Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '17

 
Kategori
Doğal Hayat
Okunma Sayısı
815
 

Hamsi...

Küçüklerim bu zamanda tehlikeli doğrular yazılmaz dede dediler. Havadan sudan bahset. Bende 84 yaşım, düşündüm doğru .. Hamsi'den gireyim bu işe de el de rahat etsin bende dedim. Biraz yüzüm kızardı..

Karadeniz'in insan yaşamıyla birleşen balığı. Sürüler halinde yaşar ve 18 cm'e kadar büyür.

Ocak - Mart arasında beslenmek için sahillere yaklaşır. Gündüzleri 30–40 m. derinlerde, geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 18°-20 °C sularda, 25–60 m. derinliklerde ve az tuzlu sularda  üreyip yaklaşık 40.000 yumurta döker. Ömürleri 4 yıl kadardır.

Doğu Karadeniz bölgesinde Ekim ayının ikinci haftasında balıkçılar dualar okuyarak ve kurbanlar keserek denize açılmakta, gırgır adı verilen çevirme ağlarıyla avlanmaktadır.  

1970'li yıllara dek Karadeniz'de Hamsi balığı öylesine çok bulunmaktaydı ve öylesine ucuzdu ki halk "hapsi" adını verdiği bu balığın fazlasını tenekelerle tarlalara gübre niyetine dökmekteydi.

Yakın zamanlarda ulusal basında Hamsi'nin de en az Somon kadar =mega-3 zengini olduğunu okuduk.

Hamsi Somon kadar lobi sahibi olmadığı için duyulmuyor sadece.

Yani Hamsi garip, içinde cevher çok, içinde ağır metaller az ama Hamsi'nin dayısı yok.

Hamsiyi gariban yer (bolluğu olduğunda), Somon ise parası olan tarafından tercih edilir.

Oysa protein ve omega-3 alma açısından  vücudumuz bu balıklara çok adil davranır.

Kızartma asla benim gibi düşünen hekimler açısından önerilen bir beslenme tarzı değildir.

Buğulama, fırın, ızgara daha iyi yöntemlerdir. Böylelikle hem gıdalardan alacağınız faydalı maddeleri alır hem de kızartma esnasında oluşabilecek kanserojen maddelerin vücudunuza alınmasına müsaade etmezsiniz.

Tatlı su balıklarından yayın ve doğal alabalıkta omega-3 var. Sardalya, Hamsi, İstavrit, Palamut, Uskumru gibi deniz balıklarımız omega-3 açısından çok zengin.

Balık kendini soğuktan korumak için omega-3’ü yapıyor.

Biz de omega-3 almakla hücrelerimizin zarlarını kuvvetlendiriyoruz.

Özellikle gebelerin ve çocukların omega-3 konusunda daha da duyarlı olması gerekmektedir.

Günümüzde hızla artan kanser illeti hücrelerimizin sağlığını kaybetmesinden kaynaklandığı için omega-3 bu sağlığın korunmasında kilit noktalardan biridir.

Hamsiyi unutmayın. Garibandır ama dürüsttür..

Gariptir ama sağlık düşmanlarına karşı vereceğiniz savaşta çok iyi bir askerdir. Bilmem bir şeyleri çağrıştırdı mı sizlerde.

 

ozcanvural33@hotmail.com

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 434
Toplam yorum
: 217
Toplam mesaj
: 30
Ort. okunma sayısı
: 1047
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster