Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '09

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Havanda Su Dövmek 'Komisyon toplantıları'

Havanda Su Dövmek 'Komisyon toplantıları'
 

Demokratikleşmenin en önemli konusu ve göstergesi özlük haklarının korunması ve talebi konusunda ki örgütlenme hakkıdır. Bu örgütlenmenin etkinliği ve işlerliğidir.

Bugünler de Asgari Ücret Tesbit Komisyonu toplanmaya başladı. Kaç oturum sürecek ve sonuca ne kadar etkili olacak göreceğiz.

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere yaptığı ikinci toplantı sona erdi. Komisyon, 29 Aralıkta tekrar toplanacak."(gazetvatan.com.tr)

Devlet memurları ve diğer kamu personeli için de son karar şöyle:

“Kamu Personelinin Maaşlarının Hesabına Esas Tutulan Katsayıların Yeniden Tespiti ile Muhtelif Statülerde İstihdam Edilen Sözleşmeli Personelin Ücretlerinin Artırılmasına İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 11/9/2006 tarihli ve 17879 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 154 üncü, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 25 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 15/9/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır." denmektedir

Bu karar için, 15 Ağustos da başlamış olan toplu görüşmeler 7 oturum sürmüştür, netice alınamamış ve Uzlaşma Komisyonuna havale edilmiş. Bu komisyonun da aldığı karar Hükümet'çe uygun görülmeyerek son sözü Bakanlar Kurulu söylemiştir.

Yani yapılan toplu görüşmelerden bir sonuç çıkmıyor; Kararda da, yapılan toplu sözleşme veya görüşme sonucu denilmiyor. Zaten her yıl yapılan memur maaş zammı için yapılan toplu görüşmeler de bir antlaşmaya varılamamakta ve karar netice de Bakanlar Kurulu'na kalmaktadır.

O zaman insanın aklına geliyor! Bu komisyonlar ne diye mesai yapıyor!

Kamu personeli sendikaları ne işe yarar diye, herkes düşünüyor olmalı.

Bu durumda bu komisyonlarda bir bakıma kamuoyunu teskin etme ve dostlar alışverişte görsün gibisinden, bu arada da taraf toplumun tansiyonu ölçülmüş oluyor.

Bütün bu tolantı ve komisyonlar da olduğu gibi Demokratik açılımında başlangıç çalışmaları buna benziyor. Toplumun nabzi ölçülüp bu arada da görüş ve önerileri toplanmış oluyor, ama mevcut bir proğramın olmadığı görülüyor diye düşünürken; bu toplantı ve görüşmelerle ilgili bir anekdotu hatırladım.

İşyerinde birim amirleri ve yönetici (Müdür) ilgili personelle bir çalışma proğramı toplantısı yapmış. Bütün katılımcılar hazır, konuya girilmiş, herkes sorun ve önerileri anlatırken, toplantıya geç kalan bir görevli odaya girip yerine oturunca (mahmur-uykulu gözlerle) soru kendisine yöneltilmiş.

Bu konuda sizin görüşünüz nedir? denince yanıt olarak: Müdür bey bu konuda birşey demeye gerek yok. Burada zaten tek tek yapamadığımız, çözemediğimiz sorunları toplanarak birlikte de çözemediğimizi tescil etmek için toplanmış bulunuyoruz demiş.

Neticeyi zaten bu toplantılardan alınamayacağı belli iken neden böyle havanda su dövmek gibi bir zaman ve mesai israfı yapılıyor kim kimi kandırıyor anlamak da zor gibi, çünkü artık düşünmekte zorlaşıyor.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..