Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Hastane ve doktorunuza kontrol listesi uygulamak ameliyat öncesi felç riskinizi azaltabilir!

Hastane ve doktorunuza kontrol listesi uygulamak ameliyat öncesi felç riskinizi azaltabilir!
 


Gaziantep'te bir özel hastanede lazerle bel fıtığı tedavisi olan 20 hastanın omurilik bölgesindeki sinir ve kemik dokuları yandı. Yatağa bağlanan hastalar dava açtı, bakanlık soruşturma başlattı.

Yukardaki trajik olayın bizlerin başına gelmemesi sadece tesadüf ve zamanlama meselesi. Sebebiyse basit, hastane ve doktorları seçme ve değerlendirmeye tabi tutmuyoruz.

Biz uzman olmadığımız bir konuda nasıl seçim yapalım dediğinizi duyar gibiyim. Evet yapabilirsiniz. Hem de en az bir uzman kadar. Yapmanız gereken basit bir kontrol listesi hazırlamak. İsterseniz oluşturmaya başlayalım:

1. Hastalığımız hakkında interneti kullanarak olası, tedaviler ve yan etkilerini araştırdık mı?
2. Hastalığımız konusunda çevremizdeki tam teşekküllü sağlık kuruluşlarını ve doktorlarını öğrendik mi?
3. Ameliyata karar vermeden evvel teşhis ve tetkik ve bulguları üzerinde en az 3 doktorun aynı görüşte olduğuna ikna olduk mu?
4. Ameliyat yapacak doktor ve sağlık kuruluşlarından, yaptıkları ameliyatların iyileşme ve yangı oranları nedir? Sorduk mu? Yazılı bilgi aldık mı?
5. Bu şekilde başarı istatistiği en yüksek sağlık kuruluşu ve doktoru seçtik mi?
6. Tıbbi kötü uygulamaya yönelik zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi talep ettik mi?
7. Ameliyat olmadan evvel avukatımızı belirledik mi? Avukatımızdan olası adli süreçler ve özellikle tazminat davaları için gerekli sözleşme ve kanıtlar konusunda bilgi aldık mı? Gereğini yerine getirdik mi?
8. Ameliyat sonrası çıkış özeti raporu almadan ödeme yapmayacağımızı hastane ve doktora yazılı bildirip onaylarını aldık mı?
9. Ameliyat günü bir yakınımızla hastaneye gidip ameliyat ekibinin tam bir listesini sicil numaralarıyla birlikte isteyip yakınımıza teslim ettik mi?

Son söz: Yukardaki maddelerin tümüne EVET diyorsanız, seçtiğiniz hastane ve sağlık ekibine rahatça ameliyat olabilirsiniz. Aksi takdirde başınıza gelebilecek istenmeyen olaylar için sadece kendinizi suçlamanızın daha isabetli olacağını söyleyebilirim.

Yüce Allah tan hepimize bol sağlıklı günler dilerim.

 

 

 
Toplam blog
: 37
: 1653
Kayıt tarihi
: 13.03.12
 
 

Kişisel bloğuma hoşgeldiniz. 28 yıl profesyonel yöneticilik yaptım. 2008 den bu güne Sağlık, Güve..