Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Hanta virüsü

Hanta virüsü
 

"Hanta virüsü"


Zonguldak ve Bartın'da ölümcül olan Hanta Virüsü bulgusuna rastlandı. Olaya el koyan Sağlık Bakanlığı bölgeye uzman ekip gönderdi. Ekip incelemesini yaparken daha önce 3 kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

Bartın ve Zonguldak'ta henüz tedavisi geliştirilememiş olan Hanta virüsü şüphesiyle bazı vatandaşlar hastaneye kaldırıldı. Yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetiyle hastaneye başvuran vatandaşlar Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından yetkililere konuşma yasağı getirildi. Zonguldak Valisi Erdal Ata ve İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan konu ile ilgili bilgi vermezken yaklaşık 1.5 ay önce Kdz. Ereğli ilçesinde, Zonguldak'ta ve Bartın'da hastaneye başvuran 3 kişinin hayatını kaybettiği iddia edildi.

Tüberküloz ve frengi gibi hastalıklarla birlikte dünyaya yayılacak ölümcül virüsler arasında gösterilen Hanta virüsünün bulgularına, Zonguldak ve Bartın'da rastlandı. Bartın'a bağlı Hasankadı beldesinden 2, Zonguldak'tan da 13 kişi, son bir buçuk ay içinde yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetiyle başvurdukları hastanelerden, hastaların bir bölümünün Ankara'ya sevk edildiği bir kısmının da hastanede tedavi altına alındığı bildirildi. Hastalardan alınan kan örnekleri, Ankara'ya laboratuar incelemesine gönderildi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Daire Başkanlığı'ndan 4 kişilik ekip, hastaların yaşadıkları bölgelerde virüs ile ilgili inceleme başlattı.

Vakalarla ilgili henüz kesin bir tanı ortaya konulamadı. Bölgede yapılan inceleme ile laboratuvar incelemelerinin ardından kesin teşhisin konulacağını söylendi.

Virüs hakkında uzmanlardan alınan bilgiler doğrultusunda Bunyaviridae virüs ailesinden olan Hanta, Ebola'nın kuzeni olduğu öğrenildi. Çin, Kore, Rusya, Kuzeydoğu Avrupa, Arjantin, Şili, Brezilya, ABD, Kanada ve Panama'da görülen virüsü taşıyanların yaklaşık yarısı yaşamını yitirdiği ifade edildi. Uzmanlar, Kore'de sıkça görülen fare gibi kemirgen hayvanlardan bulaşan Hanta virüsünün ölümcül olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığı'nın, Hanta virüsü ile ilgili olarak halkı bilinçlendirmesi ve uyarıda bulunması bekleniyor.

Virüs, yüksek ateşle beraber vücutta halsizlik, görme bozukluğu ve şuur kaybına sebep oluyor.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında virüs ile ilgili şu bilgiler verildi:

“Fare gibi bazı kemiriciler, Hanta virüsü taşımakta ve etrafa bıraktıkları vücut atıklarının doğrudan temas veya solunum yolu ile alınması şeklinde insana bulaşmaktadır. 1950'li yıllarda ilk kez Kore'de rastlanan bu hastalığın iki tipi mevcut olup, akciğer yetmezliğine neden olan tip Amerika kıtasında, böbrek yetmezliğine yol açan tipi ise daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülmektedir. Bu hastalık, ülkemizde gelişen tanı ve laboratuvar imkanları çerçevesinde ilk kez tespit edilmiştir. Hanta virüsünden korunmak için kemiricilerin atıkları ile kirlenme ihtimali olan yerlerin temizliğinin toz kaldırmadan deterjan veya çamaşır suyu kullanılarak yıkama şeklinde yapılması gerekmektedir.”

Doktorlar; Hastalıktan korunmak için HİJYEN'in çok önemli olduğunu belirtiyor.

Hastalığa, hatta ölüme neden olan HANTA VİRÜSÜ'nün özellikle akciğer ve böbreklere yayılmaması gerekiyor..

Hastalıkla ilgili en ufak bir belirtide doğrudan hastaneye başvurulması, erken teşhis çok önemli.

Herkese sağlıklı günler dilerim..

selma er.
 
Toplam blog
: 90
: 2676
Kayıt tarihi
: 30.01.09
 
 

Merhaba, Marmara Ünivesitesi İşletme Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunuyum..