Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '10

 
Kategori
Mizah
 

Hanımlara pratik bilgiler!

Eli öpülesi atalarım ne güzel söylemişler “yuvayı dişi kuş yapar” diye! Bendeniz atalarımın-hele- bu sözüne çok bağlıyımdır.

Hatta ben de bizden sonra gelecek nesillere şu sözümü armağan etmek istiyorum!

“Yuvanın tamirini de dişi kuş yapar!”

Bu sözümden hareketle, bu haftadan itibaren her cumartesi ve Pazar günleri, saygıdeğer “hanımlarımıza pratik bilgiler” başlığı altında, evdeki tamirat tadilat gibi işlerde başvuracakları yazılar yazmayı kararlaştırdım. Bu yazılar bana ait olmayıp derleme yazılardır. Hatası günahı onların boynuna!

1. Musluk contası nasıl değiştirilir?

Bildiğiniz gibi muslukların contaları çabuk eskir. Musluk su kaçırır ne kadar sıkılsa da. Damlaya damlaya göl olur (bu da atasözüdür) misali faturalar kabarır ve beyiniz “ne oluyor hanım, bu kadar suyu içiyor musun ne yapıyorsun, yoksa sultanahmet parkını mı suluyorsun?” türü anlamsız sorular sormaya başlar. Alt tarafı bir contadır bu sızıntıyı yapan! Ben çok şahit olmuşumdur conta yüzünden musluğunu değiştirene!

Nalbura gidiyorsunuz ve bir adet musluk contası alıyorsunuz!

Bina giriş vanasını sağ elinizle sol kolunuz istikametine doğru sıkışana kadar çeviriyorsunuz. Kapanmıştır! (durun yanlış oldu! Sol elinizle sağ kol istikametine doğru çevirin!)

Musluğu açın! Tıss sesi geliyorsa ya da gelmiyorsa vana kapalıdır. Su geliyorsa vana açıktır!

Musluğun başlığındaki kırmızı ya da mavi tapayı çıkarın! Yıldız başlı vida göreceksiniz! Yıldız tornavida ile sağ elinizle sol kolunuz tarafına doğru çevirerek gevşetin! Yalama yaptırmamaya dikkat edin! Musluk başlığı pat diye lavaboya düşecektir!

Bu onun söküldüğüne işarettir! Takım çantasından İngiliz anahtarını çıkarıyorsunuz iç takımı söküyorsunuz. Eskimiş su kaçıran conta bozuntusu oradadır. Değiştiriyorsunuz!

Not. Kaynak eser.

Nilgün Akad. Tesisatçının el kitabı. Conta yayınevi. Sayfa 19-20.

2.Dolap kapağı nasıl ayarlanır?

Herkesin bir dolabı olmuştur değerli hanımlar! Herkesin sandığı da olmuştur! Hatta sanmadığı da olmuştur! “Vay be hiç ummazdım senden bunu Şaziye!” dediğimiz anlarınız da olmuştur. Duymuşumdur.

Dolap kapakları zamanla düşerler. Düşerler derken yere düşmezler de ya yanındaki kapağa sürterler ya da yamuk dururlar, göz zevkini bozarlar. Yeniden ayarlanması gerekir. Kapaklarda menteşe dediğimiz metal bağlaçlar vardır. Menteşelerin orta yerlerinde tombul vidalar vardır. Üzerinde yazmaz ama ayar vidalarıdır isimleri. Yıldız tornavida ile bu vidaları sağa sola çevirerek dolap kapağını ayarlayabiliriz!

Kaynak eser.

Vakayinüvis. Nasıl mobilyacı oldum? İkitelli yayınevi. Sayfa 180-181.

Saygıdeğer hanımlar; dikkat etmişsinizdir sanırım, her iki konuda da başrolü yıldız tornavida oynadı! O olmasaydı bu işler olmazdı. Boşuna yıldız dememişler. Bunu antiparantez olarak bildirmek vatandaşlık görevimdi! Ayrıca belirtmek istedim!

Tecrübelerinden faydalandığım çok değerli Nilgün Akad hanımefendiye ve Vakayinüvis hanımefendiye huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim!

Yarın.

Lamine parke nasıl döşenir?

Ayağı çıkan masa nasıl tamir edilir?

 
Toplam blog
: 1640
: 466
Kayıt tarihi
: 27.01.07
 
 

Doğum tarihim değişmedi ama çok şey değişti bu güne kadar. En başta, dede oluyorum! Evet; şaşırdı..