Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '11

 
Kategori
Siyaset
 

Hangi 275 kadın?

Hangi 275 kadın?
 

KA-DER’in başını çektiği ve bazı kadın kuruluşları ile bağımsız kadınlar ve işkadınlarının desteklediği ‘Meclise 275 kadın milletvekili” kampanyası son günlerde gündemde… 2007 seçimlerindeki ‘Bıyık’ kampanyası gibi birçok kesimden olumlu-olumsuz tepki alan ‘Meclise 275 kadın milletvekili’ kampanyasının ilk izlenimi, kadın sorununu sorun edenler açısından olumlu gibi görünse de, olay irdelendiğinde başka gözle bakmak da mümkün oluyor.  

Kampanyanın sözünü söylediği yer mevcut partilerin liderleri gibi görünüyor. Liderleri olmalı diyorum çünkü, direk bireysel olarak kadınlar denilirse; bunun günümüz Türkiye’sinde karşılığının olmadığı gün gibi açık. Hal böyle olunca; liderlerden kadın adayların sayısını artırmaları ve seçilebilecek yerlerden aday gösterilmeleri istenince, -gerçekleşmesi zor bir olasılık olmasına karşın- gerçekleştiğini düşünsek bile, varılabilecek nokta düşündürücü.  

Ataerkil bakış açısıyla yönetilen siyasi partilerden aday gösterilen(!) ve seçilen kadın milletvekilinin ne yapacağı, daha doğrusu; günbegün artan kadın cinayetleri, kadın-erkek eşitsizliği, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, kadının toplumdaki yerini alabilmesi konularında ne yapacağı, yapabileceği önemli.  

Mevcut siyasi partilerin –iktidar ve ana muhalefettekiler dahil (Diğerleri kategorisinde gösterilenlerin bir kısmı hariç) kadına bakış açısı ortada. Kadının toplumdaki yerini alması, toplumsal cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması, hak ihlalinin en ağır hali olan kadın cinayetlerinin ve giderek artan her türden şiddetin önlenebilmesi konusunda yaptıkları da ortada...  

Hal böyle olunca meclise 275 kadın milletvekilinin gitmesi ne derecede önemli.. Eğer bu 275 kadın milletvekili, sorunlara kadınların penceresinden, daha doğrusu cinsiyet körlüğü olmayan kadınların penceresinden bakamıyorsa, sorunların çözümünde kadının uğradığı ayrımcılığı ve eşitsizliği ön plana çıkaramıyorsa mecliste olmaları, sadece kadın oldukları için mecliste olmaları ne fayda sağlayacak? Sayıca az da olsa örnekleri yok mu? Erkek egemen bakış açısıyla yönetilen bir partiden siyasi hayata atılarak meclise girmiş örnekleri yok mu? Bu sorulara verilecek yanıtlar önemli bence. Yoksa sadece kadın oldukları için 275 milletvekilinin meclise taşınması değil. Bakılan pencere, görülen manzara, ulaşılacak hedef önemli.  

 
Toplam blog
: 13
: 713
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

1959 Ankara doğumluyum. Şu anda yaşadığım şehir İzmir ve İzmir'de yaşamayı sevdiğim için kendimi İzm..