Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '07

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
 

Hangi ayda hangi balık nasıl yenmelidir?

Hangi ayda hangi balık nasıl yenmelidir?
 

Balığın, kapalı mekânlarda pişirilmesi çoğumuz için kokusu ve zahmetinden dolayı bir sorun olmaktadır. Doğru zamanda, doğru şekilde pişirilmesi ise başka bir problemdir.

Fakat öylesine lezzetli bir tadı vardır ki bu cins etin, ne yapıp edip muhakkak bir yolunu bularak sofralarımızın başköşesinde yerini bulmaktadır her zaman. Balığın pişirilmesinde türlü türlü garip usuller de icat etmiyor değiliz hani.

Üç tarafı denizle çevrili güzelim yurdumuzda nedense deniz ürünlerine ait sofra kültürümüz pek yaygın olarak bilinmiyor. Ya da en azından ben, öyle olduğunu sanıyorum.

Üşenmeden, Küçük hayat ansiklopedisine bakıp oradan balığın hangi ayda, nasıl tüketilmesi gerektiğine ait bilgilere ulaştım.

Kısaca sizlere aktarıyorum;

Ocak; en iyi tüketilecek balık hamsi. Ayrıca mezit ve kırlangıcın haşlaması, barbunya ve tekirin tavası, uskumru ve istavritin ızgarası, ayın sonuna doğru uskumrunun tavası yapılmalıdır.

Şubat; yumurtlama mevsimi olduğu için bu ayda balık tüketimi tavsiye edilmiyor. Levrek ise bu ayda çok yağlı oluyor.

Mart; Karagöz, mercan, sinarit, dülger ve iskorpit’in haşlaması, gelincik ve barbunyanın tavası, kefalin ızgarası, levreğin her şekli tüketilebilir.

Nisan; bütün balıkların haşlaması, ay sonunda ise kalkan yenilmelidir.

Mayıs; Yağlanan kalkan ve pisi balıkları yenir. Karagözün en iyi zamanıdır. Yağsız olan barbunya tava yapılabilir. Kaya balığı da bu mevsimde yenebilir.

Haziran; Barbunya yağlı ve lezzetli olduğu için tercih edilmeli, tekir de yağlıdır her türlü pişirilebilir. Levreğin sadece kuyruk kısmı tava yapılabilir. Mersinin haşlaması yapılmalı, kırlangıç henüz körpedir.

Temmuz; İzmarit, barbunya, tekir, lüferin ızgaraları iyidir. Sardunyanın buğulaması, kâğıtta fırına verilmesi lezzetlidir. Trança ve çipura tercih edilmelidir.

Ağustos; Barbunya, tekir, lüfer ve kofananın en iyi zamanıdır. Izgara yapılmalıdırlar.

Eylül; Mercan, sinarit, karagöz, kırlangıç, kefal, dülger, iskorpit, tekir ve mezitin haşlaması yapılmalıdır. Barbunya, tekir, lüfer, kofana, izmarit ve isparinin ızgarası, kılıç’ın şişte defneyaprağı ile ızgarası yapılmalıdır.

Ekim; Palamut, barbunya, kılıç, tekir ve lüferin en iyi ve lezzetli zamanıdır. Lüferin sadece ızgarası yapılır Kofanada yenebilir. Bütün balıkların haşlaması yapılmalıdır.

Kasım; Barbunya ve lüferin ızgarası, lüferin haşlaması da olabilir, Diğer balıkların haşlamaları yapılmalıdır. Palamut ve torik bu mevsim de yağlıdır.

Aralık; Hamsi, uskumru, gümüş ve istavritin zamanıdır. Uskumrunun ızgarası, istavritin tavası iyi olur. Barbunya sadece fırında, tekirin ise tavası yapılmalıdır.

Evet, kitabımız da konu ile ilgili bu bilgiler bulunmakta. Sağlık ve sıhhat içinde herkese afiyet olsun demek düşüyor bize. Melveille’nin kitabından balina etinin pek lezzetli olmadığını ama balıkçılar tarafından yine de yenildiğini okumuştum bir ara.

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..