Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '20

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

HASTALIK KAYGISI BOZUKLUĞU

HİPOKONDRİYAZİS (HASTALIK KAYGISI BOZUKLUĞU)

Ağır bir hastalığı olduğunu ya da olacağını düşünüp durmadır. Ufak şikâyetleri büyük bir hastalık olarak yorumlama, ciddi bir hastalığı olduğu korkusu veya ileride ciddi bir hastalığa yakalanacağı korkusu yaşama vardır.

Halk arasında hastalık hastası olarak bilinirler. 

  • Hipokondriyazis bozukluğu, kişinin vücut belirtilerini yanlış yorumlamasına bağlı olarak ciddi ve tedavi edilemeyen bir hastalığı olabileceği korkusunu yaşamasıdır.
  • Bedensel belirti yoktur ya da varsa bile ağır (ciddi) değildir. Başka bir hastalık durumu varsa ya da bir hastalık durumu çıkma olasılığı yüksekse (örneğin güçlü bir aile öyküsü varsa yani ailede ciddi bir hastalık geçirip ölen birisi varsa), bu konuda düşünüp durma açıkça aşırı bir düzeydedir ya da orantısızdır.
  • Sağlıkla ilgili yüksek düzeyde bir kaygı vardır ve kişisel sağlık durumuyla ilgili olarak kolaylıkla korkuya kapılır.
  • Kişinin sağlıklı ilgili davranışlarında aşırılıklar görülür (örneğin;sık sık doktora giderler, herhangi bir hastalıkları olmadığı söylendiğinde ikna olmazlar, hastalık bulguları için vücudunu sık sık tararlar, gereksiz birçok tıbbi testi ve tahlili yaptırırlar) ya da uygunsuz bir kaçınma içindedir (örneğin;doktora gitmekten ve hastanelerden kaçınır).
  • Hastalıkla uğraşıp durma süresi en az 6 aydır,ancak korkulan belirli (özgül) hastalık bu süre içinde değişebilir.
 
Toplam blog
: 21
: 1532
Kayıt tarihi
: 10.08.17
 
 

Hem psikolojik danışmanım hem bir klinik psikologum.      Türk Psikologları Derneği "Denetim ..