Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '18

 
Kategori
Deneme
 

Hangisi Daha Ahlaklı

Hangisi Daha Ahlaklı
 

Adamın birine sormuşlar, bir tren raydan çıkıyor ve rayların üzerinde çalışan 5 tane demiryolu işçisi var. Eğer müdahale edersen sadece bir tanesi ölecek. Adam hemen cevap vermiş tabi ki müdahale ederim. Çünkü 5 kişinin ölmesindense 1 kişinin ölmesi daha iyi. 

Sonra adama tekrar sormuşlar. Peki o 5 tane demiryolu işçisinin tecavüzcü olduğunu bilseniz ve müdahalenizle hepsini kurtarabilme gücünüz olsa müdahale eder misiniz? Adam cevap vermiş kesinlikle müdahale etmem. Çünkü onlar çok kötü suçlar işlemiş masum insanların ırzına geçmiş kişiler. 

Sonra adama tekrar soru sormuşlar. Peki ya 5 tane demiryolu işçisi hırsız olsa onları kurtarır mısınız? Adam cevap vermiş evet kurtarırım. Çünkü onlar fakir olduğu için çalmıştır eğer paraları olsaydı zaten çalmazlardı. Sonuçta hırsızlık telafi edilebilecek bir suç. 

Eğer bir çocuğun önünde siz 5 arkadaşınız 7 bardak kırarsa çocuk 7 bardak kıranın daha kabahatli olduğunu daha büyük zarara sebebiyet verdiğini söyler. Yetişkinler haliyle biraz daha değişik düşünür. Örneğin ben kendime şunu sormuşumdur. İkinci Dünya Savaşında koca bir şehrin üzerine nükleer bomba atan uçaktaki ekibin vicdan azabı çekip çekmediğini düşündüm. Belki de biz atmasak başkası zaten atacaktı diye vicdanlarını avutuyorlardır. Belki de emri başkan verdi diyerek biz denileni yaptık bro, don't call me a killer, diyorlardır. 

Küçük çocukların ahlak terazisi hakkında az önce küçük bir örnek verdim. Onların algısı çok basit kim daha büyük zararı verdiyse suçlu odur. Peki şimdi raydan çıkan tren sorumuza geri dönelim. Biz ne yapardık? Belki hepsinde müdahale edip o insanları kurtarmaya çalışırdık. Belki takdiri ilahi deyip işi Rabbe havale ederdik. Ancak ben şunu merak ediyorum bizim ahlak terazimiz ne? 

Biz ne kadar ahlaklı veya temiziz ki bir insanın ölümüne karar veriyoruz, ki zaten birini öldürmek, ölümüne sebep olmak, karar vermek de aslında gayri ahlaki davranış. Öyleyse neye göre karar veriyoruz. Sokakta el ele dolaşanlar bazılarına ahlaksızca gelirken neden birilerini öldürmek bu kadar ahlaksızca gelmiyor? Bizim terazimiz ne? Daha kendimizin ne olduğuna karar vermeden neden bu ahlaksızlık bu ahlaklılık diyoruz. 

Başkalarını yargılamaya bu kadar hazırken kendi id'imizi yargılamaya da başkalarındaki acımasızlık kadar acımasız olabilmeye cesaretimiz var mı? 

Şimdi soruyu değiştirelim. 

Bir tren raylardan çıkıyor, demiryolu üzerinde çalışan 5 işçi var. Rayların yanında olaya müdahale edebilecek birisi var. Müdahale ederse herkes kurtulacak. Ama bu kişiler çok suçlu, ahlaksız vesaire. Bu insanları kurtarmak ister misiniz? Ha bu arada. Siz de o raylarda çalışan 5 işçiden birisiniz. 

Emre ERDEN 

 

 
Toplam blog
: 203
: 322
Kayıt tarihi
: 16.11.13
 
 

1991 İskenderun doğumlu. EMU Mütercim Tercümanlık, Amasya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezun..