Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '18

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Harvard'da Ders Olan THY’nin Başarısı ODTÜ ve Boğaziçi’ne Ders Oldu mu! (1)

Harvard'da Ders Olan THY’nin Başarısı ODTÜ ve Boğaziçi’ne Ders Oldu mu! (1)
 

Bilmemek tehlikeli değildir. Bilmediğini bilmemektir, tehlikeli olan.


THY, yaygınlık ve bilinirlikte uluslararası tek markamızdır.  Ülkemiz, kısa sürede açılacak 3.Havalimanı ile birlikte sivil hava taşımacılığında dünya liderlerinden biri olacaktır.

Geldiğimiz noktada ülkemizin: kendi mühendislik firmaları ve finansal imkanları ile, “22 milyar 152 milyon euroluk” dünyanın en büyük havalimanlarından birisinin yatırımı yapabilecek yeteneğine kavuştuğu da anlaşılmakta, bu da bizi ülkemiz adına gururlandırmaktadır.

Tamamı hizmete açıldığında Dünyanın en büyük Havalimanı olacak, 3.Havalimanı:

“6 pist, 1,5 milyon metrekare terminal ve her türlü diğer yardımcı tesisleriyle 80 milyon metrekarelik alana sahiptir. Bu tesis, ülkemizin, gelecek belki 30 yıl, 50 yılına hitap edecektir. Bu havalimanı, sadece Türkiye'nin ihtiyacını görecek bir havalimanı değil aynı zamanda batıdan doğuya, doğudan batıya, Afrika'dan Avrupa'ya hava trafiğinin uğrak noktası olacaktır.

Yüzyıllardan bu yana kervan yollarına ev sahipliği yapmış Türkiye, son 10 yılda sivil havacılıkta ortaya koyduğu vizyonla birlikte böylesine bir gelişmeyi de başarmış olmaktadır.

Türk sivil havacılığı bugün dünyada emsallerinin kat kat üzerinde büyüyen bir noktadır. Uçuş ağını dünyada en fazla artıran THY, 203 noktaya doğrudan uçuş yapmaktadır. Böylesine bir uçuş ağı olan ikinci bir havayolu şirketi yoktur. " (1)

Peki,  Sayın Demirel’in ifadesi ile “70 sente muhtaç” bir ekonomiden 15 yılda buraya nasıl geldik?

Bunu anlamak için 2000’li Yılların başına dönüyoruz:

"THY: 16 yıl öncesinden bugüne

Hey gidi günler, hey!

20 yıl önce idi. Türk Hava Yolları (THY)için ortak aranıyor, "Biz bu işi beceremiyoruz" diye yabancı bir hava yoluna satışı için uğraşılıyordu…

O (Yabancı) şirketin yolcuları, İstanbul bağlantılı uçuşlarında Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine THY ile devam edecek, THY de seferi olmayan Afrika ve Güney Amerika ülkelerine bu şirketin aktarması ile erişebilecekti.

…THY'ye talip olan, sonra vazgeçen o yabancı şirket bir ara batmanın eşiğine geldi. THY'ye teklif vermedi. Doğrusunu isterseniz, Türkiye için hayırlısı oldu.

…Malum, Çin küresel ekonomide liderliğin eşiğinde. Gerek ekonomisi gerekse askeri gücü ile her sahada varlığını daha belirgin şekilde hissettiriyor. Çin'in başını çektiği "Kuşak Yol Projesi" ise Pekin'den Londra'ya uzanan stratejik ekonomik merkez kurmayı amaçlıyor. Projenin kalbi Türkiye... Bu da demek oluyor ki Türkiye, ekonomisi ile lojistik kapasitesi ile ulaşım ağları ile yeni dünyaya hazırlanmak zorunda…

2002'nin Türkiyesi bambaşka idi. Eski Türkiye'nin çapı küçük, ufku dardı. Bugünün Türkiyesi, gelişmiş ülke ayarındaki sorunlar etrafında dinamik tartışmalar yürütüyor. Her alandaki değerlendirmelerin özü, yüksek gelir ve refah düzeyi, gelişmiş demokrasi, etkin hukuk devleti arayışını yansıtıyor.

THY örneği ile devam edecek olursak... 16 yıl önce 66 uçakla, 10.4 milyon yolcuyu 103 noktaya taşıyabilen bir milli hava yolu şirketimiz vardı. Ülkemizdeki havaalanı sayısı 26 idi. Havacılık, rekabete açılmamıştı. Yerli ve alternatif şirketler hayal bile edilemezdi.

2017 sonu itibariyle, 329 uçakla, 68.6 milyon yolcuyu dünyadaki 300 şehre ulaştırabilen bir güç var artık. Bu yıl 74 milyon yolcu ve 307 uçuş noktası hedefi de mühim.

