Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '10

 
Kategori
İnternet
 

Happy Birthday Google!

Happy Birthday Google!
 

Google'ın bugünkü başlığı



Google Arama Motoru oniki yaşında!


Her gün Internet’te yaptığımız gezilerde, “olmazsa olmaz”ımız haline gelmiş olan Google meğerse oniki yaşına basmış.


Adını ilk defa ne zaman duyduğumu hatırlamıyorum bile. Sağdan soldan, İnternet kullanan arkadaşlar tarafından hep daha fazla bahsedilmeye başlandığında, “Neymiş bu acaba, nasıl işlermiş, faydası neymiş?” sorularıyla ve tereddütlerle ilk kullanma denemelerine başlamıştım.


Tabii ki ilk sonuçlar son derece komik ve bir o kadar da karışıktı. Nasıl arıyacağımızı biliyorduk ki! Google’ın bulup getirdiği sonuçlar, aradığımız şeyden başka herşeyi içermekteydi ilk zamanlarda. Ama bunda akıllı motorun bir suçu yoktu, bizlerin cehaletiydi sebep.


Herşeyde olduğu gibi, deneye deneye bu işte de zamanla oldukça ustalaştık. Şimdi ise aklımıza gelen her konuda, aradığımız her nesneyi veya kavramı Google sayesinde bulmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Açıkçası “Google”dan önceki zamanlarda ne yapar mışız, ancak şaşabiliriz şimdi.


Bize, aradığımız bilgilere ulaşmak konusunda bu kadar kolaylık sağlayan Google, on iki yıl önce, yani 1998 de, ABD’de Kaliforniya’da, Menio Park’da küçük bir garajda, Larry Page ve Sergey Brin tarafından yaratılmış. Stanford mezunu ikili, 810.000.- Euro’luk bir sermaye ile işe başlayıp, icatlarını piyasaya sürmüşler. 1999 Şubat ayında, yani dört ay kadar sonra, günde 500.000 arama sorusu verilmeye başlanmış Google’a. Bir sene içine bu sayı üç millyonun üzerine çıkmış.


Millward Brown Pazarlama araştırmasına göre, Google 2010 senesinde 160 Milyar Amerikan Doları değerinde, dünyanın en pahalı markası durumunda. 2004 yılında borsaya giden işletme, iki kurucusunu en kısa zamanda multimilyarder haline getirmiş.


Google’ın el attığı başka sahalarda da kazandığı başarıları biliyoruz. Örneğin kendi mail programı, Google Earth ve son zamanlarda dünya çapında tartışmalara neden olan “Street Wiew” uygulaması (Dünya şehirlerinin sokak sokak fotoğraflandığı ve görülebildiği program) ile sürekli kendinden söz ettirmekte. Özellikle Street Wiew, şirketi kişilerin özeline girdiği eleştirisine maruz bırakıyor işletmeyi. Ayrıca, You Tube’u ve Double Click’i de satın almış olan Google, tekelcilikle de suçlanıyor.


Ama bütün bunlar Google’ın başarısını gölgelemiyor.


Doğrusu o olmadan İnternet’in tatsız ve yetersiz kalacağı da bir gerçek.


Ne diyelim, “Doğum günün kutlu olsun Google!”






Kaynak : Stern

 
Toplam blog
: 165
: 1414
Kayıt tarihi
: 03.08.07
 
 

Uzun yıllardır yurt dışında yaşıyor. İsviçre'de Adalet Bakanlığı'ndaki mesleği yanında tiyatro ya..