Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '10

 
Kategori
İnançlar
 

Hastaya dua etmenin önemi ve örnekleri...

Hastaya dua etmenin önemi ve örnekleri...
 

Bir önceki bloğum da sizlerle “Hasta Ziyaretinin Dinimizdeki Önemini ve Faziletini” konu alan “Hastalık ve hasta ziyaretinin önemi..” isimli bloğumu paylaşmıştım. Bloğumun çok uzun olmaması için “Hastaya Dua Etmenin Önemi ve Faziletini” ayrı bir blog konusu olarak yazmayı tercih ettim. 

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Hastalara dua etmeyi biz ümmetine öğütlemiş ve kendileri de hastalara bol bol dualar edip, Allah Teala’dan şifa talep etmiştir. 

Zira Allah (C.C.)’un İsm-i Şerifleri’nden birisi de; Eş-Şafi-u (C.C.)’dur. Yani O, Şifa veren’dir. 

Kur’an-ı Kerimde; “O, Alemlerin Rabbi ki, beni yarattı. Ve O’dur ki, bana yiyecek ihsan eder ve suya kovuşturur. Ve hastalandığım zaman bana ancak O, şifa verir” (1) belirtildiği üzere, şifa ancak Allah Teala’dan beklenir ve istenir, biz kulların hastalanması sonucu, çare aramak için gittiğimiz hastaneler ve doktorlar bizlere şifayı verme noktasında ancak vesiledirler. 

Rabbim, istemediği müddetçe hiçbir hastalığa, hiçbir kimse aracılığıyla çare bulamazsınız. 

Şifayı verecek sadece Allah Teala’dır. O’na bu konuda mutlak inanmak ve Allah’tan başka hiçbir gücün şifa vermede etkili olamayacağını bilmek gerekir. Allah dilemedikten sonra, dünyanın en uzman doktorları bir araya gelip en son tekniklerle çare arasalar yine de ellerinden bir şey gelmez. 

Yukarıdaki açıklamalarda da belirtildiği üzere; Hastalarımıza bol bol dua etmeli ve Allah Teala’dan hastalarımıza Eş-Şafi-u (C.C.) İsm-i Şerifiyle tecelli etmesini niyaz etmeliyiz. 

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’de hastalanan aile fertleri için ve ümmeti için sık sık dua etmiş ve bizlere, hastalarımıza bol bol dua etmemizi öğütlemiştir. 

Enes (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre (talebesi) Sabit’e; “-Sana Hz. Peygamber’in hastaya okuduğu duayı okuyayım mı”? Diye sordu. Sabit de; “Oku” dedi. Bunun üzerine Enes (r.a.) şu duayı okudu: “Ey İnsanların, ıstırabları gideren Rabbi, Allah’ım! Senden başka şifa verecek yoktur. Buna, hiçbir iz bırakmayacak şekilde şifa ver; şifa veren ancak ve ancak sensin.” (2) buyurduğunu nakletmiştir. 

Efendimiz (S.A.V.)’in yaptığı dua da “Hiçbir hastalık izi bırakmayacak şekilde şifa ver” diye temennide bulunması dikkat çekicidir. Bu, hastaya tam şifa dilemek, yani hastalıktan kurtulup, bir başka hastalığa yakalanmamasını temenni etmektir. 

Bir başka Hadis-i Şerif’in de Sa’d İbni Ebu Vakkas (r.a.)’dan rivayetle; Hastalığımda Resulullah (s.a.v.) beni ziyarete geldi ve üç defa; “Rabbim, Sa’d’ı iyileştir” (3) diye dua etti. Ve yanında gelen sahabelere de dönüp hastalarınıza bol bol dua ediniz buyurdu. 

İbni Abbas (r.a.)’dan rivayetle Peygamber Efendimiz (S.A.V.); “Kim, henüz eceli gelmemiş bir hastayı ziyaret eder de onun başucunda yedi kere: ‘Her şeyi kuşatan mutlak gücün sahibi Allah’ın seni iyi etmesini dilerim’ (4) diye dua ederse, Allah o hastayı iyi eder” (5) buyurmuştur. 

Bir önceki bloğumuzda incelediğimiz hasta ziyaretinin, Allah Teala katındaki faziletini ve ne kadar çok büyük sevaplı bir amel olduğunu okumuştuk. 

Aynı şekilde bu bloğumuzda da yaptığımız hasta ziyaretlerinde, hastalarımıza dua etmemizin de çok önemli olduğunu Kur’an-ı Kerim de geçen ayetlerle de dua edebileceğimizi görmüş bulunuyoruz. 

İbni Abbas (r.a.)’dan rivayetle Peygamber Efendimiz (S.A.V.) hasta olan bir bedevi ziyaret etti. Her hastayı ziyaret ettiğinde yaptığı gibi on ada; “Geçmiş olsun, hastalığı günahlarına kefaret olacak İnşaallah” (6) buyurdu. 

Hastalığın bir başka boyutu da; hiç şüphesiz ki, yaşadığımız bu fani dünyada başımıza gelebilecek musibetlere ve hastalıklara karşı takındığımız tavırdır. 

Biz Müslümanlar, hastalıklarımızı günahlarımıza kefaret olduğunu bilir ve ona göre davranır ve sabrederiz. Çünkü biliriz ki; Hayır da, şer de Allah Teala’dandır. 

Rabbim; hepimize emirleri doğrultusunda ve Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in Sünnet-i Senniyyesi üzerine sağlıklı ve hayırlı bir yaşam sürmeyi nasip eylesin İnşaallah... 

“İnançlar” Kategorisindeki diğer bloglarımı okumak için tıklayınız... 

Sağlıcakla Kalınız... Selam ve Dua ile.... 

DİPNOTLAR
1-
Kur’an-ı Kerim, Şuara Suresi, Ayet No:78/79/80.
2-Buhari, Tıb 38, 40. Ebu Davud, Tıb 19. Riyazüs-Salihin, C:4, s.508.
3-Müslim, Vasaya 8. Buhari, Merda 13, 30. Riyazüs-Salihin, C:4, s.510.
4-Kur’an-ı Kerim, Neml Suresi, Ayet No: 26.
5-Ebu Davud, Cenaiz 8, Tirmizi, Tıb 32. Riyazüs-Salihin, C:4, s.514.
6-Buhari, Tevhid 31. Menakıb 25, Merda 10, 14. Riyazüs-Salihin, C:4, s.515. 

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..