Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Hamilelikte kilo alımı ve alıştırmalar

Hamilelikte kilo alımı ve alıştırmalar
 

Hamilelikte Kilo Alımı ve Alıştırmalar


Hamilelik sürecinde istediğiniz kadar kilo alabileceğinizi ve bu konuda endişelenmemeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak tıka basa yemek yemek için hamilelik uygun bir zamanlama değildir. Bu dönemde aldığınız kiloların bile sağlığınız açısından uygun olması gerekmektedir.

Aşırı kilonun riskli olmasına rağmen hamilelik kilo verme zamanı da değildir. Hamilelikten önce de kilolu olsanız bu dönemde sağlıklı miktarda kilo almanız gerekir.

Zayıf kadınlar için özellikle son 6 ay içinde makul miktarda kilo almak önemlidir. Fazla kilo almadan bebeğiniz beklenenden erken ya da küçük doğabilir.

Canlı Kalma

Hamilelik, inzivaya çekilip dinlenmek ve sakinleşmek için iyi bir mazeret gibi görünür. Hamilelikle bağdaştırılan bütün yorgunluk, sırt ağrısı ve şişkinlik sizi sürekli istirahat etmeye yönlendiriyor gibi görünür. Ama gerçek şudur ki, uzanmak sorunları çözmez. Aksine, tam tersini uygulamak gerekir. Yani düzenli egzersiz sırt ağrısı gibi yaygın hamilelik problemlerini azaltabilir. Enerji seviyenizi arttırıp, hamilelikle alakalı kan basıncı ve olası hastalık risklerinizi azaltabilir. Belki de en iyisi, düzenli alıştırma dayanıklılığınızı ve kas gücünüzü arttırarak sizi doğuma hazırlar. Doğumdan önce fiziksel olarak hazırsanız doğurma ve iyileşme sürenizi kısaltabilirsiniz.

NOT! Alıştırma sizin için çok önemlidir ama bu programa başlamadan önce sizin için neyin en iyi olacağı hakkında doktorunuza danışın.

Her gün yarım saatinizi egzersize ayırmaya çalışın. Bu alıştırmaları düzenli aralıklarla sürdürün. Düzenli yürüyüş yapıyorsanız, koşucu ya da yüzücüyseniz doktorunuzun gözetiminde bu aktivitelere hamileliğiniz boyunca devam edebileceğiniz muhtemeldir.

Dikkatli Olmanız Gereken Alıştırmalar

İlk 3 aydan sonra sizi uzun süre ayakta tutacak egzersizlerden kaçınmanız iyi olacaktır. Bebeğin ağırlığı sizin kan dolaşımınızla ilgili problemlere yol açabilir. Uzun süre hareketsiz kalmak da dolaşım sisteminiz açısından iyi olmayacaktır.

Hasar görebileceğiniz ihtimaliyle kaçınmanız gereken sporlar vardır ki bunlardan bazıları basketbol, jimnastik, at sürme, su kayağı ve futboldur.

Hamilelik Alıştırmaları

Doğum muhteşem bir tecrübedir ancak saatler sürebilecek bu olaya hazır olmanız gerekir. Kaslarınız ve eklemleriniz sürekli hareket halinde olacaktır ki bebeğiniz dünyaya gözlerini açabilsin. ''Vejeteryan için gebelikte beslenme nasıl olmalı?'' başlıklı yazımda gebelikte beslenme hakkında bilgi vermeye çalıştım.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Mutlu sona erişmek için hamilelik oyununu kurallarına göre oynamalısınız. Alışkanlıklarınızdan ödün verip bebeğiniz için bazı kısıtlamalara razı olmalısınız. İyi haber şu ki; hamilelik birçok bayan için riskli davranışları terk etmek açısından güçlü bir moral kaynağıdır.

Kafein

Hamilelik boyunca kafeinden kaçınmak sizin için çok iyi olacaktır. Eğer kafeine düşkünseniz en azından tüketiminizi sınırlandırın. Araştırmalar günlük 200 mg kullanımın hamileler üzerinde herhangi bir sakıncası olmayacağını açıklamıştır.

Unutmayın! Kafein sadece kahvede değil; çayda, karbonatlı içeceklerde, kakao ve çikolatada yüksek miktarda bulunur.

Alkol

9 ay içinde alkol kullanırsanız bebeğiniz de kullanmış olur. Alkol önce kanınızda dolaşır, sonra da plasenta aracılığıyla bebeğinize ulaşır. Bu kullanım bebeğinizde kalıcı hasarlara ya da bebeğin ölümüne sebep olabilir.

Aşırı alkol kullanımının yol açtığı en ciddi hastalık, fetüs alkol sendromudur. Yüz sakatlığına, kalp problemlerine, düşük kiloda doğma ve ruhsal bozukluklara sebep olan bu problem , bebekte kalıcı büyüme ve öğrenme bozukluğuna, ruhsal sorunlara yol açar. Bu sebepten, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz an alkol tüketimini bırakmanız en sağlıklı karar olacaktır.

Sigara 

Bebeğinizin ve sizin için zararlı olan diğer bir madde de sigaradır. Hamilelikte sigarayı bırakmamak, bebeğin ölü ya da prematüre doğmasına sebep olabilir. Sigaranın bu kadar zararlı olmasının sebebi içinde karbon monoksit ve nikotin barındırmasıdır. Bu maddeler yüzünden bebekte besin yetersizliği ve kan basıncı artışı oluşur.

Tüm bunlar yüzünden hamilelikten önce sigarayı bırakmalısınız. Bu, alışkanlığınızı kökten bırakmanıza da yardımcı olabilir. 9 ay sürecinde, pasif içici olmamaya da özen gösteriniz.

 

Op. Dr. Serkan Oral

http://www.serkanoral.com/

 
Toplam blog
: 55
: 861
Kayıt tarihi
: 04.02.14
 
 

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serkan Oral  ..