Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '06

 
Kategori
Felsefe
 

Hasat Yasası

Hasat Yasası
 

“Mutluluğumuzu, dış dünyayı ve kendimizle ilgili şeyleri kontrol altında tutarak sağlayabilir miyiz?

“EVET” cevabı pek çoğumuza inandırıcı gelir. Ancak seçimlerimizi denetim altında tutsak dahi, oluşturacakları sonuçlar yine de tam istediğimiz gibi olmayabilir. Çünkü sonuçları Evrensel yasalar ve ilkeler belirler. İlkelere dayalı bir yaşam, insana, hem iç huzuru verir hem de onu güçlendirerek çarpıcı sonuçlara ulaşmasını sağlar. Olduğumuz gibi görünmenin konforu ise hiç bir şeye değişilmez”

Dışımızda, bize bağlı olmayan yasaların/ilkelerin, olayları ve bizleri nasıl etkilediklerini anlayabilmek için, bir an için kendimizi tarımla uğraşan bir köylü gibi düşünelim. Bir köy çocuğu doğumundan itibaren doğal yasa ve ilkelerin, hasat üzerinde nasıl bir etkileri olduğunu yaşayarak öğrenir. Örneğin, mart ayında, toprağı sürüp, tohumu ekmezse, Temmuz ayına kadar yan gelip yatarsa, Ağustos ayında, hem toprağı sürmek, hem tohumu ekmek hem de sulamak, gübrelemek, bakım yapmak gibi işleri tamamlayıp, bir ay içinde ürün elde edemeyeceğini çok iyi bilir. Bilir ki “Gök kubbenin altında her işin bir zamanı vardır ve ne ekildiyse, zamanı geldiğinde o biçilecektir”

Çoğumuz hasat yasasının yaşamımızda nasıl işlediğinin farkına varmayız.
Eğer, öğrenciliğinizde, bir ders dönemi boyunca dalga geçip, dönem sonu sınavından bir gün önce, tüm kitabın bilgisini öğrenebilmek için, sabahlamak zorunda kaldıysanız, bu yasanın doğruluğunu daha kolay anlayabilirsiniz. Yaptığınız, çiftçinin, bir mevsimi bir geceye sığdırmaya çalışması gibi bir şeydir. Belki diploma alabilirsiniz, fakat eğitim almış sayılır mısınız? Analitik ve yaratıcı düşünmeyi, problem çözme becerisini, sözel ve yazılı iletişim kurmayı, kendine disiplin uygulamayı ve yükümlülüklerini yerine getirmeyi, yani okulun, sizi hayatta başarılı yapacak eğitimini, bir gecede alabilir misiniz?

Eğer yetmiş senedir “Atam izindeyiz” deyip, bir türlü izinden dönmemişsek, evdeki Ata yadigarı varlıklarımızı satarak, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabilir miyiz?

Peki, bir gecede karakterimizi değiştirip, dürüst, yürekli, şefkatli, yardımsever, doğaya saygılı ve çevreyi koruyan bir insan haline gelebilir misiniz?

Veya abur cubur düşkünlüğünüzün ve hiç idman yapmadan geçirdiğiniz yılların hediyesi olan şişman, hantal vücudunuzu bir gecede ince, enerjik ve sağlıklı bir hale getirebilir misiniz?

Cevaplar hep “HAYIR” dır.

O halde, 'Hasat Yasası'nın gerek bireysel yaşamımızda gerekse Ulusumuzun çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırılmasında, nasıl işlediğini düşünmemizin ve olumlu sonuçlar elde etmeye yönelik sebepleri oluşturmak için duygu, düşünce ve davranışlarımızı yeniden düzenlememizin vakti gelmiştir.

Sevgilerimle.

Tuncay Erciyes

26 Agustos 2007

Not-1:Nedensellik/Kozalite ilkesi/yasasi: Her olayin bir nedeni oldugunu dile getiren yasadir. Nedensellik ilkesi: Nedenle etki/sonuc arasindaki baglantinin zorunlulugunu dile getirir.

Not-2:Determinizm/(Belirlenimcilik, Gerekircilik) ilkesi/Yasasi: Evrende butun olup biten her seyin, nedensellik baglantisi icinde belirlendigini kabul eder. Bu yasanin temeli, Sir Isac Newton’un "Her etki kendisine eşit ve zıt yönde bir tepki oluşturur” Fizik kuralına dayanır ve halk arasında, "Ne ekersen onu biçersin" yasası olarak bilinir. “Her şey kendinden önce cereyan eden olay veya olaylar tarafından hazırlanmıştır" der ve olayların bir sebep-sonuç zincirinden ibaret olduğunu ileri sürer. Evrenin şu anı tam olarak bilinebilirse, gelecekteki durumunun da bilinebileceğini varsayar.

Determinizm terimi ilk defa Kant tarafından kullanılmıştır. Laplace 1812 de "Olasılıkların çözümsel kuramı" isimli eserinde bu varsayımı benimsemiş ve Evrenin ideal bilgisine ulaşılabileceğini ileri sürmüştür.

Bu yasa, insan davranışlarının ve ilişkilerinin açıklanmasında da kullanılmakta olup, Toplum psikologlarınca “Karşılık Verme/ Karşılıkta Bulunma yasası” olarak isimlendirilmiştir

 
Toplam blog
: 67
: 4845
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Ayrik otu tohumu ekip, buğday imajinasyonu yaparak, Buğday  hasatı yapabilir misiniz? Her ne ..