Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

HAVUÇTAN ESİNTİLER

HAVUÇTAN ESİNTİLER
 

Sağlıklı olmak istiyorsak eğer, günde bir tane havuç yememiz gerekiyormuş. Eeeee hadi o zaman ilk önce havuçla ilgili bilgileri okuyun daha sonrada verdiğim tarifleri yapıp sağlıklı beslenin.

HAVUÇ: 100 gramı 40 kalori içerir. Mineral tuzlar, sekerler, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve basta A olmak üzere B, C ve E vitaminleri, karaton ve karotin esansı içerdiği için, tek başına bedenimizin günlük gereksinimlerini karşılar. Görme bozuklukları, bas dönmesi, düşük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsızlıkları iyileştirir. Bronşları açar, kuru öksürüğü keser ve bağırsakları yumuşatır. Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını söktürür, ülserdeki şikâyetleri giderir Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikalleri durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi.

HAVUÇ PÜRESİ

MALZEMELER:

1kg havuç

1su bardağı et suyu (Tavuk suyuyla da yapabilirsiniz)

1/3su bardağı süt

1su bardağı kaşar peyniri rendesi

Tuz

YAPILIŞI:

Havuçlar iyice yıkanır. Üstleri bıçakla iyice kazınır. Bir kabın içine rendelenir. Et suyu ve tuz ilave edilerek ağzı kapalı bir tencerede suyunu çekene kadar pişirilir. Piştikten sonra püre haline getirilir. Kaynar süt ve rendelenmiş kaşar peyniri ilave edilir. İyice karıştırılıp servis tabağına alınır ve üstü süslenip etlerin yanında servis yapılır.

HAVUÇ KIZARTMASI

MALZEMELER:

500 gr havuç

2 adet yumurta

Kızartmak için yağ

Tuz


YAPILIŞI:

Havuçlar iyice yıkandıktan sonra üstleri bıçak yardımıyla kazınır. Kaynar tuzlu suda çok az haşlanır. Haşlandıktan sonra halkalar halinde kesilir. Yumurtaya bulunarak kızgın yağda kızartılır. Kızaranlar servis tabağına alınır. Üstü maydanozla süslenip ılık olarak servis yapılır.(dileyen üstüne sarımsaklı yoğurtta ilave edilbilir)

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ

MALZEMELERİ:

1kg havuç

2 çorba kaşığı pirinç

½ çay bardağı zeytinyağı

1 adet kuru soğan

2 diş sarımsak, tuz
Yarım demet dere otu


YAPILIŞI:

Havuçlar iyice yıkandıktan sonra üstleri bıçak yardımıyla kazınır. Halka halka doğranır. Diğer tarafta tencereye zeytinyağı konur. Soğan ince ince doğranır yağa ilave edilir ve bir iki dakika yağda kavrulur. Halka halka doğranmış olan havuçlar kavrulan soğana ilave edilir. Bir iki dakika daha havuçla soğanlar kavrulduktan sonra pirinç, sarımsak ve tuz ilave edilir. Havuçların üstünü geçmeyecek kadar kaynar su konur ve kapağı kapatılarak pişirilir. Piştikten sonra servis tabağına alınır. Üstü dere otu ile süslenir ve soğuduktan sonra servis yapılır.

 
Toplam blog
: 56
: 2815
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendimi bildim bileli yemek yapmak benim için bir tutku. Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'ne gir..