Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Hastalığın böylesi !!

Hastalığın böylesi !!
 

Hastalık hastası deyimini herkes duymuştur. Bazı insanlar hep kendilerine bir hastalık yakıştırır ve hiç iyi günleri olmaz. Sorsanız hep bir yerleri ağrır. Doktora giderler ama bir türlü çare bulamazlar.

Tabii bu arada doktorları da suçlar dururlar.Gerçi günümüzde hala iyi doktor olamayanlar veya hastaya gereken önemi vermeyenler yok değil. Neyse konumuz bu değil zaten.

Geçenlerde yabancı bir dizide bir kadın, kızının hasta olduğunu ve ameliyat olması gerektiğini ısrarla belirtiyor ve doktorları adeta buna zorluyordu. Nihayet anlaşıldı ki... kadın da "Munchausen" sendromunun bir tipi varmış. Yani "uydurma hastalık " hastalığı.

Bu rahatsızlığı bulunanlar, kendilerinde bir takım hastalıklar bulunduğuna inanarak her türlü müdahalenin yapılmasını istiyorlarmış. Yani gerçekten hasta olmadıkları halde... hastane hastane dolaşıp hasta olduklarına inandırmaya çalışırlarmış. Hatta sayısız ameliyat olmak için bir sürü hikayeler anlatırlarmış.

Bu çok garip bir rahatsızlık ama burada... kendisinin değil de çocuğunun devamlı ameliyat olmasından, kesilip biçilmesinden mutlu olan bir anne !! bana çok enterasan geldi. Yani bir anne çocuğuna hastalık yakıştırıp onu hastane hastane doşatıracak, tahliller ilaçlar kullanmasını ve hatta ameliyat olması için ısrar edecek...
Valla korku filmi gibi geldi bana ama bunlar gerçekten yaşanıyormuş.

Bizde de oluyor mu diye bir araştırma yaptım ve sonuçlar gösteriyor ki,Türkiye'de de bu vakalara rastlanıyormuş.Ve bu hastalıkta fail genellikle kadınlarmış...

Uzmanlara göre hastalık hastalığı diye bilinen ve çocuklara da zarar veren 'munchausen by proxy sendromu, tedavi edilmemiş lohusa sendromunun (baby blue) sonucu da olabilirmiş. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, 'munchausen by proxy sendromu'nu yaşayanların öldürme kastı taşımadığını, daha çok çocuğunu hasta ederek bundan psikolojik tatmin sağladığını belirterek, şöyle demiş:

"Munchausen by proxy sendromu, hastalık hastalığı olan 'munchausen sendromu'nun özel bir çocuk istismarı formu ve ilk kez 1977'de tarif edildi. Aile çocukta bir hastalık varmış gibi yapmakta ya da hastalık yaratmakta ve 'hasta' çocuğu doktora götürmektedir. Bazı vakalarda ise anne direkt olarak zararlı eyleme neden olabiliyor (zehirleme, ilaç verme gibi).

Bazı aileler çocuklarını arılara sokturur. Fail, çoğu kez annedir. Anne genellikle zeki, sevimli biridir. Altta yatan fizyopatolojik yapıyı anlamak güçtür.

Uzman Psikiyatr Dr. Nihat Kaya ise bir annenin hangi durumlarda çocuklarına zarar verebildiğini ve "Ağır bir depresyon, psikoz, geçirilmiş ağır bir travma, uyuşturucu kullanımı ve doğum sonrası travma bu hastalığa neden olabilmektedir...diye açıklamış.


Bir de daha az tehlikeli olanlar var. Mesela dikkat çekmek, kendini acındırmak için hasta olduğunu söyleyenler. Böyle biriyle tanışmıştım ve bu numarayı bana da yapmıştı. Sonunda foyası meydana çıkmış ama neredeyse 1 hafta üzüntüden kahrolmuştum.

Neden yaptığını sorguladığımda,babasız büyüdüğünü...ailenin büyük ablası olduğundan erken sorumluluk aldığını ve hiç sevilme duygusunu tatmadığını söylemişti.Halbuki biz onu seviyorduk ama o aşırı ilgi bekliyormuş meğerse.

İnsan, ne anlaşılmaz şeyler yapabiliyor. O günden bu yana bu konuda hep dikkatli davranırım ve hastalık hastası insanlarla,tahmin edemeyeceğiniz kadar çok karşılaştım. Ama ismini yeni duyduğum hastalık çok değişik ve tehlikeli geldi bana.

Sevgimle...



 
Toplam blog
: 351
: 3216
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Emekli olmaya çalışan bir sanatçı,yazmaktan büyük keyif alıyorum. Kocaeli Gölcük' de oturuyorum e..