Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '08

 
Kategori
Bilim
 

Havadan su elde etmek - "Watair projesi"

Havadan su elde etmek - "Watair projesi"
 

Watair sistemi (Ters piramit şeklinde paneller)


Havadan su elde etmek.

2007 Yaz aylarında özellikle büyük şehirlerimizde su sıkıntısı çektiğimizi unutmadık değilmi?

İktidar yaz ortasında kömür dağıtmış, ama su dağıtamamıştı, çünkü barajlarda suyumuz kalmamıştı.

İçinden geçtiğimiz kış aylarının da yeterince yağış almadığını yaşayarak görüyoruz, sanırım önümüzdeki yaz aylarında daha büyük su sıkıntıları ile karşı karşıya kalacağız.

Ancak dünya çapında bu soruna çözüm bulmak için çok yoğun çalışmalar yapılmaktadır. 2007 Haziran ayında Arup adlı bir mühendislik firmasının düzenlediği "su eldesi" adlı uluslararası yarışmaya 100 proje başvurmuş. Birinciliği havadan su elde eden yukarıda resmini gördüğünüz "Watair" adlı proje kazanmış.

İsrail Teknoloji Enstitüsü - Technion 'da mimarlık doktorası yapan Joseph Cory ve Eyal Malka'nın "Watair" adını verdikleri sistem 30 metrekarelik yüzeye sahip pramit şeklinde bir huniden başka bir şey değil aslında. Bu sistemle havadan yoğuşma prensibi ile hergün 48 litre su toplanabiliyor.

Sistem katlanabilir portatif ve çok hafif panellerden oluşuyor ve bu ters piramitin yüzeyinde yoğuşan havanın suya dönüşmesi ve aşağıdaki depoda suyun biriktirilmesi esası ile çalışıyor. Kullanılan panellerin yüzeyi ne kadar arttırılırsa elde edilen su miktarıda o kadar artıyor. Sistemin özellikle su kaynaklarından uzak kırsal bölgeler için kullanımı kolay bir içme suyu kaynağı olarak göz kamaştırdığı söylenebilir.

Kaynak: American Technion Society Basın açıklaması, 4 Haziran 2007

Hidrobiyolog

Muzaffer Alper

 
Toplam blog
: 63
: 4513
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Fotoğraf sanatı, çevre ve siyaset, özel uğraşlarımdır. Manifestom'da sadece iki madde vardır, bir..