Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '12

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
Okunma Sayısı
16614
 

Hangi ayda hangi Balık tüketilir

Hangi ayda hangi Balık tüketilir
 

Harika bir dip balığı, eti beyaz ve fevkalade lezzetli...


Ocak ayında: Uskumru, Lüfer, İstavrit, Palamut, Çinekop, Sarıkanat, Kofana, Minakop, Tekir, Kırlangıç, İzmarit.... Hamsi ve Kefalin her cinsi tam yağlıdır, Midye harikadır....

Şubat ayında: Bence balığın kralı olan Kalkan balığı mevsimi  Mayıs ayı sonuna kadar avlanır. Aynı şekilde Tekir, Uskumru, Lüfer, Palamut , Gümüş balığı, Kefal, Dere pisisi, Zargana ve Midye ağız tadıyle yenebilir....

 Mart ayında: Kalkan, Levrek, Çinekop, Lüfer ,Torik, Zargana,İstavrit,  Kefalin her cinsi yenir. Uskumru ise çiroz olmaya başlar....

Nisan ayında:  Kalkan balığı lezzet açısından yine en başta gelir. İskorpit, Mezgit, Levrek, Mercan, Kılıç, Kırlangıç en ideal olanlarıdır....

Mayıs ayında: Av yasağı gereğince ağ balıkçılığı olmadığından Pelajik balıklar yoktur. Bunların yerine Istakoz, Levrek, Barbunya, Dil balığı, Mezgit, Tekir, Kılıç, Kırlangıç, Pavurya, Karides, İskorpit  zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve Gelincik kendini gösterirler....

Haziran ayında: Av yasağı nedeniyle ağ balıkçılığı yoktur. Balıkların  geçici olarak Karadeniz'e giderler; Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu nedenledir ki Haziran ayı verimsiz geçer....

Temmuz ayında : Yine av yasağı devam etmektedir. Ancak Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Bu ayda yine dip balıklarından olan Tekir, Barbunya yenen balıklardır. İstavrit, Istakoz, Pavurya, Böcek bolca çıkar....

Ağustos ayında; Yine ağ balıkçılığı yasağı devam eder. Çingene Palamudu ile olta balıkçılığı sezonu açılır. Sardalya, Kılıç,  Sinarit, Istakoz ve Pavurya yine nefis lezzetlidir....

Eylül ayında; Av yasağı kalkar ve Çingene palamudu baş roldedir. Sardalya, Kılıç lezzetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, Çinekop, Kolyoz, izmarit, İstavrit, Kırlangıç bolca çıkar....

Ekim ayında:  Göç balıklarının yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir....

Kasım ayında Ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisinin en nefis olduğu aydır. Torik akışa başlar, lakerdası yapılır. Hamsi ve İstavrit  o biçimdir....

Aralık ayında: Palamut, Lüfer, Çinekop, İstavrit, İzmarit,  Uskumru, Torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Bu ayda Tekir boldur, Hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.

Kaynak: nurideniz

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 238
Toplam yorum
: 12
Toplam mesaj
: 8
Ort. okunma sayısı
: 2036
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabe..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster