Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '11

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Hangi marka süt içilebilir?

Hangi marka süt içilebilir?
 

Anne Sütü Çiğ Süte Eşdeğerdir


Çiğ Süt Üreticileri, Süt ve Süt Ürünleri Tüketicileri Grubu’nun Moderatörü Bayan Pelin Pampal’a sorulan soruyu aşağıya alacağım. Pelin Hanımefendi süt ile ilgili sorulan soruda ‘’Marka ‘’ var ise bu soruyu bize havale eder.

Aslında hangi markaların 2009 yılı Tarım Bakanlığı’ denetimlerinde sınıfta kaldığını da bilir de bize bile söylemez! Söylememesinin sebebi sınıfı geçenlerin torpil kullandıkları, denetim memurlarının sürgün edildikleridir.

Pelin Hanım’ın bana ilettiği soru: Sayın Çapar Kanat, Merhaba

Yazışma grubu üyesi olduğum Divineevents grubunun Lideri Sayın Selin Mamacı’ nın sorularını cevaplandırabilmeniz üzerine size gönderiyorum. Vereceğiniz cevap Divineevents grubunda yayınlanacaktır./P.Pampal

Sevgili Pelin, Öncelikle gönderdiğin detaylı bilgi linkleri için çok teşekkürler!

Hem kurucusu olduğun, hem moderatörlük yaptığın grubun gereği, hem de konuya dair haklı olarak oldukça hassas olduğunu gördüğümden , piyasadaki hangi marka keçi sütünü almamızı önerirsin? Ayrıca süt tozu içermeyen peynir markalarından tavsiye edebileceklerin hangileri? teşekkür ederiz;)/Selin Mamacı

Selin Mamacı Hanımefendi’ nin, ne yediğini, ne yemesi gerektiğini sorgulamasını bilinçli bir tüketici olmasından da öte lideri olduğu grubu aydınlatma çabalarını takdirler karşılıyoruz.

Artık ülkemizde ne yediğini, ne içtiğini, yediklerinin içtiklerinin hangi hammadde ve zararlı katkı maddelerinden yapıldığını sorgulayan ve bu yönde tavır alanlar çığ gibi büyüyor.

Elbette yediğimizi içtiğimizi sorgulayacağız. ‘’ Ne yersek O’ yuz ’’ Satın aldığımız gıdaların parasını biz veriyorsak sorgulamak, öğrenmek ve diğer insanlara bıkmadan usanmadan anlatmak ve yazmak yaşayan insanlarımıza, gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcudur.

Süt ve Süt Ürünleri insanların ekmekten sonra ikinci öneme sahip bir besin maddesidir. Besinler, süt ve süt ürünleri; midemizin açlık hissini bastırmak için içi sanayiciler tarafından doldurulması gereken bir depo değil bizim, bebeklerimizin, çocuklarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın sağlığını koruma köprüsüdür.

Tüm süt ve süt ürünlerinde süt tozu kullanılmaktadır. Bir zamanlar ve halen yemek tabağı yapılan melamin tozları süt tozunun proteinin oranının test cihazında olması gereken seviyede okunabilmesi için katılmaktadır. Tarım Bakanlığı’ her ne kadar melaminli süt tozlarını ülkeye sokmuyoruz desede AB ve ülkemiz gıda müktesabatı 1 kilogram süt tozunda 2 ml. Melamin kullanımına izin verilmektedir. Bu konunun ayrıntılarını önceki yazılarımda yazmıştım.

Bana sorulan sorular; hangi markalar süt tozu kullanıyor, hangisi kullanmıyor? Hangi marka süt ve süt ürünleri kullanılabilinir?

İki yıl önce bir grup arkadaşlarımızla iş bölümü yaparak e mail adreslerini elde ettiğimiz tüm süt ve süt ürünü firmalarına şu soruyu sorduk: Ürünlerinizde süt tozu kullanmaktamısınız? Alınan cevap: Ürünlerimizde kesinlikle süt tozu kullanılmamaktadır. Biz buna inanmadık. İnanmayışımızın sebebi: Ülkemizin süt tozu kullanılan çukulota sanayi, dondurma sanayinin ihtiyacının çok üstünde süt tozu ithal edilmekte oluşuydu. Ülkenin iki yıl ihtiyacının üzerinde buzağı maması adı altında (gümrük vergisini delmek için) süt tozu ithal edilmiş oluşu idi.

Ne yediğini, ne içtiğini, gıda etiketleri üzerinde yazılması gerekenleri yazmayanları durdurmak için 2 Şubat 2010 tarihinde aşağıdaki linkteki dilekçe örneğini e maillerle Pelin hanım dağıtmaya başladı: http://www.bilgiagi.net/tuketicilerin-sut-tozu-dilekceleri/24794/

Bu dilekçe örneği internet sitelerinde yayınlanınca Süt ve Süt Sanayicilerinin ortaklaşa kurmuş oldukları Set-Bir Derneği’nden P.Pampal’ a gelen süt tozu ve üretimi ile ilgili yazıda yoğurt yapımında kıvam artırıcı olarak süt tozunun % 2-3 oranında kullandığı belirtiliyordu. Set-Bir’ in bu açıklamasının tam metnini ve cevabi yazımızı yakında yayınlayacağız.

Set-Bir hiç olmaz ise yoğurta % 2-3 oranında kullanıldığını itiraf etmesine karşılık süt ve süt ürünleri sanayicilerinden gelen e maillerde tümden inkar edilmekte idi.

