Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Hamilelikte dengeli ve sağlıklı beslenmek

Hamilelikte dengeli ve sağlıklı beslenmek
 

Gebelikte yediğiniz her şey bebeğinize de gider. Eksik beslenirseniz bebeğiniz sizin vücudunuzdan ihtiyacını giderir. Bebeğinizin eksiksiz gelişimi ve sizin sağlığınızı korumanız için bütün besin gruplarından oluşan dengeli ve sağlıklı bir beslenme biçimi edinmeniz gerekir.

Normal bir gebelik sürecinde annenin kendi gereksinimine ek olarak tükettiklerinin bebeğe aktarılabilmesi için annenin gebeliği süresince 9-12 kg alması normal kabul edilir. Bu artışı sağlayabilmek için bir gebenin ek olarak, 15-20 miligram demir, 500 mg. kalsiyum ve ortalama 250-300 kalori ek enerji alması yeterlidir. Genellikle ayda 1 kg.lık kilo artışı yeterli olacaktır.

Gebe beslenmesinde çeşitli besinlerin eksikliği bebekte bazı sağlık sorunlarına yol açar. A vitamini, çinko, demir, riboflavin, magnezyum, folikasit ve protein bakımından yetersiz beslenme erken doğum, bebekte gelişme geriliği, düşük tartılı bebek doğumlarına sebep olur.

Yetersiz beslenme bebeğin sadece beden değil zeka gelişimini de etkiler. Ayrıca bu dönemdeki beslenme rejimi yetişkinlikte ortaya çıkan şeker, tansiyon, kanser, obezite gibi bazı rahatsızlıklara da temel teşkil eder.

Anne karnındaki bebeğin hamilelik süresince, 30 gram kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bebek bu kalsiyumu annenin kemiklerinden alır. Günlük olarak tüketilecek 2 su bardağı süt ya da yoğurt, 1-2 dilim kaşar peyniri ya da lor peyniri ile ek kalsiyum gereksinimini karşılayabilirsiniz.

Gebe kalındığında önceden dikkat ettiğiniz beslenme ve diyet kurallarını bir anda terkedip iki kişilik ve kuralsız yemeğe başlamak son derece sakıncalıdır. Gebelik süresince belki de her zamankinden daha dikkatli ve sıkı bir beslenme rejimi takip etmemiz gerekir. Amaç kendi vücut gereksinimlerinizi karşılamak ve bebeğinizin normal büyümesini sağlamaktır. Ana prensip temel besin öğelerini yeterli almaktır. Bunlar protein, karbonhidrat, yağlar, vitaminler, mineraller ve sudur.

Protein, kalsiyum, demir, vitamin içeriği yüksek besinler almalı, cips, hamurlu yiyecekler, aşırı kuruyemiş, tatlı, kolalı ve şekerli içecekler gibi besin değeri olmayan yiyeceklerden uzak durmalıdır.Şeker isteği meyve, bal, reçel, pekmez ya da sütlü tatlılarla giderilmeli fazla şeker alımından kaçınılmalıdır.

Gebeliğinde tatlı, hamur işi v.b. gibi besin değeri zayıf yiyeceklerle beslenen anneler kendileri çok kilo aldıkları halde zayıf bebekler dünyaya getirirler.

Tuzu özellikle kısmanıza gerek yoktur. Ancak aşırıya da kaçmamalısınız. İyotlu tuzu tercih edin. İyot’u tuzdan başka hiçbir yolla alamazsınız ve gebelikte özellikle gereklidir.

Hamilelik döneminde kaçınılması gereken besinler

- Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria adı verilen bir bakteri cinsi bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir.

- Az pişmiş ya da çiğ et kesinlikle yenmemelir. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar iyice pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmemelisiniz.

- Az pişmiş ya da pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyeceklerden kaçının. Çiğ ve az pişmiş yumurta, salmonella kaynağı olabilir bu nedenle iyi pişmiş yumurta yenilmelidir.

- Konserve balık tüketmeyin. Ağır metal (civa) içeren köpek balığı ve kılıç balığından uzak durun. Bu balıklar bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilir. Küçük balıkları ya da levrek, sardalye, uskumru gibi taze ve mevsimine uygun balıkları tercih edin.

- Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yemeyin. Çiğ deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabilir.

Bunları unutmayın!

• Günde en az 8-10 bardak su için. Yaz aylarında bu miktarı 12 bardağa kadar çıkarabilirsiniz. Özellikle üçüncü dönemde de ortaya çıkabilecek kabızlık şikayetleri için bol su için. İyi yıkanmış salata yiyerek ya da iyi yıkanmış kabuklu meyve tüketin. Her gün en az 40 dakikalık yürüyüşler yapın.

• Kalsiyum kaybına engel olmak için günde 1-2 bardak süt, yoğurt ya da ayran için. Süt ve süt ürünleri mutlaka pastörize olmalıdır. Süt ya da yoğurt tüketmekten hoşlanmıyorsanız yerine peynir ya da çökelek de kullanabilirsiniz.

• Çok yağlı peynir ve etlerden uzak durun.

• Aldığınız gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunan gıdalar yerine taze ve doğal maddeleri tüketmeye özen gösterin.

• Aldığınız besinlerde “çeşitliliğe” önem verin. Bu şekilde vitamin ve minerali alımınız yeterli olacaktır.

• Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrattan zengin, yağ oranı düşük besinlere yönelin. Tatlı ihtiyacınız arttığında hemen rafine şeker ve bunlarla yapılmış tatlılara yönelmeyin. Kurutulmuş meyvelerden yararlanabilirsiniz. Unutmayın önemli olan sizin kilo almanız değil bebeğin yeterli beslenmesidir.

• Gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diyabet) söz konusu ise diyet uzmanınızın önereceği şekilde kalori kısıtlamasına gidilebilir.

• Kahve ve çayı azaltın. Günde iki fincandan fazla çay içmeyin. Haftada 1-2 kez kahve içebilirsiniz. Posalı (lifli) yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde önemli besinlerdir. Tüm sebze ve meyveler lif açısından zengindir ve her gün en az 4-7 porsiyon yenilmelidir.  

Önerilen Günlük Besin Miktarları

Hamilelikte ihtiyacınız olan temel besin öğelerini doğal yollardan alabilmeniz için önerilen günlük besin çeşitleri ve miktarlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Süt ve süt ürünleri: 4-5 porsiyon (1 su bardağı süt veya yoğurt, 2 kibrit kutusu peynir, 1 kase sütlü tatlı 1porsiyondur)

Et ve et ürünleri, yumurta, kuru baklagiller: 2-3 porsiyon (2 adet orta boy köfte; 1 adet orta boy biftek; 1 piliç butu; orta boy bir balık yani miktar olarak yaklaşık 100 gram et bir porsiyondur)

Meyveler: 2-3 porsiyon (1 adet elma, armut, muz, portakal ya da 6 adet kayısı, erik, ya da yarım su bardağı dolusu çilek, kiraz 1 porsiyondur)

Sebzeler: 2-3 porsiyon (1 orta boy patates, 1 küçük havuç, 1 yeşil kabak, 2-3 su bardağı doğranmış yeşil sebze 1 porsiyondur)

Tahıllar(pirinç, bulgur, makarna,ekmek): 6-10 porsiyon (3,4 yemek kaşığı pilav, makarna, 1 kase çorba, 1 orta boy patates, bir dilim börek 1 porsiyondur)

Yağ: 2-3 yemek kaşığı

Şeker: 3-6 tatlı kaşığı bal, pekmez, reçel, marmelat ya da karşılık gelecek miktarda hafif, sütlü tatlılar.

 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..