2000'li yılların başında "Bir an önce yabancıya satalım da rahatlayalım" diye bakılan şirketi, 2002-2017 döneminde yolcu sayısında 6 kat, uçak sayısında 5 kat, uçuş noktasında 3 kat büyütmek müthiş bir iş. (2)

THY'nin başarısı Harvard'da ders oldu

Türk Hava Yolları'nın başarılı büyüme hikayesi, ABD'de dünyaca ünlü Harvard Business School'un işletme yüksek lisans programında çalışma konusu yapıldı

Son yıllarda yaptığı başarılı hamlelerle hızla büyüyen ve dünya havayolu şirketleri arasında ilk sıralara giren Türk Hava Yollarının (THY) başarısı, ABD'deki dünyaca ünlü Harvard Üniversitesinde ders konusu oldu. 

"Turkish Airlines: Widen Your World" adı altında düzenlenen durum çalışmasında (case study) sunum yapan THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin başarıya uzanan hikayesini, vizyonunu ve geleceğe dair planlarını, Harvardlı öğrencilerle paylaştı. 

Türk şirketi adına ilk

Kotil, bir kamu şirketi olan THY'nin 2006'da borsada özelleşmesinden sonra her şeyin değiştiğini vurgulayarak, 2004'te Orta Doğu’ya açılan 24 hattın, THY'nin kaderini etkilediğinin altını çizdi. 

Bu hatlar sayesinde Avrupa-Orta Doğu bağlantısının sağlandığını ve THY'nin transfer yolcuları çektiğini vurgulayan Kotil, 2004'ten bugüne kadar THY'nin transit yolcu sayısının 1 milyondan 14 milyona çıktığını ve şirket cirosunun yarısını transfer yolcuların oluşturduğunu belirtti. 

Kotil, HBS'nin THY ile ilgili 2003-2013 yıllarındaki kapsamlı durum çalışmasının bir Türk şirketi adına ilk olduğunu belirtti. 

THY'nin akademik açıdan incelenmesini onur verici olarak değerlendiren Kotil, öğrencilerle paylaştığı şu bilgileri aktardı: 

"Harvardlı öğrencilerin yüzde 30'u daha önce THY'yi kullanmış. İstanbul'un coğrafi olarak Avrupa, Asya ve Afrika'yı birbirine bağlamada çok avantajlı bir konumda bulunduğunu söylediler. Atatürk Havalima’nın geçen yıl Frankfurt'takini geride bıraktığına ve yeni havalimanıyla İstanbul'un coğrafi avantajının çok daha artacağına işaret ettiler. 

Öğrenciler 6 kat büyümemizi sorduklarında, çok çalıştığımızı ve Türkiye ekonomisinin 3 kat büyümesinin ve Dışişleri Bakanlığının Afrika'ya açılım politikasının bize büyük destek verdiğini söyledik. Öğrencilerin hoşuna giden, küçücük bir kamu şirketinin 6 kat büyüyebilmesi, Avrupa'da marka olarak son 5 yılın en iyi havayolu seçilmesi ve Star Alliance bünyesinde küçük bir havayolu şirketiyken bu yıl United Airlines'dan sonra (ittifak içinde) ikinci büyük şirket olmaya doğru ilerlememiz oldu. Servis kalitesinde en iyi yemeği verdiğimizi söylediler."…(3)

...

Skytrax tarafından her yıl dünya genelinde yapılan en iyi havayolu sıralamasında Türk Hava Yolları ilk 10 havayolu arasına bu yıl da girmeyi başardı. 18 milyon havayolu kullanıcısı tarafından yapılan "World Airline Awards 2014" değerlendirmesinde geçen yıl 6.sırada bulunan Cathay Pacific Havayolu birinciliği alırken, 2013'teki sıralamada 9. sırada yer alan THY, dört basamak yükselerek 5. sıraya yerleşti.

AVRUPA'NIN EN İYİSİ

Türk Hava Yolları Avrupa'nın en iyisinin belirlendiği "Best Airlines in Europe" sıralamasında ilk sırada yer aldı.

THY'nı Avrupa sıralamasında Lufthansa, Swiss, British Airways ve Austrian takip etti…(4)

 

Özetle: İnanırsan ve çalışırsan oluyor.

Devam edecek: Gençleri zehirleyen: "Biz adam olmayız!" ifadeleri, nasıl "biz en iyisi oluruz!" iddiasına dönüştü?

 

www.canmehmet.com

Resim: Tarafımızdan hazırlanmıştır.

Kaynaklar:

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..