Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '10

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Havai gömlekli reklamcı

İnsanları memnun etmek, yada reklamın ne kadar faydalı bir araç olduğuna ikna etmek neredeyse imkansıza yakın gibidir… Reklamın gücüne inananlar, tam anlamıyla inanmıştır ve ne kadar faydalı olduğunu bilirler. Burada sorun yok. Önemli olan inanmayanlarla başa çıkmaktır. Onları bu fikirlerinden vazgeçirmek sıkı bir zeka, dolu dolu bilgi birikimi, esaslı bir tecrübe ve kıvrak bir manevra kabiliyeti ister.

“Mor İnek” mevzusunu bir çoğunuz bilirsiniz… “Farklı” olan kazanır mantığı. Yaptığınız işte farklılığınızı göstermezseniz, müşterinin sizi tercih etmesi için bir neden olmaz.

Hemen hemen her gün, ofiste çalışırken bir çok konuda satış yapan pazarlamacıların ziyaretiyle karşı karşıya kalırım. Kimisi kitap pazarlar, kimisi tarife satar, kimisi reklam alanı… Hepsi ayrı ayrı şeyler pazarlayabilir ama bu insanlarda gördüğüm en belirgin özellikler ortaktır.

Bu insanlar genelde takım elbise giyerler ve bir bayan bir erkek olmak üzere iki kişi gezerler. Erkeği de bayanı da takım elbise giyer. Saçları muntazam taranmış ve şekil verilmiştir. Bayanda yaklaşık bir tona yakın makyaj ve mini etek mevcuttur. Erkek sinek kaydı tıraş olmayı ihmal etmemiştir. Ellerinde yüzde yüz bir çanta vardır ve bunun rengi siyah, tipi Bond’tur.

Kesinlikle “Nereli” olduğunuzu sorar, söylediğiniz şeyleri onaylar ve fırsatını buldukça övgü yağdırırlar. Hangi takımlıysanız o takımlı, hangi memleketliyseniz o memleketli olurlar. Baktılar olması o memleketin en meşhur ilçesini söyleyip, bu kasabayı bildiklerini söylerler. Ürünlerini öyle bir anlatırlar ki, bu kadar kusursuz bir şeyi neden kendilerine saklamayıp size sattıklarını merak edip, kendinizde bir keramet aramaya başlarsınız.

Buraya kadar her şey iyi hoştur ama artık boştur. Bu millet bu pazarlamacı modellerinden çok çekti. Bu tipleri görür görmez kapıdan kovma istek ve arzularıyla yanıp tutuştukları kesin.

Malumunuz İstanbul’da 12 yıldır yayın yapan Yerel Haber Gazetesi’nin sahibi babamdır. Hal böyle olunca 12 yıldır bir çok kademesinde görev aldım. Dağıtımla başladım, abone yaptım, reklam aldım, muhabir oldum, fotoğrafçı oldum, grafik tasarımını yaptım, matbaacı oldum…

Bir dönem reklam almak üzere yola koyuldum. Yanıma mini etekli, gösterişli, allı pullu bir bayan aldığımı düşünenler yanılıyor. <ı>(Bulamadım belki de, bulsam olabilirdi) İki erkek bir olup, reklam alma çabası içerisine girdik. <ı>(Mecburiyetten) Benim saçlar uzun, sakallar uzun… <ı>(Bir yandan da tiyatro oyunculuğu yapıyoruz, saç, sakal lazım oluyor)

Yazın sıcağının doruk yaptığı günler ve biz takım elbise saçmalığını rafa kaldırmaya karar veriyoruz. Giyiyoruz yeşil ve mavi tonlardaki havai gömleklerimizi, çıkıyoruz reklam almaya. Gerek randevulu, gerekse de randevusuz bir çok yere reklam, abonelik görüşmelerine gittik. İnsanlar bizi samimi buldu ve ofislerine konuk ettiler. Havai gömlekler üzerimizde, havadan sudan konuşarak, insanları gerip, sıkmadan görüşmeler yaptık.

Öncelikle gerçekten samimi olduk… O reklamı alamasak da o insanlarla dost olmaya kararlıydık. Bu nedenle bizi sıcak karşıladılar ve o dönem gazetemizi onlarca reklamla doldurduk. İnsanlar sıradan ve klişe metotlardan, davranışlardan, giyimlerden, sıkıcı konuşmalardan bıkmıştı. Sevdiler bizi ve bizde onları sevdik.

Ama hiçbir zaman da o kadar rahat davranıp, kirli, pasaklı, dağınık, düzensiz olmadık. Çünkü insanlar, temizliğe, düzene çok önem verir. Ağız kokunuza bile dikkat etmeniz gerekecek kadar hassastır.

Hem para kazandık, hem de dost… Yaptığımız tek şey; Kendimiz olmaktı! İçimizi dışımıza yansıtmamız insanlara güven verdi. Tiyatrocu yanımızı öğrenip, bu konuda dakikalarca süren sohbetler açtılar. Mevlana’nın da dediği “Ya olduğun gibi görün, yada göründüğün gibi ol” felsefesinin ne kadar doğru olduğunu gördük.

Siz de öyle yapın… İçinizde ki “Farkı” ortaya çıkarın. Klişelerden hemen kurtulun!

Hoş ve sevgiyle kalın.

<ı>Ahmet KARAYÜN<ı>

 
Toplam blog
: 10
: 844
Kayıt tarihi
: 29.07.10
 
 

A’dan Z’ye adeta cenneti andıran ülkemizin Ordu ilinde dünyaya gözlerini açan gazeteci-yazar Ahme..