Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '18

 
Kategori
Kitap
 

Havana Gecelerinde Kelimeler Havada Uçuşurken; Kapanda Üç Kaplan

    Latin edebiyatı ve onunla beraber anılan büyülü gerçeklik her zaman ilgimi çekmiştir.Guillermo Cabrera İnfante 'nin Güney Amerika edebiyatında başyapıt sayılan Kapanda Üç Kaplan [Three Trapped Tigers Küba'da sık kullanılan çocuk tekerlemelerinden biriymiş.] adlı kitabı benim edebi dimağımda çok leziz tatlar bıraktı. Aynı zamanda doktor olan Guillermo Cabrera Infante hekimliği bırakarak sinema ve edebiyat ile ilgilenmiş. Gazetecilik okuduktan sonra bu alanda çalışmış. Batista rejimi karşıtı yazılar yazan İnfante Castro rejimini desteklemiş.Küba Kültür Dairesi başkanlığı yapmış.Zamanla Castro rejimiyle ters düşünce Belçika Büyükelçiliği kültür ataşesi olarak çalışmış.Daha sonra İngiliz vatandaşlığına geçmiş. Kitabı Castro döneminde Küba da yasaklanmış.İngilizceyi kendi dili olmayıp edebiyatta en iyi kullanan 2-3 yazardan biri olarak kabul edilmiş.
 
    Havana gece hayatının,müziğinin anlatıldığı ve Küba argosunun kullanıldığı kitabın belli bir kahramanı yok.Kelime oyunları,söz düelloları ,yeni kelimeler yaratmalar ve Havana gecelerinin insanları etrafında dönüyor kitap.Buda okurun edebi mutluluğunu katbekat arttırıyor.

    Kitabı Seniha Akar yazarın kendi gözetiminde yapılan İngilizce çevirisinden Türkçeleştirmiş.Burada önünde saygıyla eğilmek isterim.Çevirmemiş de sanki oya gibi işlemiş kitabı.Zaman yorar akıl kahreder haklı karar oynamaz gibi mükemmel bir palindrom kazandırmış Türkçemize .Onun elinden kitap daha bir güzel olmuş.İyi okumalar dilerim.
Guillermo Cabrera Infante
Kapanda Üç Kaplan
Can yayınları
Türkçesi:Seniha AKAR 453 sayfa
 
EK 1
bitekbenmiokudum.blogspot.com
okudugumda@gmail.com 
 
Toplam blog
: 17
: 85
Kayıt tarihi
: 06.03.17
 
 

Tıp doktoru. İlgi alanlarım; sinema, müzik, edebiyat ..