Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '13

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Hamsili pilav

Hamsili pilav
 

Karadeniz yemeği deyince akla hamsi gelir. Yirmi çeşit yemeği yapılan, karadenizin en ünlü yemeği hamsi pilavının tarifini vermeye çalışacağım.

Malzemeler:

Bir kilogram hamsi

Üç su bardağı pirinç

Bir bardak zeytinyağı

İki demet maydanoz

Bir bardak kuş üzümü

Birer tatlı kaşığı tuz, karabiber, nane, tarçın, 

Bir avuç mısır unu,

Bir çorba kaşığı  toz şeker

Yapılışı:

Hamsiler ayıklanıp yıkanır, tuzlanır. İçinin kılçıkları çıkarılır. Diğer tarafta pirinçler temizlendikten sonra haşlanır. Haşlanırken yeteri kadar tuz atılır. Pirinçler pişinceye kadar haşlanmalıdır. Ezilmemesi gerekir.

Haşlanan pirinçler yıkanır, süzülür. Maydanoz incecik doğranır içine konur. Ayıklanmış, yıkanmış ve suyu süzülmüş üzümler, karabiber, tarçın, nane ve şeker karıştırılarak hazırlanır. Öbür taraftan tavaya yağ konup ısıtılır. Hamsilerin dış kısmı unlanıp tavanın dibine ve yanlarına dizilir. Tavanın dibi tamamen  hamsilerle kaplanınca hazırlanan pilavlı iç hamsinin üzerine konur ve kaşıkla yayılarak düzeltilir. Tavanın yanına dizilen hamsinin uçları iç pilavın üzerine yatırılır. Açık kalan orta kısım  aynı şekilde unlanmış hamsilerle kapatılır. Hafif ateşte veya fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Bundan sonra ''kral yemeği'' hamsi pilavı servis tabağına alınarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

 

 
Toplam blog
: 77
: 789
Kayıt tarihi
: 03.12.12
 
 

Bir kadın, bir anne, kırk yıllık eş... Resim yapmak, yazı ve şiir yazmak, her gün yeni şeyler..