Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '06

 
Kategori
Kitap
 

Haremde bir Venedik’ li “ Nurbanu Sultan ”

Haremde bir Venedik’ li  “ Nurbanu Sultan ”
 

Yılmaz Çetiner bu belgesel romanda Osmanlı İmparatorluğunun “ kadın saltanatı ” diye adlandırılan dönemde “ Hürrem Sultan, Nurbanu Sultan ve Safiye sultan “ ile birlikte en güçlü üç sultanından biriydi. Üç güçlü kadının hayatlarının bir arada Osmalı İmparatorluğunun güçlü ve ihtişamlı bir dönemimde yönetime kendi çıkarları uğruna ağırlıklarını kurmaları, padişahlara kendi çıkarları doğrultusunda hükmetmeleri, koca Osmanlı İmparatorluğu’ nun tarihi geleceğine yön vermişler.

İşte tarihi etkiliyen dışardan gelen bu üç kadının hikayesi ve saray entirikaları, osmalıdaki harem yaşamı sade ve anlaşılır bir dille, tarihin bu bölümüne Kanuni Sultan Süleyman’dan III. Mehmet’e kadar olan bölümünüde sürekleyici bir akış içinde anlatarak ışık tutuyor.

Osmanlının en güçlü kadını Hürrem Sultanın başka kadından olma Sultan Mustafa’yı ki, halk tarafından çok sevilen bir şehzade olmasına karşılık

yerine oğlu sarı Selim’i geçirmek için yaptığı entrikalar ve koca cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ı etkilemesi, bunun sonucunda Mustafa’yı öldürmesi,Beyazıd’ı İran’a kaçırtması ve sonra öldürülmesi, ve beklenen son eğlenceye, kadına, şaraba düşkün Sarı selim’in iktidara getirtmesi ve

Nurbanu Sulatan’ında devletin yönemtiminde özellikle kendi ülkesi Venedik’in korunması için hep iyi ilişkiler içinde olması, Venedik’e yapılacak ve alınacak iki ada ile Akdenizi bir Türk denizi olması için, fırsatın kaçırılmasına sebep olması, Osmanlı İmparatorluğunun gerileme dönemine girmesinde önemli rol oynamıştır.

Neticede Osmanlı İmparatorluğundaki en önemli üç sultandan biri olan Venedik’li Nurbanu Sultan güzelliğiyle Selim’e hükmetmesiyle döneme damgasını vurmuştur.

Fazla söze gerek yok, zevkle okunacak bir kitap, yazar Yılamz çetiner’ in ellerine sağlık..

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..