Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Hangi renk sebze neye iyi geliyor?

Hangi renk sebze neye iyi geliyor?
 

Soğuk havalar vücut direncimizi düşürürken, sebze ve meyvelerse bizi bu tehlikeden koruyor; kimi bağışıklığımızı güçlendiriyor kimi tansiyona kimi de kansere iyi geliyor. 

Diyetisyen Emre Uzun, soğuk havalardan koruyan kuvvetlendirici salata ve kış çorbası tarifleri verdi ve renklerine göre besinlerin faydalarını şöyle anlatıyor.

Grip, soğuk algınlığı ve bitkinlik…

Bu aylarda kapımızı en çok çalan sorunlara karşı sağlıklı beslenme ile savaşabilirsiniz. Antioksidan zengini kış sebzeleri ve meyveleri ile bağırsak aktivitelerini düzenlemeden, kabızlığın önlemesine, kan şekeri kontrolünden uzun süreli tokluğun sağlanmasına kadar birçok konuda kendimizi kışa hazırlamak lazım.

Diyetisyen Emre Uzun’un tarifleri…

Lahana kansere, ıspanak gözlere…

“Kış sebzeleri arasında yer alan lahana, bağırsak kanserine karşı koruyucu olurken, beyaz lahana toksin atımına yardımcı olur.

Kış sebzelerinden olan kereviz ise kandaki stres hormonunu azaltıp, damarların gevşemesini ve tansiyonun düşmesini, ayrıca kolesterolün düşmesini sağlar.

Brokoli, kemik erimesine karşı korurken, bal kabağı kolon kanserinden korur.

Ispanak ise yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarının gelişimini engeller.

Kış sebzeleri, içerdikleri vitamin, mineraller ve flavonoidler sayesinde kanser, kalp-damar hastalıkları ve çeşitli kronik hastalıklara karşı koruyucudur.”

Peki, hangi renk neye iyi geliyor?

Özellikle kırmızı-mor renklerdeki sebze ve meyveler yüksek antioksidan içerikleriyle kansere karşı kalkan görevi görürler.

Sarımsak, soğan, turp ve şalgam gibi sebzelerdeki kükürtlü bileşikler, kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşmesinde etkilidir.

Koyu yeşil renkli sebzeler ise yüksek folik asit içerikleriyle ön plana çıkar.

Kuşburnu, kırmızı ve yeşilbiber, maydanoz ve roka ise iyi bir C vitamini kaynağı olup, bağışıklığı güçlendirir ve viral enfeksiyonlara karşı korur.

C vitamini vücutta depolanmadığı için her öğün alınmalıdır.

A vitamini içeriği zengin olan koyu yeşil yapraklı sebze veya turuncu/sarı renkte sebzeler ise enfeksiyonlara karşı vücudun savunma sistemini güçlendirir, akyuvar ve antikor üretimini arttırır.

Havuç, tatlı patates, balkabağı, pırasa, ıspanak, karalahana, brüksel lahanası, brokoli, kırmızı biber, maydanoz bu sebzelere örnek olarak verilebilir.

Afiyet olsun…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..