı olabilir. Bitkisel dahi olsa içeceğiniz çaylar ve otlar için de jinekoloğunuza danışmanızda fayda var.

9. Sporu bırakın.

Yanlış! Yine doktorunuza danışmak koşuluyla hafif egzersizlerle sporunuza devam edebilirsiniz. Hafif egzersizler hamileliğin başlarında kilo kontrolü için de size faydalı olacaktır. Ancak çarpışma riski taşıyan sporlardan ve kan akışını yavaşlattığı için sırt üstü yatarak yapılan sporlardan uzak durmanızda fayda var.

10. Son regl tarihinden 14 gün sonra cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalırsınız.

Yanlış! Bu en büyük hatalı bilgilerden birisi. Eğer tamamen kusursuz, tamamen istikrarlı 28 günlük regl döngüleriniz yoksa en uygun günün 14. gün olduğundan hiçbir zaman emin olamazsınız. Hamilelik için en uygun zamanı merak ediyorsanız ovülasyon testi kullanabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 3
: 4115
Kayıt tarihi
: 12.12.16
 
 

1987 yılında blogger annelere tepki olarak doğdum. Baba olacağımı öğrendiğim günden beri hamileli..