Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '08

 
Kategori
Sağlık
 

Hasta yakınları sokakta

Hasta yakınları sokakta
 

Çukurova Üniversitesi, Balcalı Araştırma ve Uygulama Hastanesi girişinde karşılaştığım manzarayı yansıtarak, yurt genelinde birçok büyük hastanede yaşanan bir problemi gözler önüne sermeyi ve hep birlikte çözüm bulabilmeyi istiyorum.

Balcalı Hastanesi, Çukurova Üniversitesi ana girişinde, üniversitenin doğusunda kalan oldukça geniş bir alana yayılmış Çukurova Bölgesinin en büyük hastanelerinden birisidir.

Hastanenin servislere giden girişinde otoparkın arasından bina kapısına doğru, ince uzun bir yaya yolu göze çarpar. Yolun büyük bir kısmı sütunlar üzerine yerleştirilmiş beton bir çatı ile örtülüdür. Bu şekilde, yağmurdan ve güneş ışığından korunur yayalar.

Bu çatı öyle bir görev daha üstlenirki, görenlerin içini acıtan ama çaresizliğin tüm sınırlarını zorlayan bir görevdir bu.

Yolun üzerinde, bu çatının altında, sağlı sollu ev eşyaları, yorganlar, döşekler, yastıklar, çaydanlıklar, demlikler, piknik tüpleri, kap kacak... şu an aklıma getiremediğim bir sürü malzeme serpilidir.

Öylesine bir yerleşme söz konusudur ki bu yolda, insanlar kendi eşyalarını adeta bir odanın sınırlarını belirlermiş gibi konumlandırırlar.

Bu "odalar", hastaneden deva bulmak için gelmiş olan hastaların yakınlarının bekledikleri "evleridir". İçerdeki hastalarından gelebilecek ufacık bir haberi almak ümidi ile günlerce, hatta haftalarca buralarda konaklarlar.

Araçların arasında, ayakların dibinde, perişan halde.

Gidemezler evlerine, çünkü her an içeriden bir çağrı yapılabilir ve hastalarının bir ihtiyacı olabilir. Sonuna kadar beklemeleri gerekir orda. Yapacak birşey yoktur.

Beklemek ve perişanlığı yaşamak.

Biraz daha varlıklı olanları, araçlarını getirmiş ve kendilerine yuva yapmışlardır.

Onlarda uzaktır evlerinden, memleketlerinden, onlarda perişandır.

İşte bir hastane ve işte hasta yakınlarının yaşamları.

Bu, Balcalı'da gölzemlediğim bir durumdur ama sadece Balcalıya özel bir durum değildir. Eminim sizlerde karşılaşmışsınızdır böylesi konaklarla.

Peki çözüm yok mudur? Hasta yakınlarının barınacakları yerler yapılamaz mı? Sere serpe yaşamdan kurtulacakları pansiyonlar açlımamaz mı hastanelere? Makul bir ücret karşılığında yaşayabilecekleri ve hastaları ile bağlantılarının kopmayacağı bir tesis inşaa edilemez mi hastanelerin yakınına?

Sorun çok, ama çözümsüz sorun yok. Sağlıklı günler dilerim.

 
Toplam blog
: 117
: 1067
Kayıt tarihi
: 26.09.07
 
 

1980 yılında Mersin'de doğdum, bütün eğitim öğrenimimi Mersin'de tamamladım. Yetmedi, işimi de Mersi..