Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Hangi besinde hangi vitamin bulunur?

Hangi besinde hangi vitamin bulunur?
 

Diyetisyen Işın Sayın Açıklıyor


Vücudumuz için her gün yeteri kadar vitamin almamız gerekir. Yeteri kadar alınmayan vitaminler birçok sağlık problemine yol açar. En belirgin olanları ise kendimizi yorgun ve halsiz hissetmemizdir. Günlük gereken vitaminleri almamız sağlığımızı korur ve hastalıklara karşı direncimiz gelişir. Hangi besinde hangi vitaminin olduğunu bilmek sağlığımız için önemlidir. Vitaminler yağda ve suda eriyenler olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır.

Yağda Eriyen Vitaminler: A, D, E ve K vitaminleridir.

Suda Eriyen Vitaminler: B grubu vitaminleri ile C vitaminidir.

A Vitamini: Karaciğer, süt, balık, yumurta, tereyağı ve sarı renkli meyvelerde bulunur. Eksikliğinde ise kilo alamama, boy kısalığı, gözün parlaklığını yitirerek aşırı kuruması, halk arasında tavukkarası diye adlandırılan gece körlüğü görülür.

D Vitamini: Yağlı balıklarda (somon balığı, karides) ve balık yağında bulunur. Peynir, süt, tereyağı ve yumurta sarısında az da olsa bulunur. Vücutta yeterli D vitamini oluşması için güneş ışığından yararlanılması gerekiyor. Eksikliğinde ise çocuklarda raşitizme yol açar, kemiklerde kalsiyum ve fosfor dengesini düzenler, kas güçsüzlüğü, kafatasında yumuşama, büyümüş bıngıldak, kafatası büyüklüğü, diş problemleri gibi hastalıklar görülmektedir.

E Vitamini: Zeytinyağı, ayçiçek yağı, ayçiçeği çekirdeği, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler ile kivi, mango ve muzda bulunur. Eksikliğinde anemi, ödem görülebilir, antioksidan etkiye sahiptir, yara iyileştirmesini hızlandırır, damar sağlığını korur.

K Vitamini: Lahana, ıspanak, brokoli, karnabahar, mısır, patates, meyveler, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve bitkisel yağlarda bulunur. Eksikliğinde ise, kanda pıhtılaşma için gerekli olan faktörlerin sentezi aksar, dişeti kanamaları görülebilir.

B1 Vitamini: Tam tahıllar, kuru bakliyat, soya fasulyesi, pirinç, kepekli ekmek, bezelye, yer fıstığı, patates, tavuk, biftek, yumurta sarısı, balık, karaciğer, süt, buğday, kuru üzüm, karnabahar, bezelye ve nohut gibi besinlerde bulunur. Büyüme döneminde sinir sisteminin gelişimi için B1 vitaminine ihtiyaç duyulur. Eksikliğinde ise, kusma, iştahsızlık, huzursuzluk, nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı, morarma, kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklar ve merkezi sinir sistemi bozuklukları, kalp yetmezliği, ses kaybı, beriberi hastalığı ortaya çıkabilir.
B2 Vitamini: Kırmızı et, karaciğer, tavuk, yağsız süt, yoğurt, yumurta sarısı, peynir, papatya, ısırgan otu, adaçayı, brokoli, ıspanak, balık, baklagiller ve tahıllarda bulunur. Eksikliğinde ise görme sorunları, dudaklarda çatlaklara, deri ve mukoza hastalıklarına sebep olabilir.

B6 Vitamini: Muz, balık, et, fasulye, bezelye, tavuk ve hindi etinde, buğday, biftek, patates, fındık, kepekli ekmek, portakal, süt, ıspanak, ceviz ve avokado gibi besinlerde bulunur. Eksikliğinde ise,  dilde şişme, göz, ağız ve burun çevresinde yağlanma görülebilir.

B12 Vitamini: Hayvansal besinlerde; kırmızı et, hindi eti ve çok az oranda süt ile yoğurtta bulunur. Eksikliğinde ise sinir sistemi hastalıklarına ve anemiye yol açabilir.

C Vitamini: Siyah üzüm, yeşilbiber, mango, karnabahar, lahana, brokoli, turunçgiller, böğürtlen, üzüm suyu, patates, domates, bezelye, pırasa, muz, çilek, şalgam ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Besinler yoluyla alınan vitamin 2 saat içinde kullanılır, 4 saat sonunda kandan atılır. Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olmalarını ve dokular için kolajen üretimini sağlar. Vücudun savunma sistemine yardımcı olur.

kaynak

http://isinsayin.com/

http://isinsayin.com/hangi-besinde-hangi-vitamin-bulunur/

 
Toplam blog
: 13
: 2060
Kayıt tarihi
: 01.03.16
 
 

Işın SAYIN, Yugoslavya ve Bulgaristan göçmeni bir ailenin kızı. 08.12.1975 tarihinde ailesinin ta..