Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '16

 
Kategori
Anılar
 

Hasan Sami Turan 1911 - 1987 (Cumhuriyet Senatosu Üyesi)

Hasan Sami Turan 1911 - 1987 (Cumhuriyet Senatosu Üyesi)
 

Hasan Sami Turan


Hasan Sami Turan 1329 (1911) yılında, Mehmet Turan ve Gülhanım Turan çiftinin evlatları olarak Bünyan’da doğmuştur. İlkokulu 1923 yılında Bünyan 1. İlkokulu’nda (Çağlayan)  bitiren Turan, Ortaokulu Bünyan’da ortaokul olmadığı için Kayseri Lisesinin orta kısmında tamamlamış, liseyi de burada okuyarak bitirmiştir. Kayseri lisesinden sonra, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (Fransızca) bölümünü kazanmıştır. Buradan İstanbul Askeri Tıp Fakültesine (GATA) geçmiş, 1938 yılında da, Bünyan’ın ilk doktor teğmeni olarak mezun olmuştur.

 

Turan, Teğmen Tabip olduktan sonra yurdun çeşitli yerlerinde görev yapmıştır. İlk olarak Lüleburgaz 3. Kolordu Zırhlı Ve Oto-Tank alayında göreve başlayan Turan, buradan Kırklareli Askeri Hastanesine geçmiştir. 23.Tümen 31. Topçu Alayı, Ordu Donatım Okulu görev yaptığı diğer askeri birlikler olmuştur. Bir süre sonra yüzbaşı iken ihtisas yapmak için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’ne geçen Turan buradan nisaiye uzmanı olarak ayrıldıktan sonra, 1954 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekilliğine adaylığını koymak için tabip binbaşı iken askerlik görevinden ayrılmıştır. 1954 yılındaki seçimi kaybeden Turan daha sonra sırasıyla, Erzurum Numune Hastanesi Doğum Uzmanlığı, Kahramanmaraş Doğum ve Çocuk Bakımevi Doğum Uzmanlığı,  Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Doğum Uzmanlığı, Kilis Devlet Hastanesi Doğum Uzmanlığı, Kayseri Ana Ve Çocuk Sağlığı Doğum Uzmanlığı görevlerinde bulunmuştur.  Turan Kayseri’de iken aynı zamanda Ebe Okulu Müdürlüğü ve Kızılay Başkanlığı gibi çeşitli görevlerde de bulunmuştur.

 

1957 yılında Dahiliye Mütehassısı Mahire Turan ile evlenmiş, bu evlilikten iki çocuk sahibi olmuştur. 

 

Doktor Sami Turan askeri doktor iken her yıl izninde Bünyan’a gelmiş, ağabeyi Bahattin Turan’ında belediye Başkanı olması münasebetiyle, izni boyunca belediye de saat 15’ten sonra Bünyanlıları belediyenin tahsis ettiği yerde bedava muayene etmiş, onların tedavilerine yardımcı olmuştur. Bunu doktorluk yaptığı günden itibaren her izinde yapmış ve büyük bir sevgi toplamıştır.

 

Sami turan 1966 yılında bir kez daha siyaset hayatına atılmak için çaba harcar. O dönemde Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olarak girdiği seçimleri kazanır ve senatör olarak meclise girer. 12 Mayıs 1967 yılında CHP’den istifa eden 52 senatör ve milletvekilinin arasında yer alarak, Turan Feyzioğlu ve Avukat Mehmet Altmışyedioğlu önderliğinde kurulan Güven Partisinin kurucuları arasında yer alır.  Güven Partisi 1971 yılında genel kurul toplantısında adını Milliyetçi güven partisi olarak değiştirir. Bu değişiklik ile Turan Partinin genel başkan yardımcılığına getirilir. Turan, 1975 yılında ki seçimlerde Adalet Partisi ile işbirliği yapan Cumhuriyetçi Güven Partisinin adayı olarak Adalet Partisinin Kayseri listesinden bağımsız adayı olarak yeniden seçimi kazanarak senatoya girer ve 12.09.1980 yılına kadar Cumhuriyet Senatosunun Kayseri Üyesi olarak mecliste görev yapar.

 

Hasan Sami Turan İlk seçildiği dönemden başlayarak, Kayseri ve çevresinde her yıl defalarca köyleri ve ilçeleri gezerek, işsizlere iş imkânı sağlamak için çaba göstermiş halkın dertleriyle ilgilenmiş, onların sevgisini kazanmıştır. 1980 ihtilalinden sonra partilerin kapatılmasıyla, Kayseri’ye dönmemiş, Ankara’da kalmaya devam etmiştir. Hayatını Kayserili hemşerilerine vakfetmiş olan Turan Kayseri’de büyük bir iz bırakmış, 28.12.1987 yılında vefat etmiştir. Ölümü ile bütün dostlarını üzüntüye boğmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan cenaze töreni sonrasında naaşı Kayseri’ye getirilerek, Kayseri ve Bünyan’daki törenlerin ardından Bünyan mezarlığında toprağa verilmiştir.    

 

Sami Turan, Ümit ve Danyal adında iki çocuk sahibidir.

 

Kaynak: Av. Sami Turan.

  

Hasan Yüksel

 
Toplam blog
: 30
: 1603
Kayıt tarihi
: 08.02.11
 
 

1 Mart 1965 yılında Bünyan'da dünyaya geldi. İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrenimini Kayseri'de tama..