Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Hamilelikte protein alımı

Hamilelikte protein alımı
 

Hamilelikte Protein Alımı


Gebe kaldığını henüz öğrenen kadınların büyük bir geneli derhal nasıl beslenmesi gerektiğini araştırmaya başlar. Bu, hamile anne adayları arasında en çok dikkat çeken konulardan biridir. Çünkü anne adayı ne kadar sağlıklı olursa, ki bu da beslenme düzeninin ne kadar sağlıklı olduğu ile ilgilidir, bebeği de o kadar sağlıklı olur. Gene de birçok anne adayı bebeğinin gelişmesi için yeterli şekilde beslenemediğini ya da doğru şekilde yapamadığını düşünür. Ve bunun için endişe duyar. Kimi zaman gebeliğin ilk haftalarında kilo alımı gerçekleşmez. Bu da anne adayının kafasında ”doğru beslenmiyor muyum?” diye soru işaretleri bırakabilir. Aslında bu endişeler biraz yersizdir. Çünkü, gebelikte yaşanan değişimler, kusma ve bulantı iştahsızlığa sebep olabilir ve ilk aylarda kilo almayı engeller. Bu konuda anne adaylarının endişe duymasına gerek yoktur.
Gebelikte Beslenme Düzeni

Anne adaylarının mutlaka hatırlaması gereken şey, bebeğin büyümesi, gelişmesi, ruhsal ve fiziksel anlamda da sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması anne adayının sağlıklı ve düzenli beslenmesi ile birebir alakalıdır. Anne adayının besin depolarının yeterli olarak bulunması, fiziksel gelişimin tamamlanmış olması yani, annenin kabul edilen yaşlarda olması ve yaşı bebeğin ve annenin sağlığının korunmasındaki en önemli noktaları meydana getiren etkenlerdendir. Buna neden olan ise bebek, annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için gerekeni seçip alarak, büyür ve beslenir.

Anne adayının günlük yaşantısını sürdürmesine yardımcı olacak enerji ve besinleri alırken doğal yollardan fazladan alacağı protein, enerji, vitamin ve mineraller kendisi ve doğacak bebeğin sağlıklı olmasını sağlayacak etkenlerin başında gelir.
Gebelikte Protein İçeren Yiyeceklerin Tüketimi:

Bebeğin büyümesi ve gelişmesi adına gebelik döneminde protein gereksinimi hamile olunmadan öncekine göre oldukça fazla bir artış gösterir. Özellikle hamileliğin 27. ve 42. haftasına denk gelen dönemde anne adayının protein ihtiyacı en üst seviyeye ulaşır. Gebelikte günlük 80gr. Protein alımı yapılır.
Anne adaylarının tüketmesi gereken protein; yumurtada, ette, baklagillerde, tavuk ve deniz ürünlerinde mevcuttur. Bu sebepten dolayı da, gebelik döneminde bu sayılan yiyeceklerin daha fazla tüketilmesi bebek için oldukça yarar sağlayacaktır. Ama burada dikkat edilmesi gereken taraflar vardır. Deniz ürünlerinde, konserve tuna, kılıç balığı ve midye gibi bazı deniz ürünleri bulundurduğu cıva sebebi ile tüketilmesi oldukça zararlıdır. Cıva bebeğe iyi gelmez, aksine ona zarar verir. Protein bakımından en zengin olan besin ise kırmızı ettir. Proteinler, insan vücutlarının yapı taşlarını oluşturan gerekliliklerdir. Hamilelik döneminde ise adeta bir zorunluluk olan protein alımı asla gözardı edilmemesi gereken bir besindir. Gebelikte, protein ihtiyacı oldukça fazladır. Bu açıdan bebek bekleyen anne adayları, her gün protein alımı yapmaya özen göstermelidir.

Proteinler hayvansal ve bitkisel diye iki gruba ayrılabilir. Vücut için illa ki alınması gereken bir ihtiyaç olan hayvansal kaynaklı proteinleri biyolojik değeri yüksek olan et, süt, yumurta gibi besinleri mutlaka karşılamak gerekmektedir. Bitkisel proteinler ise mevsimsel olarak günlük öğünler içinde 4-5 porsiyon sebze yiyerek alınmalıdır. Şayet, anne adayı bitkisel kaynaklı proteinleri tüketmeyi seçiyor ise, yeteri miktarda protein aldığından emin olmalı, bunu takip etmelidir. Proteinin dışında demir, çinko, kalsiyum, d vitamini, b12 vitaminin vücuda alımını gerçekleştirecek besinler ile takviye yapılmalıdır. ''Hamilelikte Neden Vitamin İhtiyacı Artar'' başlılı yazımda hamilelikte neden vitamin almamız gerektiği ile ilgili bilgiler verdim.

Hamile olmayan bir kadın için günlük 60 gram (0.8 gr/kg/gün) kadar olan protein alımı önerilirken, hamile kadınlar için bu öneri neredeyse 80 gram (1.1 gr/kg/gün) olmaktadır. Bu oran adolesan hamileliklerde yani, 18 yaşın altındaki hamilelikler ve ikiz, üçüz gebeliklerde biraz daha fazla olmalıdır. Hamile anne adayları fazla et tüketiminden kaçınılmalıdır. Kırmızı et fazla tüketildiği zaman diğer protein içeren besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Etin iyi pişmiş olması çok önem teşkil eder. Çiğ et, içerdiği bakterilerden ötürü bebek için oldukça zararlı olabilmektedir.

Mide problemleri yaşamamak için etin yağlı bölümleri ayrılmalı, eti pişirirken aşırı yağ kullanmamaya dikkat edilmelidir. Yemeğin ardından muhakkak en az 45 dakika oturur pozisyonda dinlenilmeli. Ardından kısa bir yürüyüşe çıkılmalıdır. Bu sindirime yardımcı olacaktır. Hamilelik döneminde protein alımını artırmak gereklidir. Bu durum gerçekleşmez ise yani, protein alımı az olursa bu eksikliğe yol açar ve bebek için de anne adayı için de olumsuz etkilere yol açabilir.
Protein eksikliği olan hamile kadınlarda:

    Kilo kaybı,
    Kas yorgunluğu,
    Sık enfeksiyon kapma,
    Vücutta fazla su depolanması,

gibi etkenler ortaya çıkabilir. Hamilelik sürece boyunca yetersiz seviyede protein alımı bebeği kötü yönde etkileyebilir. Özellikle hamileliğin 2. ve 3. dönemlerinde bu protein alımları daha da önem kazanır. Bunun sebebi ise, bebeğin bu dönemde gelişimini hızlandırması ve bu hızlı gelişimi gerçekleştirebilmesi için proteine ihtiyaç duymasıdır. Hamile olan anne adaylarında günlük protein ihttiyacı 60-70 gram arasındadır. Bu oran, hamile olmayan kadınlarda 45 grama kadar düşebilir. Vejetaryen hamile kadınlar ise protein zengini eti yemeyi tercih etmeyecekleri için daha fazla süt, yumurta gibi hayvansal gıdaları tüketmelidirler. Et yenmiyor bile olsa, vejetaryenler dahil süt içmelidir. Sağlı bir hamilelik geçirmek için, günde 3-4 porsiyon protein barındıran besinlerden tüketilmelidir.
Hamilik esnasında tüketilmesi gereken yiyecekler ve protein oranları:

    Süzme peynir: 14 gr
    Az yağlı yoğurt: 14 gr
    Yağsız süt: 8 gr
    Mozzarella peyniri: 7 gr
    Taze yumurta: 6 gr
    Soya peyniri: 20 gr
    Mercimek: 18 gr
    Barbunya: 13 gr
    Fıztık ezmesi: 8 gr
    Fıstık: 7 gr
    Soya sütü: 6 gr
    Tavuk göğsü ( derisi çıkarılmış ): 27 gr
    Somon balığı: 23 gr
    Alabalık: 23 gr
    Dana eti: 21 gr

Hamilelik süresince anne adayları balık tüketmelerine dikkat etmelidirler. Her balık, hamilelik döneminde tüketilmez. Özellikle öteki balıkları tüketerek beslenen balıkları yemek, içerdikleri civa oranları dolayısı ile hamileliğe zarar verebilir.
 

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

www.bulenttiras.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..