Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Hangi tür lamba ile aydınlatma yapmalıyım?

Hangi tür lamba ile aydınlatma yapmalıyım?
 

www.aliozdemir.net


Akkor filamanlı lambalar çektikleri elektrik enerjisinin sadece yüzde 4'ünü ışığa çevirirler. Son derece verimsiz olan bu tür ampullerin kullanımı bir çok ülkede yasaklandı. Ülkemizde halen daha satılıyor ve kullanılıyor.
 
Çubuk şeklindeki balastlı flüoresan lambalar ise çektikleri enerjinin sadece yüzde 12'sini ışığa çevirirler. Bunlar da düşük verimli lamba sınıfına girerler. Türkiye'de şu anda yüzde 60-70 oranında bu tür lambalar kullanılmaktadır. 
 
Sodyum buharlı, civa buharlı, halojen, metal halide gibi daha çok dış aydınlatmada kullanılan lambalar da çok fazla enerji sarfiyatına sebep olmaktadırlar.
 
Son 10-15 yıldır yaygınlaşan, küçük boyutlu (kompakt), elektronik devreli balastı olan halk arasında tasarruflu lamba olarak bilinen türler çektikleri enerjinin yüzde 50-60'ını ışığa çevirirler. Bu tür lambaların TSE, CE, ISO kalite belgesine sahip türleri oldukça uzun ömürlü ve sağlıklı aydınlatma yapmaktadırlar. 
Ancak ülkemizde bu lambaların en kalitesiz, zararlı ışınlar yayan, kısa ömürlü, kalitesiz "ucuz fiyata satılan" türleri geniş bir pazar payına sahiptir. Örneğin 20 Watt gücünde, kaliteli bir kompakt flüoresan lamba 10-15 TL'ye satılırken Uzakdoğu ülkelerinde üretilmiş vasat türleri 3-5 TL'den müşteriye sunulduğu için çok tercih edilmektedir.
 
Son 5 yıldır LED'li aydınlatma gereçleri de kullanım alanına girmiş durumdadır. Bu türlerin aydınlatma verimi yüzde 90-95'ler düzeyine kadar çıkabilmektedir. 
LED teknolojisi yeni olduğu için fiyatlar henüz "satın alınabilir" seviyeye düşmemiştir. Üzerinde 3-5 Watt yazılarak halka sunulan, ucuz fiyatlı, Uzakdoğu ülkelerinde üretilmiş LED aydınlatma gereçleri aslında 20-25 Watt enerji tüketmektedir. 
 
Sonuç olarak 2014 yılı itibariyle ev ve iş yerlerini en ekonomik aydınlatma için:
 
a. TSE, CE, ISO kalite belgeli kompakt flüoresan lambaların 10-25 Watt arası güç çeken türlerini tercih edebiliriz.
 
b. TSE, CE, ISO kalite belgeli LED lambaların 3-15 Watt arası güç çeken türlerini tercih edebiliriz.    
 
Hangi markayı tercih edeyim diye soranlara bunu söyleyemem. Kurumsal kimliği olan, garanti belgesi bulunan markaları tercih edersek hem kendi paramızı hem de ülkenin döviz kaybını önlemiş oluruz. Türkiye'de 18 milyon ev, milyonlarca işyeri mevcuttur. Her hane günde 1 kWh (kilowattsaat) enerji tasarrufu yapmış olsa bu yılda yılda 3 milyar TL dolayında bir paranın boşa gitmesini önlemiş oluruz.   
 
14.03.2014
 
Ali Özdemir 
Eğitimci - Yazar - Yayıncı
Tlf.            : 0505 220 83 85
Web         : www.aliozdemir.net
E-posta    : aozdemir53@hotmail.com
 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..