Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '13

 
Kategori
Futbol
 

Hangisi daha büyük acaba? Aziz Yıldırım mı, Fenerbahçe mi?

Hangisi daha büyük acaba? Aziz Yıldırım mı, Fenerbahçe mi?
 

Başkan böyle söylüyor ama; hiç de söylediğine uygun davranmıyor!


Doğrusu bazen, Fenerbahçeli dostlarımı anlamakta gerçekten çok zorlanıyorum. Çünkü 16 yıldır hala karar veremediler. Hangisi daha büyük acaba? Aziz Yıldırım mı, Fenerbahçe mi?

FUTBOLDA TESİSLEŞME BAŞARISI

- Düzce Topuk Yayla'sında satın alınan araziye çok modern bir kamp tesisi yapılması

- Ülker Sports Arena basketbol salonunun yapılıp, kulübe kazandırılması

- Ankara'da Fenerbahçe adına bir konaklama tesisi yapılması

- Şükrü Saracoğlu Stadı'nın yenilenerek, Türkiye'nin gurur duyacağı, ultra modern bir hale getirilmesi

- Faruk Ilgaz Tesisleri'nin yenilenmesi,

Asıl mesleği müteahitlik olan, bugüne kadar da birçok inşaat projesi gerçekleştiren Aziz Yıldırım'ın; Fenerbahçe'ye tesis kazandırmadaki başarısını görmeyeni, kabul etmeyeni Allah çarpar; Allah! Bu konuda gösterdiği başarı, hiçkimse tarafından inkar edilemez ama; asıl konumuz zaten o değil...

KULÜBÜ VE FUTBOLU KURUMSALAŞTIRMA

Bu konu, Aziz Yıldırım'ın en yumuşak karnı... Fenerbahçeyi tepeden tırnağa: " kurumsallaştırma " iddiasıyla göreve gelen sayın başkanın, 16 yıllık başkanlığı boyunca bu vaadinin tam tersi yönünde hareket etmesi; inanılır gibi değil gerçekten.

Kendisini Fenerbahçe Kulübü'nün başkanı olmaktan çok, yaşadığı sürece ülkesini yönetecek bir padişah gibi görmesi... Hiçbir durum ve şartta tek adamlığından taviz vermemesi, vazgeçmemesi... Koca bir kulübe, babasının malı muamelesi yapması... Türk Spor Tarihi'nin en büyük kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'yi, parasal gücüne muhtaç ve mahkum etmesi...

Ve bütün bu olanlara, koskoca Fenerbahçe camianın sesiz ve seyirci kalması... Ne olursa olsun, ne hata işlerse işlesin, taraftarın, başkanının arkasında durması...

Doğrusu, bütün bu olanları anlamakta büyük zorluk çekiyorum. Evet. Aziz Yıldırım'ın çok parası olabilir. Sayın başkan, tüm malını, mülkünü, servetini Fenerbahçe uğruna harcayabilir. Fenerbahçe'ye hizmet etme sevdası; onu sağlığından etmiş, hatta kendisini, hapishanelere kadar da düşürmüştür. Bütün bu anlattıklarımın hepsi de doğru ama...

Fenerbahçe'nin şike davası yüzünden başına gelen bunca olayın baş sorumluluğu kimin?

Özellikle futbol takımının, bir türlü bitmeyen istikrarsızlığının baş sorumlusu kim? Emirlerini dinlemeyen, söylediklerine kulak asmayan; ister takımın hocası olsun, ister en değerli futbolcusu; onu anında silen, harcayan kim? " Azizsilin " ünvanı kime aittir?

Alex gibi Fenerbahçe'de sembol olmuş bir futbolcunun düşürüldüğü durumde, sayın başkanın da en az Aykut Kocaman kadar sorumluluğu yok mudur?

Özellikle Hapishaneden çıktıktan sonra sergilediği bazı davranışların; izah edilebilir, anlaşılabilir bir tarafı var mıdır, kalmış mıdır? ( Seyircisiz oynanan bir maçta sahaya kadar inip, eline aldığı mikrofanla bayan seyircileri azarlaması ve " Söyle Samet! " diyaloğunda da olduğu gibi...)

Fenerbahçe'nin; herkesle kavga etmesi, göreve gelen her federasyona  baskı yapmaya, işlerine burnunu sokmaya çalışması, en çok hangi Fenerbahçe başkanın döneminde alışkanlık haline gelmiştir?

