Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Hamluğ

Hamluğ
 

Dört gündür solucanları araştırıyorum. TEMA Yayınları arasında çıkan Dünyanın Durumu 2007’nin teması olan Kentsel Geleceğimiz ‘de, kentlerde çıkan organik atıkların değerlendirilmesinde kullanılan solucanların bir günde, “kendi ağırlıkları kadar besin” tükettiklerini okuyunca konuyu enteresan buldum.

Çerkezcede “hamluğ” diye isimlendirilen solucanlarla ilgili anılarım gözümün önüne geldi. Balık tutarken yem olarak kullandığımız solucanları damın arkasındaki kemrelikten toplardık. Tavukların eşelediği hayvan gübresinin arasında, yağmurlu havalarda bolca bulunurdu.

Litaratürde, Vermiculture; “Organik atığın solucanlarla geri dönüştürülmesi “ olarak geçen kompostlama yöntemi, bilinen atık bertaraf yöntemlerinin en çevreci olanı. Vermicompost yöntemi ile, organik atıkların (havuçtan yoğurt ve ekmeğe kadar) normal çöplüklerde ayrışması yıllar alırken, solucanlar çöpün %90’ını bir kaç aydan kısa sürede kompostlanabiliniyor. Ve de iş ticarileşmiş durumda. ( 500 kırmızı solucanı 18.95 dolara satan şirketler var. Antalyalı işadamı Nazmi Acar, Türkiye’nin ilk solucan gübreleme tesisini açmış. AA’na düşen haberde, Acar, “Solucan gübresinin kimyasal gübrelerden 100 kat daha etkili olduğunu, bu gübre sayesinde hormona ihtiyaç kalmayacağını, bitki atıklarıyla beslenen 7 milyon solucanın her birinden yılda 250 gram gübre elde edildiğini, tonunu 1200 dolardan satacağını söylüyor.”

Bir başka bilgi de, yaklaşık 150 bin kişinin yaşadığı San Diago yakınlarında, 200 ton solucanla yılda yaklaşık 400 ton belediye çöpünü işlendiği.

Her ne kadar bazı yerlerde, organik ve organik olmayan çöpün ayrıştırmasında zorluklar olsa da, çoğu ülke bunu başarmış.

Konuyu araştırırken, bazı basit yöntemlerle evlerde de bu kompostlama yönteminin uygulanabildiğini gördüm.

Solucanlar; toprak oluşumundan, topraktaki azot çevrimine; eğimli çayırlarda yüzey suyu akışını yarı yarıya azalttıklarından doğal yöntemle erozyonu önlemelerine kadar bir çok yararları var.

Birçok ülkede, arazilere toprak solucanları aşılanmasının, bitki üremesini belirgin şekilde artırdığı gözleniyor. Kuzey Tazmanya’da yapılan böyle bir çalışmada çayır üremesinin yüzde 75 oranında arttığı görülmüş. Gene Yeni Zelanda’da yapılan benzer bir çalışmada, bitki verimi başlangıçta yüzde 72 artmış. Yüzey organik maddelerinde saklı besinlerin serbest kalmasından sonra görülen bu hızlı büyüme artışı daha sonra yüzde 25 oranında sabitlenmiş.

Bu oran Hollanda’da deniz seviyesinden aşağıda bulunan ve denizden setlerle ayrılarak kurutulmuş olan alanlarda yüzde 10, İrlanda’da iyileştirilen turbalık üzerindeki çimenli alanda iki yıl sonra yüzde 25, üç yıl sonra da yüzde 49 olmuş. Bunun yanında, yapılan çalışmalar, toprak solucanlarının, tahıl bitkilerinin gelişimini yüzde 39, tohum rekoltesini yüzde 35, tohumun azot içeriğini yüzde 12 oranında artırdığını gösteriyor.

Organik atıkların, toprak solucanlarının kullanılmasıyla dönüşümü ile ortaya çıkan humus, dünya çapında yüksek kalitede organik gübre olarak tanınıyor. Baklagiller, tohumlar ve meyve bahçelerinde kullanılmasına Avrupa Ekonomik Topluluğu tarafından eşdeğerleri arasında izin verilen Tek Ürün.

http://www.gerikazanim.org/html/kompost.html

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..