Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '17

 
Kategori
Eğitim
 

Hasan Ali Yücel

Hasan Ali Yücel
 

Kartal Belediyesi Şiir Etkinliği sonrası Kültür Müdürü Adem Uçar almalık sunarken


Hasan Ali Yücel hepimizin öğretmenidir 
 
Mehmet Başaran
Büyük Aydınlanmacı Öğretmenim Hasan Ali Yücel, (İş Bankası Yayınları)
 
1.Bölüm
 
“1950 sonrasında ülkemize gelen halk eğitimi uzmanı Watson Dickerman, ‘Halkevleriyle siz bizden ilerdesiniz’ diyordu. Uzman Ms Kate Wofort ise, ‘Köy Enstitüleri ile eğitimi yaygınlaştırmada dünyada tek örneksiniz’ (s,171-172)
 
2. Bölüm
 
Hasan Âli Yücel’in kendi yazdıklarıyla/yaptıklarıyla oluşturulmuş. Şöyle ki; “Bilimler Felsefesi Mantık” adlı kitabının Önsöz’ü konmuş, o dönemdeki yazılarına yer verilmiş. Kısaca küçük bir ufuk turu ile Yücel, Yücel’e anlattırılmış.
 
3.Bölüm
 
Yücel’in “El koyduğumuz ilköğretim davasını gerçekleştirerek Türk vatanının dağlarında, bayırlarında ve kırlarında hatta en ücra yerlerinde kendi kendisine açıp solan çiçek bırakmayacağız” (s.87) dediği Köy Enstitüleri'ne yaptığı ziyaretlerinde 
yaşadıkları, Fevziye ile Ali Çuhadar öğretmenlerle Arifiye Köy Enstitüsü Müdürü Arif Balkır’ın anıları ve Tonguç’un ziyaret boyunca yaşadıklarını anlattığı izlenimlerini okuyoruz. Hele Pazarören Köy Enstitüsü’nü ziyaretlerinde Kâmil Arı’nın “Babamız Geldi” adlı şiirini okuduktan sonra Yücel’in “Bu akşam insanlara, bu ölümlü mahlûklara verilebilen sıfatların en iyisini bana verdiniz, bana baba dediniz. Hiçbirinizin şurada oturan çocuğumdan farkı olmadığını söyleyebilmek, benim için bütün bir hayat mükâfatıdır” (s.102) diye konuşması gözlerimi yaşarttı, çok duygulandım.
 
4.Bölüm
 
Başaran’ın kendine özgü ürettiği ve gerçeğin yalın bir ifadesi olan “Özgürleşme Eylemi, Köy Enstitüleri” başlığı altında o destansı yaşamı karşımıza getiriyor. Bu kısacık bölüm, daha çok okumalara çağırıyor sanki okuru…
 
5.Bölüm
 
Köy Enstitüleri'nin önce sönümlendirilişi sonra da kapatılışı aktarılıyor. Hasanoğlan köyü muhtarının “Ne iki partisi yahu, öküz pislemiş kağnı tekeri ortasından geçmiş, ikisi de aynı tezek.” (s.163) diyerek o süreci kestirmeden anlatışı unutulacak gibi değil… Varın ötesini siz düşünün!
 
6.Bölüm
 
Yücel’e hak ettiği değeri veren gerçekçi değerlendirmelerle bezenmiş. “Yazınımızı, müziğimizi, tiyatromuzu, dilimizi, düşüncemizi, bilimimizi onsuz düşünemeyiz” diyerek Mehmet Başaran bir yerde son noktayı koyuyor. İzninizle ben de artık rahatlıkla göğsümü gere gere diyebilirim: “Hasan Âli Yücel, hepimizin öğretmenidir.”
 
(Hepimizin Öğretmeni Hasan Ali Yücel, Mutahhar Aksarı, Anafilya, Türkçe Edebiyat Kültür ve Sanat Dergisi, Yıl 2009, Eylül dergisi, sayı 99 )
 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..