Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '10

 
Kategori
Müzik
 

Haris Alexiou: Karşı sahilin komşu kızı

Haris Alexiou: Karşı sahilin komşu kızı
 

Telli telli telli, şu telli turna diye başlayan şarkıyı hepimiz biliriz sanıyorum. Ya da aşk için ölmeli aşk o zaman aşk diyen şarkı... Maskeli Balo, Susma, Sevgili... Bu şarkıların hepsinin ortak bir noktası var, hepsi Haris Alexiou tarafından söylenmiş daha önceleri.

Haris Alexiou 2006'da çıkardığı Sour Cherry ve Bitter Orange isimli Doğu Akdeniz müziğinin esintilerini taşıyan albümünün ardından geri döndü. Yeni albümünün adı "I Agapi Tha Se Vri Opou Kai Na Sai", ya da Türkçe'siyle söylersek "Nerede olursan ol, aşk seni bulacaktır..."

Bu albüm "otobiyografik" sözler içeren bir albüm olarak tanıtılıyor, Haris Alexiou'nun yaşamından kesitler de taşıyan ve sözleri genel olarak kendisinin yazdığı bir albüm. Bu yaz Yunanistan'a giden iki arkadaşımın bana getirmeleri sayesinde sahip oldum bu albüme. Yoksa henüz Türkiye'de satışa çıkmış değil.

Haris Alexiou niye Türkiye'de bu kadar ünlü? Bu sorunun basit bir cevabı var aslında, çünkü yakın geliyor. Haris de İzmirli, hatta bu yıl ismi orada bir sokağa verildi. Kendisi de bu törene katıldı hatta. Sesinin tınısı da yabancı değil bize, söylerken hissettikleri de, anlamak gerekmiyor bazen bazı kelimeleri. Yüzüne bakıyorsunuz ve ne söylediğini bu sayede hissediyorsunuz. Acı mı, mutluluk mu o an anlattığı anlıyorsunuz, müziğin dili yetiyor çünkü. Aynı coğrafyada yaşıyor olmamızın da etkisi bunda büyüktür tabii ki.

Bazı insanların sahneye çok yakıştıklarını düşünürüm ben bir de. Sezen Aksu öyledir mesela, şarkılarını sevdiğim bazı sanatçıların sahnede aynı büyüyü yakalayamadıklarını hissederim öte yandan. Sezen Aksu gibi, Haris Alexiou da sahneye yakışanlardan, eline mikrofonu aldı mı bambaşka bir şekle bürünenlerden ki bunu sadece fotoğraflarını görerek söylüyorum, bir de izlediğim birkaç videosu.

Yeni albüme gelelim: Haris'in yaşadıklarının bir fotoğrafı deniyor tanıtım bülteninde, müzikal yaşamından portreler sunuyor Haris albümünde. Albüm kartonetinde şarkıların İngilizce çevirileri de var.

O Anthropos Mou albümün açılış şarkısı. Söz ve müziği Haris'e ait. "Bir zaman gelecek ve ben aidiyet duygusuyla dolacağım" diye başlıyor şarkı. Hayalindeki aşkı anlatıyor, "Kelimeleri altın kadar değerli olurdu / Gözlerinin içine bakardım ve hala kendim kalırdım / Tüm samimiyetimle söylerim: O benim erkeğim."

Bu şarkının ardından, bugünkü ruh haline geliyor. Simera Klaio, Avrio Gelo diyor, yani bugün ağlıyorum, yarın gülerim. Öyle bir his ki yaşadıkları, ölüyorum diyor, ki duygularını bu kadar uçlarda yaşayanlar en çok Akdeniz'de vardır herhalde? Bir yandan da ümit var tabii, her zaman olduğu gibi, yarın hayata dönerim.

Pos na Po, Pos Den S'agapisa, bitmiş bir aşkın ardından yapılan özeleştiri biraz da. Seni asla kırmadım diyemem, ama sen beni hiç kırmadın. Şimdi gece yalnızlığı getiriyor bana, odalara sığmıyorum.... Yabancı değil bu sözler, bu duygular bize.

To Mistiko belki de en sevdiğimiz şeylerle, sırlarla alakalı. Gece uyurken geleceğim ve sana en değerli, en derindeki sırrımı söyleyeceğim diyor Haris, aşkının uzaklarda olduğu bir gün yaptıklarından bahsediyor, şefkate ihtiyacım vardı diyor, bahaneler üretiyor, sen ne yaparsan yap bu ateşi söndüremezsin, bedenin yanabilir, kalbin ağlayabilir, ama sana bunu söyler. Bildiğimiz bir aldatma değil şarkıdaki tabii, aklının köşelerindeki yalnızlık fikriyle başa çıkma biçimi sadece.

Girna Eki Pou Agapas albümü ilk dinlediğim an, bana en sıcak gelen parçaydı. Albümün en kısa parçalarından biri. Bir yalvarış, geri dönmesi için... Müziğin içinde hüzün o kadar güzel yansıtılmış ki, iniş çıkışlarıyla nakaratta bir ayrılıktan bahsedildiğini hiç bilmeden anlıyorsunuz hemen. "Yolun orta yerinde kaybolacaksın, yalnız başına nereye böyle?" diye başlıyor şarkı, aşkına sahip çık, o kız bu hüzünleri hak etmiyor, iyileştir onu diyor. Ve belki de şarkının en çarpıcı anı, bir kızın kalbinin enkazını tutuyorsun şu an elinde cümlesi.

Megalosa albümde iki versiyonuyla yer alıyor. Biri daha kısa, diğeri ise Haris'in hayatını anlatıyor belki de. Büyümekten bahsediyor şarkı, büyürken yaşanılanlardan ve büyümenin açıklamalarını yaparak bitiyor. Peki Haris'e göre büyümek ne demek? Bazıları şöyle: Büyümek demek, güce sahip olmak, gülmeyi öğrenmek, karar vermek, kaybolmaya izni kalmamak, yeni yuvalar, yeni evler, sabah kuşağı programlarını izlemek, analistleri dinlemek, evet-hayır demek, pornoya alışmak, kafein bağımlısı olmak, değişimle yüzleşmek, zaman tarafından aldatılmak, kabuslar demek... Kısacası büyümek hoş bir şey değil Haris Alexiou'ya göre, hoş hangimiz memnunuz büyümekten?

Efiga, bir terk ediş... Kendisini terk ettiğinden bahsediyor Haris bu şarkıda, peri masalı sona erdi, eski beni arkamda bıraktım...

Türk Sanat Müziği'nin unutulmaz bir şarkısı vardır, Senede Bir Gün... Filmi de aynı şekilde... Şarkının adı Randezvous, sözleri ise Senede Bir Gün'le aynı tınıları taşıyor. randevumuz, senede bir gün, nerede istersen diyor Haris. Geceleri seni ne ağlatıyor öğrenmek istiyorum cümlesinin burukluğunu hissediyorsunuz içinizde, konuşmuyorum, bu kalabalık mekana sadece içmeye geldim, fakat sesin beni takip ediyor.

Kano Oti Mporo, işte albümün en kısa parçası. Bazı zamanlar kendimi küçük bir çocuk gibi hissediyorum hala tüm öfkesini annesinden çıkarmaya istekli...

Gizli aşk bu, söyleyemem... Albüm Gizli Aşk anlamına gelen Krimmeni Agapi ile kapanıyor. Albüme adını veren dizeler de bu şarkıda. Haris kendisine sesleniyor belki de. Göreceksin, bu bir yalan değil. Nerede olursan ol, aşk seni bulacaktır. Ne de olsa her zaman bir umut vardır, öyle değil mi?

Albüm bize yabancı olmayan bir müzik ve yabancı olmayan sözler üzerinden ilerliyor. Haris'le tanışmak için Anthologio albümünü alabilirsiniz, bu son albümü de onun kadar başarılı. Hoş bir Akdeniz esintisi, Akdeniz hüznü sıyırıyor yanaklarınızı sanki. Ege'nin mavi suları her zaman düşmanlık taşıyacak değil ya?

Bu albüme yasal yollardan erişme şansımız Türkiye'de şu an için sadece Haris'in elektronik alışveriş sitesinden mümkün. http://music.alexiou.gr adresinden albümü indirebilirsiniz ücretiyle birlikte, ya da www.alexiou.gr adresinden şarkıları dinleyebilirsiniz.

Haris'in albüm için yazdığı yazıyla bitirelim bunu da:

Hadi yap Harula, eğer istiyorsan dedim. Fonu siyah beyaz - Siyah-Beyaz fotoğrafları seviyorum.

Söyleyecek hiçbir şarkım yok. Sadece rüyalarımın yansımaları anlattıklarım. İstenmeyen ziyaretçilerle tesadüfi karşılaşmalar... (Hepsi yüzümde var sanıyorum) Daha iyisi ya da daha kötüsü için, çaldılar kapımı. Birçoğu içeri girdi ve terk etti. - İsteyerek ya da değil.

Bazı çöpleri dışarı boşalttım... geri döndüğümde kapıya daha yakındım ve bir şeyler değişmişti bile. Daha önce benim olan bazı şeyleri unutmuştum.

Basamakları saya saya çıktım merdivenlerden ve yeni bir dünyaya girdim.

Şimdi kalbim boş. (Herkes hoşgeldi.)

Yapabileceğim kadarını yaptım dedim. Büyüdüm dedim. Bugün ağlıyorum - yarın gülerim dedim. Aşk nerede olursan ol, seni bulacaktır derim.

Haris Alexiou...

 
Toplam blog
: 142
: 1092
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülteliyim. Seyahat benim için bir tutku, her fırsatta bir yerlere ka..