Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

HAMİLELİKTE GÖRÜLEN ŞİKAYETLER

HAMİLELİKTE GÖRÜLEN ŞİKAYETLER
 

  • Miderahatsızlıkları
  • Baş dönmesi,bulantı-kusma
  • Kabızlık
  • Hemoroid (basur)
  • Bacaklarda kamplar
  • Varis
  • Sık idrar yapma
  • Diş çürümeleri

 

 Mide Rahatsızlıkları

Hamilelikte midede ekşime,yanma olayları sık görülür.Bunlar,hamileliğin ilk başında meydana gelirse de bazı gebelerde doğuma kadar sürebilir. Hamilelikteki mide rahatsızlıkları hormonaldir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin mideye yaptığı baskılar nedeniyle de mide sorunları yaşanabilir. Bu nedenle hamilelerin yağlı, baharatlı gıdalardan ve kızartma türü yiyeceklerden kaçınılmalıdır.Özellikle hamileliğin ilk aylarında mide bulantısı ile beraber görülür.

 Baş Dönmesi, Bulantı–Kusma

Bazı hamilelerde mide sorunlarına baş  dönmesi de eşlik  edebilir.Böyle durumlarda hamile ,iyi beslenemez.   Hamilelerin %50’sinde mide bulantısı ve kusmalarda görülebilir. Bulantılar 14. haftada kesilir.Nadir olsa da hamilelik boyunca devam eden bulantı-kusmalar da olabilir.Bu durumda kilo kaybı olursa ya da bu sorunlar şiddetli bir şekilde devam ederse mutlaka doktora danışılmalı

Kabızlık

Hamilelikte en sık görülen ve rahatsızlık verici olan durumlardan biridir. Kabızlığın nedeni,sindirim sisteminin genel olarak yavaşlaması ve büyüyen uterusun bağırsaklara yaptığı baskıdır.Bu problemle baş etmenin en önemli yolu,diyeti düzenlemektir.Liften zengin yiyecekler ve fazla sıvı alma kabızlığı  önler veya hafifletir.Her türlü çiğ sebze meyve,yeşil salata,kepek ekmek vb. yenmelidir.Meyve ve sebzeler, hamilenin ihtiyacı olan lifi almasını sağlar. Kuru kayısı,kuru erik ve incir kompostoları da kabızlığa iyi gelir.Sabah kahvaltısından önce bir bardak ılık su içmek,her gün sabahları aynı saatte tuvalete gitmeyi alışkanlık hâline getirmek,günlük yürüyüşler yapmak alınacak diğer önlemlerdendir.

Hemoroit (Basur)

Anüs girişinde yer alan toplardamarların genişlemesidir. Uterusun yaptığı basınç sonucu o bölgedeki damarların yukarı doğru akışı bozulur.Hemoroit sonucu görülen en önemli belirtiler; kanama,kaşıntı ve ağrıdır.Kabızlık hemoroidin oluşmasına sebep olur. Genellikle hamileliğin sonlarında gelişir ve doğumdan sonra ki ilk günler de çok rahatsız eder. Gerekli önlemler alınırsa doğumu takip eden ilk üç ayda tamamen kaybolur.Meyve sebze gibi bol lifli gıdalar yemek ve bol miktarda sıvı alarak kabızlıktan korunmak gerekir. Ilık banyo yapmak,buz paketli kompresler uygulamak,yumuşak tuvalet kâğıtları kullanmak ve sert sandalyelerde uzun süre oturmamak hemoroit sıkıntılarını rahatlatır.

Bacaklarda Kramplar

Özellikle hamileliğin son aylarında görülür.Bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesi ile sinirlere basınç sonucu meydana gelir. Kalsiyum ve vitamin eksikliğinden de olabilir.İyi beslenmek gerekir. Özellikle B ve D vitaminleri alınmalıdır.

Sık krampları olan hamileler düzenli yürüyüş yapmalı,dinlenmelidir. Krampanında bacağını hafifçe kaldırıp karnına doğru çekmesi  yararlıdır.

Varis

Varis, bacaklarda toplardamarların genişleyip kabarmasıdırUterusun giderek büyümesi,  kanın  bacak  toplar damarlarından  geriye  dönüşünü engeller. Bu  durum  bazı gebelerde varislere yol açar. Bacakları yukarı kaldırarak dinlenmek,yürüyüşler yapmak uzun süre ayakta durmamak bu durumu önleyebilir. Sıkı lastikli çorap giyilmemelidir.

Sık İdrarYapma

Hamileler ilk ve son aylarda sık idrara çıkarlar. Uterusun büyüyerek mesane ve böbreklere baskı yapması sık idrar yapmaya sebep olur. İdrarda yanma hissedilirse idrar yollarında iltihaplanma olabileceği için mutlaka doktora başvurulmalıdır.Ayrıca genital temizliğe de dikkat edilmelidir.

Diş Çürümeleri

Hamilelik sırasında tükürük, diş minelerini etkileyebilen maddelerle daha fazla yüklü olduğundan dişler tehlikeyle karşı karşıyadır.İyi beslenmeme durumlarında kalsiyum ve flor yetersizliğine de bağlı olarak dişler çürümeye meyillidir.Çürümeyi önlemek için dişler düzenli olarak fırçalanmalı,süt ve süt ürünlerinden yeteri kadar tüketilmelidir.

Ayrıca ilk aylarda meydana gelen kusmalar sebebiyle ağızda asit kalabilir.Bu da diş

çürümesine sebep olur.Kusmalardan sonra ağız yeterince çalkalanmalıdır.

www.bebeimgeliyor.com

 
Toplam blog
: 198
: 1218
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

Ben  Bebeimgeliyor Doğuma Ve Bebeğe Hazırlık Eğtim Programlarından oluşan hamile eğitimleri verme..