- Kategori
- Yöresel Yemekler
Hamsili pilav
Karadeniz yemeği deyince akla hamsi gelir. Yirmi çeşit yemeği yapılan, karadenizin en ünlü yemeği hamsi pilavının tarifini vermeye çalışacağım.
Malzemeler:
Bir kilogram hamsi
Üç su bardağı pirinç
Bir bardak zeytinyağı
İki demet maydanoz
Bir bardak kuş üzümü
Birer tatlı kaşığı tuz, karabiber, nane, tarçın,
Bir avuç mısır unu,
Bir çorba kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Hamsiler ayıklanıp yıkanır, tuzlanır. İçinin kılçıkları çıkarılır. Diğer tarafta pirinçler temizlendikten sonra haşlanır. Haşlanırken yeteri kadar tuz atılır. Pirinçler pişinceye kadar haşlanmalıdır. Ezilmemesi gerekir.
Haşlanan pirinçler yıkanır, süzülür. Maydanoz incecik doğranır içine konur. Ayıklanmış, yıkanmış ve suyu süzülmüş üzümler, karabiber, tarçın, nane ve şeker karıştırılarak hazırlanır. Öbür taraftan tavaya yağ konup ısıtılır. Hamsilerin dış kısmı unlanıp tavanın dibine ve yanlarına dizilir. Tavanın dibi tamamen hamsilerle kaplanınca hazırlanan pilavlı iç hamsinin üzerine konur ve kaşıkla yayılarak düzeltilir. Tavanın yanına dizilen hamsinin uçları iç pilavın üzerine yatırılır. Açık kalan orta kısım aynı şekilde unlanmış hamsilerle kapatılır. Hafif ateşte veya fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Bundan sonra ''kral yemeği'' hamsi pilavı servis tabağına alınarak servis yapılır.
Afiyet olsun.