Bir firma yoğurta süt tozu kullandıklarını inkar etmemişti. Biz de o firmaya tüketicilere doğru cevap verdikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu firmanın doğru cevap vermesinin sebebi ise bir devlet kuruluşumuz olmasından kaynaklanmakta idi! O da özel bir firma olsa idi inkarcılar kervanına katılırdı.

Divineevents grubunun yanısıra varlığından yeni haberdar edildiğim bir grup daha var: Emziren Anneler Grubu (Google). Emziren Anneler grubuna davet edildiğimde çok şaşırmıştım. Konuşmalarını izlediğimde tüm emziren anneler için çok güzel projelerin arefesindeler! Duyurma izni henüz almadığım için de açıklamaya mezun değilim.

Evet! Divin Grubu ve diğer bizi okuyan gruplardan, kişilerden soruyorlar: Tavsiye edeceğiniz marka?

Benim kullandığım marka ‘’ Çiğ Süt’’ tür.

Çiğ sütten yoğurdumu çalarım, Peynirimi yaparım. Yoğurdumun, peynirimin içinde hiç bir katkı maddesi yoktur. Tüm sanayi peynirlerinde de süt tozu kullanılabilinmektedir.

Çiğ Süt bulamaz isem pastörize süt içerim.

Asla UHT (Ultra Heating Treatment- Yüksek ısıl işlem) sütlerini asla içmem. Sebeb; kısaca gerçek besin maddesi olmayışı, gerçek süt olmayışıdır. Yüksek ısıl işlemden dolayı içindeki besin maddelerinin mevta oluşlarıdır. Bunun diğer teknik sebeblerini önceki yazılarımızda uzunca dile getirdiğimizden dolayı burada kısaca anlattım.

Televizyon reklamlarına çıkartılan allı pullu artistimiz ‘’ en sağlıklı süt kutu süt’’ sloganını gülümseyerek söylemesine de aldırış etmeyiniz! Kutu sütçüler hangi kaynaktan, hangi koşullarda çiğ sütü satın alıyorlarsa aynı şartlardaki çiğ süte çiğ süt tüketicileri kavuşmaktalar.

Yani çiğ süt üretim merkezlerinden çiğ süt, sanayicilere kromlüx kablarda taşınıyor. Parekende çiğ süt satıcıları da aynı şartlardaki çiğ süt üretim merkezlerinden kromlüx kablarda çiğ sütü çiğ süt parekende alıcılarına ulaştırmaktadırlar.

Selin Mamacı Hanımefendi, hangi marka keçi sütünü önermemi soruyor? Ne sütü olursa olsun, daima o hayvanın çiğ sütünü tercih etmelisiniz. Çiğ Sütüne ulaşamamakta iseniz pastörize olanını tercih etmelisiniz. Keçi sütü de, inek sütü de olsa şayet o süt UHT ise hiç bir besin değeri yoktur desek yalan olmaz. Çünkü sütü süt yapan içindeki vitaminler ve minerallerdir. UHT sisteminde tüm mineraller ve vitaminler, Probiyotikler ölmektedir. Geriye hücreleri yüksek ( 160 santigrat derece) ısıdan darbe görmüş protein ve süt yağı kalmaktadır.1940’ lı yıllarda yapılan deneyler de anne sütü ile değil de uht süt ile beslenen buzağıların yaşam ömürlerinin 6 (altı) ayı geçmediği tesbit edilmiştir.

UHT sütlerin aynı zamanda süt tozundan da üretilmektedir.

Hiç bir süt sanayicisi süt tozunu ürünlerinde kullandığı halde bunu etiketlerinde yazmamaktalar. Biz bunun yazılmasını istemez isek bu aldırmazlığa devam edeceklerdir.

Sevgili Divin ve Emziren Anneler; Hepiniz okuyan ve okuduğunu anlayan entellektüel insanlarsınız. Sizler gerçek sütün, gerçek markanın ne olduğunu öğrendiniz. Süt ve süt ürünlerinde süt tozu kullanıpta bunu etiketlerinde yazmayanların, tüketicilere saygı eksikliğinde bulunan süt ve süt ürünleri sanayicilerini hizaya gelmelerinde sizin de katkılarınız olmalı. Kimin için? Tüm ülkemizin bebekleri, çocukları, gelecek nesilleri için. Parası verilip satın alınan kutu sütlerin ambalajlarında süt tozu kullanılmış ise bunun yazılmasını sağlamak için sadece bir dakikanızı ayırın.Tüm ülke insanlarının süt tozlu/ süt tozsuz süt içme seçeneklerine fırsat verin ve http://www.bilgiagi.net/tuketicilerin-sut-tozu-dilekceleri/24794/ linkindeki dilekçeyi kopyalayıp alo174@tarim.gov.tr adresine gönderiniz. Sadece kendiniz değil tüm tanıdıklarınızın göndermeleri için onlara da birer örnek dilekçenin kopyasını gönderiniz. Gönderenlerin sayısını tutuyor ve isimlerini Çiğ süt üreticileri, süt ve süt tüketicileri grubunda yayınlamaktayız.

Süt tozundan yapılan süt değil çiğ sütten yapılan süt içme seçeneğinin insanlarımıza sağlanması için lütfen sadece bir dakikanızı ayıracağınıza inanıyoruz.

http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri 

 
Toplam blog
: 133
: 1992
Kayıt tarihi
: 21.02.10
 
 

Dünya'da ekmekten sonra ikinci ÖNEME sahip gıda olan SÜT ve SÜT Ürünlerinin; 1-Her türlü pake..