FUTBOLDA KAZANILAN BAŞARILAR

Her ne kadar Fenerbahçe, yalnızca futbol kulübü değilse de; maalesef , Türkiye'de kulüplerimizin gösterdiği başarılar ölçülürken, her zaman futbol takımları dikkate alınmıştır. Türkiye'deki genel geçer başarı ölçüsü, Futbolun penceresinden Aziz Yıldırım döneminde kazanılan başarılara şöyle kısaca bir göz attığımızda; hemen aşağıdaki şu satır başları dikkate çarpar:

- Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez çeyrek final oynanması

- Avrupa Ligi'nde yarı finale çıkma başarısı gösterilmesi

- Süper Lig'de: 5 şampiyonluk, 7 ikincilik, 1 üçüncülük, 2 dördüncülük, 1 altıncılık kazanılması

Aynı döneme, başka bir bakış açısından yaklaştığımızdaysa; şimdi söyleyeceklerim fark edilebilir hemen:

- Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçesi, bir başkanlık döneminde alınmış, en fazla sayıdaki 2.liklerin tarihidir!

- Fenerbahçe, bu dönemde, Türkiye Ligi Tarihi'nde şampiyonluğunu lider girdiği son haftada kaybeden ilk ve tek takımı olmuştur. Ve devamında, iki kez daha son haftada şampiyonluk kaybetmiştir. ( 2 kez Galatasaray'a, 1 kez de Bursaspor'a karşı olmak üzere. )

- Aziz Yıldırım, Bursaspor şampiyonluğu gören, ilk ve tek muhtemelen  de son Fenerbahçe başkanıdır!

- Yıldırım, görevdeyken en fazla Galatasaray şampiyonluğu gören Fenerbahçe başkanı olmuştur! 8 Galatasaray şampiyonluğu görmüştür çünkü. Bu gidişle, göreceği 9.Galatasaray şampiyonluğu da yoldadır!

- Beşiktaş'ın son 11 yılda aldığı 2 şampiyonluğun Fenerbahçe başkanı da Aziz Yıldırım'dır.

- Şike süreci davaları yurtiçinde de, yurtdışında da henüz bitmediğinden; Fenerbahçe'nin bu dönemde kazandığı 5 şampiyonluğundan 1'ini; Trabzonspor'a kaptırma ihtimali de vardır.

- Fenerbahçe, malum Şike davası yüzünden, tarihinde ilk kez, evelki yıl, Avrupa kupalarına katılamamıştır ve önümüzdeki sezonlarda da katılamama olasılığı hala sürmektedir.

- Fenerbahçe'nin Türkiye Kupası'nı aralıksız olarak alamadığı 28 sezonun 14'ünde Aziz Yıldırım; Fenerbahçe başkanıdır.

Yukarıda anlattıklarımı özetlersek; şüphesiz ki, başkanın en büyük birinci başarısı, kulübüne çok önemli tesisleri kazandırması; ikinci başarısıysa, Fenerbahçe'nin bu dönemde Avrupa Ligi'nde yarı final oynamış olmasıdır.

Türk Futbol Tarihi'nin, belki de takımına en fazla sayıda tesis kazandırmış kulüp başkanı olan Yıldırım'a; bu konuda hiçkimse hiçbir şey söyleyemez. Allah'ı var şimdi. Ancak, sadece tesisleşmede çok başarılı oldu diye, bir insan, Fenerbahçe kadar büyük bir kulübün başkanlığında bu kadar uzun süre kalabilir mi? Bu mümkün mü? Mümkün olduğunu, hem de yaşanmış örneğiyle gördük maalesef.

Fenerbahçe,1 kez Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final, 1 kez de Avrupa Ligi'nde yarı final oynarken; kazandığı başarıların büyüklüğünü sağlıklı olarak ölçebilmek için; mesela Galatasaray, aynı dönemde Avrupa'da ne yapmış? Ona da bi bakmamız lazım. Galatasaray, söz konusu yıllarda oynadığı UEFA  ve Süper Kupa finallerini kazanırken; bir de Şampiyonlar Ligi çeyrek finali oynamıştır.

Bugün hangi Fenerbahçeli'ye: Hangisi daha büyük acaba? Aziz Yıldırım mı, Fenerbahçe mi? diye sorsam; ezici çoğunluk, " Fenerbahçe! " der elbette. Gel gelelim, son 16 sezonun Fenerbahçe camiası, gerçekte hiç de öyle söylemiyor; pratikte hiç de öyle davranmıyor ne yazık ki. Hangisinin daha büyük olduğuna bir türlü karar veremiyor.

Öyle olmasa, bu kadar rahat bir biçimde, şu soruyu döne döne sorabilir miydim; bugün burada size? Hangisi daha büyük acaba? Aziz Yıldırım mı, Fenerbahçe mi?

Haksız mıyım? Haksızsam, hadi anlat da görelim!

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..