Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '16

 
Kategori
Bilgisayar
 

Harddisk teknolojisi ve veri güvenliği

Harddisk teknolojisi ve veri güvenliği
 

Harddisk teknolojisi ve data kullanımında bazı bilinmeyen ve yanlış bilinneleri bugün burada sizlerle paylaşıp doğru bilgiler aktarmak istiyorum.

Genel bir bilgide bilinen ve çok kullanılan "Formatlayarak hard diski (hdd) boşaltmak/silmek" ibaresi aslında kullanılan tabir ve ibare gereği çok yanlıştır.

Harddisk teknolojisinde resimde fe görülebileceği gibi fiziki platin disk ve iğneli okuyucu / yazıcı kafaları bulunmaktadır. Hard disk kullanımı sırasında veri yazarken mikron herketlerle kafaların ili elin parmakları arasına girer gibi girdiği disklerine mikron fiziksel delikler / izler bırakarak 0-1 ibareleri içinde verileri kayıt eder ve saklar.

Şimdi bahsedeceğim örneği düşünün! Bir tahta üzerine bir çıta çivisi ile çok baskı yapmadan maa gözünüzün görebileceği kadar bir iz / delik / çukur oluşturun ve bu çukur gibi sıralı yada karmaşık birbirine temas etmeyecek şekilde delikler oluşturun. 

Oluşan bu delikleri tahta üzerinde fiziki bir iz yaptığınız için kesinlikle doğal şartlarda gideremezsiniz. İşte harddiskin diskleri üzerinde açılan bu fiziksel izlerde asla kapatılamaz. Silindiğinizi düşündüğünüz verileriniz kesinlikle hdd üzerinde bulunamktadır. 

Peki bu siliniyorsa neden göremiyoruz dediğinizi duyar gibiyim. İşte burada hdd üzerinde epromlanmış chip ler bir tür bellek ve işlemci görevi görerek bir yerde açılan mikron üzerine tekrar veri yazdırmaz ve aktif olsun yada silinsin farketmeden tüm bu bellik ibaresini hafızasında bulunduru.

Ek olarak beklediğiniz ve merak ettiğiniz bir açıklama ile sorularınıza cevap bulabileceğinizi düşünüyorum.

Şu anda aktif piyasada bulabileceğiniz Hard Dislerin asıl ortalam kapasitesi bulunduğu  SIZE (Boyut Örn: 320GB) x 380 FUL FORMAT FORMAT büyüklüğündedir. 121.600 GB Yani 119 TB büyüklüğündedir. Fakat Az öncede bahsettğim eprom chip işlemci bu kullanımı kısıtlayarak format x full size olarak hesaplar ve kullandırır.

Peki 380 formattan sonra ne olur? Bundan sonra hdd ye yazma işlemi biter ve yazılım için kullanımı sonlanmış olur. Var olan yazılanlarda o şekilde kalır.Peki demin bahsedilen 119 TB ı bir anda kullanamazmıyımz? Tabiki kullanabilirsiniz. HDD nizin chipini tekrar epromlayarak (flashlayıp yazarak) kullanım kapasitesini tam olarak gösterebilirsiniz ama bu seferde hdd niz CD gibi yazılır ama silinmez a'dan z'ye tüm datalar sabit kalır. Formatlama ihtimali kalktığı içinde kurduğunuz işletim sistemi sabit kalır ve değişiklikleri çok fazla yapamazsınız.

 

Faydalı olması umuduyla.

 
Toplam blog
: 5
: 2522
Kayıt tarihi
: 26.09.16
 
 

Bilgisayar mühendisii. Hosrware ve software uzmanı. Bilişim teknolojileri ve internet teknolojile..