Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Hangi besinler kilo aldırmaz?

Yıllarca mücize bir besin aradım; şöyle sınırsızca yesem ve yine de kilo almasam diye hayal ettim. Bilim adamlarından medet umdum, meğerse böyle birçok besin maddesi varmış!!!

Glisemik indeks kavramı ben bu konuları aratırmaya basladığım 2000 yılında pek konuşulan, bilinen bir kavram değildi. Oysa şimdi pek moda oldu! Aman olsun, geç bile kalındı. Bazen kötü kötü düşünmüyor değilim acaba kilo üzerinden para kazananlar bunu bizden yıllardır özellikle mi gizledi diye???

Neyse gelelim glisemik indeksin ne olduğuna: Besinlerin kan şekeri üzerindeki etkilerinin araştırılması neticesinde glisemik indeks kavramına ulaşılmış. Glikozun yani bildiğimiz sofra şekerinin glisemik indeks değeri 100 kabul edilmiş. Buna göre 50'nin altındakiler bize zarar vermeyen, kilo aldırmayan, rahatlıkla tüketebileceğimiz besinler ki bunların içine yeşil fasulye, lahana, domates, zeytin, elma, armut, yoğurt vs... giriyor. Glisemik indeks değeri düşük besinlerin listesini daha sonra detaylı olarak vereceğim. Ama önce glisemik indeks-kan şekeri-kilo denklemini bir iyi çözmemiz ve beynimize yerleştirmemiz gerekiyor.
Amerika'da, malum obezite konusu çok gündemde, yapılan araştırmalar dünya üzerinde obezite vakalarının Fransız İhtilali'nden sonra görülmeye başlandığını ortaya koymuş. Çünkü Fransız İhtilali ile dünyada yaygınlaşan endüstriyelleşme besinlerin doğallıktan uzak, rafine hale getirilmesini sağlamış. Bir besin ne kadar rafine ise o kadar yüksek glisemik indeks değerine sahiptir. Mesela beyaz pirinç ile saf/doğal kepekli pirinç arasında ciddi glisemik indeks değeri farkı vardır. Aynı şekilde mısırın GI değeri mısır nişastasından daha düşüktür. Lifli, posalı besinlerin GI değeri daha düşüktür. Portakalı dilim dilim yerseniz kan şekeriniz daha uzun sürede daha az yükselir ama suyunu sıkar, süzgeçten geçirirseniz daha kısa sürede daha çok yükselir kan şekeriniz. Özellikle lahana gibi lifli sebzeler kan şekerini yükseltmediği gibi beraberinde yenecek zararlı gıdaların da kana hızla karışmasını önleyerek olumsuz etkilerini minimumda tutar.
Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere, GI değeri 50'nin altında olan tüm besinler bize kilo aldırmayan yani kan şekerimizi kısa sürede çok fazla arttırmayan sağlıklı besinlerdir.

 
Toplam blog
: 25
: 1648
Kayıt tarihi
: 24.01.08
 
 

Annem çok dua etmiş "abisinden çok çektim ne olur bu iştahlı olsun" diye; olmuşum da.... 1 yaşınd..