Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '13

 
Kategori
Deneme
 

Hatalar halka olunca

Hatalar halka olunca
 

Hata bir kez yapılır,tekrarı ise,bilerek,isteyerek,kasten yapılmıştır


Hata insan içindir, her insan hata yapabilir, hata istemeyerek, bilmeyerek, yanılma ve yanılgı sonucu meydana gelir.

Hata bir nevi kusurdur. Hata bazı hallerde de suç ve günah sayılır. Hatayı tekrarlama, hatayı yenileme alışkanlığına ise tekerrür denir. İnsandır, beşerdir, hata yapabilir. Hata yapan insana bir daha hata yapmaması tavsiye edilir. 

İnsan aynı hatayı tekrarlayınca, hata bilerek yapılmış sayılır. İnsan aynı hatayı ikinci kez yaparsa hata isteyerek yapılmış sayılır. İnsan aynı hatayı üçüncü kez yaparsa, hata kasten yapılmış sayılır.    

Bakın Filozof, yazar ve düşünürler hatalar için neler söylemişler.

Büyük adamların hataları güneş tutulmasına benzer. Onları herkes görür. ( Cucong )

Herkes hata yapabilir, ama ahmaklar kendi hatalarına bağlı kalırlar ve bu hatalarını ölünceye kadar sürdürürler. ( Çiçero )

Hatalar miras değildir, savunmaya değmez. ( E.Burke )

Kusuru kendisine söylenmeyen insan, bilmezlikle ayıbını hüner sayar. ( Şeyh Sâdi- Şirazi )

Hatalar saman çöpleri gibi suyun yüzünde yüzerler.( Dryden )

İnsan mezardan dönemez, lakin insan hatadan dönebilir. ( Soljenitsin )

Şansızlık dışarıdan gelir katlanırız, hatalar içerden gelir katlanamayız. ( Oscar Wilde )

Hatalar tekerrür edince, birer halka olur çözülmez.

Trafik kazalarımızın çoğu hatalı solama, 

Ölümlerimizin çoğu hatalı tedavi,

Depremlerde ölenlerin,ölüm nedeni hatalı yerleşim, hatalı yapı, 

Boşanmaların çoğu hatalı evlilik,

Efendim hatadır hataları hoş görmek lazım. Bunu dile getiren, savunan insan bile hatalıdır. Şifası görülmediği halde hep aynı doktora gitmek, hep aynı doktorun yazacağı  ilaçları kullanmak hatadır. Böyle bir hata insan hayatına mal olur. Evet, bir hatayı hoş görelim. Ancak tekerrür eden hataları boş geçmeyelim.

Yaşamın tüm evrelerinde en az hata yapan insanlar daha mutlu yaşamışlardır. Hata iz bırakır, iz sivilce yapar, sivilce yara açar, yara hastalığa neden olur.

Ne olmuş insandır, insan hata yapabilir hatasız kul olmaz gibi sözlere kılıf biçmekten, vazgeçelim, Hatalar ülkemizin gündemine oturmuş, yanlışlar, kusurlar yanılgılar birer hatalar halkası, misali bir birine geçmiş, kopmayan, kırılmayan, hatalar zincirini meydana getirmiş.

Hataların zinciri günah olmasaydı, Kur'an-ı Kerim de " Hatalarından dolayı boğuldular, ateşe sokuldular, kendilerine Allah'a karşı yardımcılarda bulamadılar.( Nuh suresi-71/25 ) 

Kim bir hata ve ya bir günah işler de, sonra onu bir suçsuzun üzerine atarsa, muhakkak iftira etmiş ve apaçık bir günah yüklenmiş olur.( Nisa süresi-4/112 )

Hayatını hatalarla geçiştiren bir toplum olduk. Boşuna dememişler  “Hatanın neresinden dönerseniz artı olur ” Elbette bir defaya mahsus hatalar af edilir. Lakin bilerek, isteyerek ve kasten tekerrür halinde yapılan hatalar hazin sonuçlar doğurur.

Siyasetçilerimiz, politikacılarımız hatalı, İktidarımız hatalı. Muhalefet hatalı. Toplum hatalı. İnsan ilişkilerimiz hatalı. Doğaya karşı, evrene karşı davranışlarımız hatalı. Hatalardan dolayı geri kalmışız. Hata bir kez yapılır, yapılan o hatadan ders alınır.  

Sakın bu yazı sahibi kendini hatasız saymaktadır diye bir anlam çıkarılmasın. Belki de en çok hata yapan insan benim, lakin benim tüm çabam az hata yapmaktır.

Hataların tekerrürü kanunlarımızda sabıka kaydı sayılmaktadır. Bakınız kabahat nevinden işlenen suçlarda şöyle yazılır” Suçun vasıf ve mahiyetine, sanığın sabıkasız oluşu, duruşmadaki hali nazara alınarak verilen cezanın beş yıl süre ile ertelenmesine. Beş yıl içinde aynı suçun işlemesi halinde iş bu cezanın da çektirilmesine”  diye karar verilir. Bilerek, isteyerek ve kasten yapılan fiil ya da eylem hata olarak kabul edilmez. Suç kabul edilir.  .

Hatamı bana bildirene gücenmem, çünkü o kişi benim iyiliğimi isteyen dosttur. Hatanın üstü bir kez örtülür, ikinci hatayı bir başka renkli örtü ile örtmek, üçüncü hataya bir başka renkli örtü ile örtmek, çirkin görüntüye neden olur.

Hatalar halka olunca, başlıklı yazımın bu satırlarını yazdığım sırada, ekrana şöyle bir haber düştü. Danimarka Kalkınma Bakanı Christian Friis BACH bakanlık görevinden istifa etti. BACH'ın gazetecilere yaptığı açıklama şöyle." Bürokratların hatası sonucunda lüks harcamaya onay verdiğim için istifa ediyorum " Mahiyetindekilerin hatasını üstlenmek te örnek bir davranıştır. Hatasını başkalarına yüklemek te ayıptır. Hatasını kabullenmemek ise ayıpların ayıbıdır.

Bu biçarenin gördüklerini siz görseydiniz, bu biçarenin başına gelenler sizin başınıza gelseydi, bu biçarenin bizzat muttali olduğu olaylara siz şahit olsaydınız, neyin hata, neyin keyfi tutum ve davranış olduğunu dahi iyi anlardınız. Gördüklerimi, bildiklerimi, yüreğimin sağlam ve muhkem limanın da muhafaza etmeye gayret ediyorum.

Bazı konuları ve bazı hataları, esen merhametsiz rüzgârdan ve insafsız dalgalardan zarar görmesinler diye sağlam halatlarla yüreğimin limanındaki direklere bağlıyorum. Ne yazık ki hataların müsebbipleri durmuyor, beni mecbur ediyorlar. İşte o zaman hataların halatlarını açıp, hata yapmayı adet haline getirenlerin canları cehenneme, gitsin demek geliyor içimden.

  

Öğretmenlerimizin, Öğretmenler gününü kutluyorum. Onlara sağlık ve mutluluk diliyorum.

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.  

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN 

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..