Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '06

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Havada Panik...?

Havada Panik...?
 

Merhaba,bitirdiğimiz hafta başında yaşanılan uçak kaçırma olayından sonra, okuduğum bir çok yanlış yorum ve hatalı bilgi vardı. Uçaklarda tehlike anında doğru davranışlar nelerdir ve panik ile ilgili önümüzdeki günlerde ayrı bilgilendirme yazıları yazacağım. Ama bu hazırlanması gereken bir çalışma olduğu için zamana gereksinimim var. Bu yazımda kısaca bu olayla ilgili yazarak birkaç ufak bilgi aktaracağım.

Haber arkası yapılan ve yazılan yorumları ve İtalyan polis ve İçişleri Bakanlığı yetkililerinin açıklamaları yanlışlıklar ve gariplikler var. Bir yorumda "Uçak kaçırmak bu kadar kolaymı" diye soruluyordu. Bence evet, niyetiniz buysa uçak kaçırmak hem çok zordur, hem çok kolaydır, bu olayda olduğu gibi. Nedenine gelince çünkü eğer tehdit ciddiyse olabilecek riskler, diğer taşıma araçlarına göre çok farklıdır. İşte bu nedenle tehdidiniz ciddi değilse bile, en azından başlangıçta ciddiye alınırsınız. Bu son olayda da yaşanılan budur. Uçaklar kesinlikle "UCUZ KAHRAMANLIKLAR" yeri değildir. Uçakta oluşacak bir panik ve bunun olası sonuçları çok risklidir ve farklılıklar içerir. Bu olayın tamamıyla zararsız olarak atlatılmasının da tek bir sebebi vardır, bu da tüm ekibin profesyonelce ve soğukkanlılıkla bu durumu paniğe dönüştürmemeleridir. Hatta bazı yocular uçağın kaçırıldığını inince öğrenmişlerdir. Kaptan pilot, riskleri düşünerek olayı ve şahsı ciddiye almış ve doğru davranmıştır. Kaçıran kişi silahsız bile olsa, psikolojik rahatsızlık ihtimali düşünülerek doğru davranılmıştır. İtalyan yetkililerin açıklamaları ve "neden müdahale edilemedi" soruları anlamsız ve yanlıştır. Ben başta kaptan pilot olmak üzere tüm ekibi başarı ve soğukkanlıklarından dolayı tebrik ediyorum.

Acik durumların en önemli karakteristik özelliği, oluşan "Panik"tir. Ve yaşanılan acil durumlara baktığınızda, çoğu kez, olayın kendisinden çok yaşanılan panik daha çok zarar vermiştir. Örneğin depemler; Marmara depreminden sonra, gerçekleşen bir çok ufak depremde (3.5-4.3 şiddet gibi ) malasef onlarca yaralı olmuştur. Bunun nedeni de insanların yaşadıkları panik sonucu yaptıkları yanlış davranışlardır (bu konuyu analatacağım yeni yazımda).

Olası acil durumlara ve afetlere, kazalara hazırlık için temel bilgilendirmelerimizi artırmak zorundayız. Bu uçaklar içinde geçerlidir, ve personelin acil durum anlatımları dikkatle dinlenilmelidir ve kesinlikle riskler düşünülerek maceraya girişilmemelidir. Sorunsuz yolculuklar dileğiyle, sevgiler, iyi fikirler.

Yaşar ÖZEN

 
Toplam blog
: 19
: 1003
Kayıt tarihi
: 04.08.06
 
 

İstanbulda yaşıyorum, asıl mesleğim sigortacılık. Beraberinde 7 yıldır AKUT Arama Kurtarma derneği ü..