Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '19

 
Kategori
Egzersiz
 

Hareket Etmeyin; Koşun!

Hareketli bir yaşamın sağlığı beraberinde getirdiğini uzun bir süredir duyuyorsunuz. Çevrenize baktığınız zaman; çok yoğun bir şekilde çalışan, gün içinde sürekli hareket halinde olan insanlarda bel fıtığıboyun fıtığı gibi hastalıkların fazlalaştığını görüyoruz. Bu durum hareketin tek başına sağlık üzerinde etkili olmadığını gösteriyor. Vücudumuz artık yeni dünya düzenine alışma aşamasında. Omurga yapısı yeniden şekilleniyor ve vücudunuzun sistemleri yeni bir hareket algısına kavuşmaya başlıyor. Uzmanlar tarafından yapılan yeni bilimsel ve akademik araştırmalar gösteriyor ki egzersiz yapan biri ile koşan biri karşılaştırıldığı zaman; koşan kişinin bel fıtığı ve boyun fıtığı olma riski giderek azalıyor. 

Fıtığın Temel Nedeni: Yanlış Egzersizler, Yanlış Beslenme...
Bilinçli ve holistik fizyoterapi yöntemlerini benimseyen uzman fizyoterapistler, kişilerin hayatlarına yeni dünya düzeninde mutlaka koşunun da bir etken olarak girmesi gerektiğini savunuyorlar. Holistik fizyoterapi yöntemi; bütüncül bakış dahilinde hastaların sadece hastalığı ile ilgilenen bir yöntem değil. Hastanın, neden hasta olduğu da en az hastalığının hızlı bir şekilde tedavi edilmesi kadar önemli. Bu yönteme bütüncül bakış açısı ve fonksiyonel düşünce diyoruz. Özellikle; bel fıtığı ve boyun fıtığı yaşayan hastalar için bu yöntem son derece önemli. Doktorunuz ve bilinçli bir fizyoterapist multidisipliner çalışma ilkesiyle hastalığın temellerine inmesi gerektiğini bilecek ve size holistik bakış açısı dahilinde rahatsızlığınıza uygun fizyoterapi yöntemini uygulayacaktır. Bu tarz fıtık hastalıklarının genel anlamda nedeni; yanlış egzersizler, yanlış beslenme sonucu alınan kilolar olarak karşımıza çıkıyor. Modern yaşamla birlikte bu bozuk beslenme ve hareket paternleri  fıtıklaşma faktörünü ise daha fazla arttırıyor.

Araştırmalar Diyor ki: Koşan İnsanlar Çok Daha Sağlıklı!
Kilo vermeniz ve egzersizlerinizi düzenlemeniz zor olabilir. Yeni dönemde insan bünyesi hem kadın hem de erkek için egzersizlere seri bir şekilde karşılık veremiyor. Diyet ve benzeri uygulamalar ise kişinin sağlığı üzerinde tek başına yeterli değil çünkü metabolizma hareket isteyen bir yapıya sahip. Daha önce bel fıtığı ya da boyun fıtığı geçirdiyseniz; hayatınızda ciddi yanlışlar var ve bunları düzeltmeniz gerek demektir, aksi halde yeniden bu sorunlar ile karşılaşmanız mümkündür. Fizyoterapist bu durumda eğer bütüncül bir bakış açısına sahipse; sizin sorununuzun ana kaynağını aramaya başlayacaktır. Genel olarak sorun; yanlış egzersiz ve kilo sorunu olduğu için bu sorunlar ile baş etmenin en sağlıklı yolu koşmaktır. Doğru beslenme noktasında psikonöroimmünoloji en başarılı alanların başında gelir. Gerek klinik psikonöroimmünolog gözüyle gerekse fizyoterapist olarak evrimsel geçmişimizde koşmanın etkin bir yaşam stili olduğunu biliyoruz. Genetik hafızamız ise bunu fazlasıyla hatırlıyor. Bununla birlikte yapılan araştırmalar koşan insanların çok daha sağlıklı bir boyun ve bel yapısına sahip olduğunu gösteriyor. Tehlikeli egzersiz ve pahalı bir eylem olmadığı için herkes rahatlıkla yapabilir. Tabiki bu konuda da mutlaka bir fizyoterapist ve hekim ön görüsü şartı ile. Yeni başlayanlar bir anda uzun mesafeler kat etmesine gerek yok; 3 dakika tempolu yürüyüş ve 1 dakika koşular ile ilk aşamada bünyenizi koşmaya hazırlamanız mümkün. Zamanla süreyi uzatmaya başladığınız zaman koşunun vücudunuzdaki etkilerini siz de göreceksiniz. 

 
Toplam blog
: 41
: 53
Kayıt tarihi
: 15.01.18
 
 

Fizyoterapist Ahmet Burak SEZGİN Şanlıurfa doğumlu olup ilköğretim ve lise eğitimini Şanlıurfa'da t..